Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...


"Το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια…". Είναι μια φράση κλισέ που ακούγεται πολύ συχνά από τους κυβερνητικούς  αξιωματούχους και τους εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων.

Το κράτος λοιπόν, για παράδειγμα στον νευραλγικό τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων θα έπρεπε να έχει συνέχεια και συνέπεια για να αποκτήσει η χώρα μας την απαραίτητη διεθνή αξιοπιστία και οικονομική ευρωστία!

Κι όμως οι κυβερνητικές πρακτικές που είχαμε μόλις προ εξαμήνου με αυτές που έχουμε σήμερα είναι βέβαιο πως δεν έχουν καμία συνέχεια ή σχέση μεταξύ τους.

Έχουμε μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα, η οποία συμπυκνώνεται στα παρακάτω λόγια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ.

«Στην Eldorado Gold υπογράφηκαν οι τρεις αποφάσεις που έμεναν επί τρία χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες θετικές αποφάσεις του ΣτΕ, στο συρτάρι του υπουργού Ενέργειας για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της επένδυσης στις Σκουριές.

Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, συζητούμε με την εταιρία την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης, ώστε να πραγματοποιηθεί και νέα επένδυση στη Θράκη. Η συνολική αξία του έργου; ένα δισ. ευρώ. Θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή; 1.900 εργαζόμενοι. Και μετά την ολοκλήρωσή του; Περισσότερες από 900.»

Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, ανοίγουν πάσης φύσεως κλειστοί δρόμοι και κλειστές πόρτες. Θα πούμε λοιπόν ευτυχώς που στην περίπτωση δεκάδων επενδύσεων που είχαν μπλοκάρει την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο, το κράτος υπό την νέα κυβερνητική ηγεσία δεν δείχνει συνέπεια στο να ορθώνει δεκάδες εμπόδια και τρικλοποδιές.

Πλέον, όλα αυτά αίρονται μπροστά στην κατεπείγουσα ανάγκη να πάρει μπρός η τελματωμένη οικονομία της χώρας. Ενδεικτικό αυτής της κατεπείγουσας κατάστασης είναι η υπογραφή 490 αποφάσεων (!!!) από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την επένδυση του Ελληνικού μέσα σε μόλις 2 μήνες. Ένας άθλος για τα ελληνικά δεδομένα και όχι μόνο που πιστώνεται σ' αυτη την κυβέρνηση.

Δυστυχώς, το προηγούμενο κυβερνητικό μείγμα πολιτικής με τους υπέρμετρους φόρους, τις αδιέξοδες πολιτικές και ιδεολογικές εμμονές δεν έφεραν τις προσδοκώμενες επενδύσεις.

Αυτό που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα με την άκρως φιλοεπενδυτική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αν εξελιχθεί με σχέδιο που φαίνεται να υπάρχει, υπομονή και επιμονή στην τήρηση του, και τελικά πετύχει, τότε και μόνο ίσως η περίφημη φράση: «το κράτος έχει και πρέπει να έχει συνέχεια», αποκτήσει νόημα και ουσία!

Αν… Το ευχόμαστε και το ελπίζουμε…