Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

ΜΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΑΛΑΣΚΑ ΣΤΟ "ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"


Η συνέντευξη του Προέδρου της Ελληνικός Χρυσός κ. Χρήστου Μπαλάσκα στο «Βήμα της Κυριακής» έθεσε κατά την γνώμη μας το πλαίσιο της επόμενης μέρας της μεγαλύτερης επένδυσης στην χώρας μας.

Το κυριότερο όλων είναι πως η εταιρεία θα ολοκληρώσει την επένδυση παρά τον ανελέητο πόλεμο που υπέστη μέσα στη περασμένη 5ετία για λόγους που είναι πλέον γνωστοί όχι μόνο στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της ελληνικής επικράτειας, αλλά και παγκοσμίως.

Όπως τόνισε ο κ. Μπαλάσκας η εταιρεία θέλει να έχει την κεντρική διαχείριση του project και επιθυμεί ταυτόχρονα την οικονομική συνέργεια εντός στρατηγικού εταίρου, που θα συμβάλλει με τα αναγκαία οικονομικά κεφάλαια κυρίως στην ολοκλήρωση της επένδυσης στις Σκουριές, καθώς απαιτούνται 680 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου, που μπαίνει σε τροχιά επανεκκίνησης μετά και τις πρόσφατες άδειες που έδωσε η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά και χωρίς άλλες καθυστερήσεις ο υπολογισμός για δημιουργία 5.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας είναι απολύτως εφικτός, χώρια τα έσοδα για το ελληνικό κράτος. 

Αφενός, αυτή την στιγμή η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Χαλκιδική και από τους μεγαλύτερους σε όλη την Βόρεια Ελλάδα με 1.600 εργαζόμενους εκ των οποίων το 83% κατάγεται από τον Δήμο Αριστοτέλη. 

Αφετέρου, τα έσοδα αποτιμώνται σε 2,5 δισ. ευρώ και το ύψος των εξαγωγών στα 11,5 δισ. ευρώ, ενώ στην τοπική κοινωνία θα πάνε περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ για την προμήθεια τοπικών υλικών και υπηρεσιών και περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ σε τοπικά έργα και δράσεις.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός, πως παρά την οικονομική φθορά που υπέστη η Eldorado Gold δεν κάνει καμία έκπτωση στην προστασία του περιβάλλοντος. 

Τουναντίον, αυτή η αρχή είναι θεμελιώδης ως προς την φιλοσοφία και την συνεργασία της με τον εκάστοτε στρατηγικό συμπαίκτη.

Αιχμή του δόρατος σ’ αυτή την προσπάθεια, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΧ είναι το περίφημο ηλεκτρονικό σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης με 400 σημεία ελέγχου μέσα σε όλες τις εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας, τη στιγμή που σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής υπάρχουν μόλις 21 (!!!) και είναι αυτό που κάνει την διαφορά σε ότι αφορά την διαρκή επαγρύπνηση για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της υγείας των εργαζομένων.

Ενώ η εταιρεία, όπως επισήμανε ο κ. Μπαλάσκας αναμένει και τις σχετικές άδειες από την πολιτεία για την χρήση της τεχνολογίας της ξηρής απόθεσης και στις Σκουριές.

Μια τεχνολογική εφαρμογή αιχμής που μειώνει το εκάστοτε περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά 40% , ενώ πρόσθεσε πως «έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση της περιοχής από ιστορικά μεταλλευτικά κατάλοιπα που είχαν αποτεθεί από προηγούμενους διαχειριστές στο ευρύτερο περιβάλλον της περιοχής».

Τέλος, ο κ. Μπαλάσκας υπενθύμισε πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αναθεώρησης της σύμβασης παραχώρησης, αφού η σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο υπογράφηκε το 2004, ενώ το επενδυτικό σχέδιο εγκρίθηκε το 2006.

Αυτό θεωρείται μια απολύτως φυσιολογική εξέλιξη καθώς τόσο η εξέλιξη της τεχνολογίας όσο οι αλλαγές που επήλθαν στο ευρύτερο επιχειρηματικό τοπίο της χώρας όλα αυτά τα χρόνια απαιτούν και τις ανάλογες τροποποιήσεις στον επιχειρησιακό σχεδιασμό μιας τεράστιας επένδυσης, όπως είναι αυτή της Ελληνικός Χρυσός.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Κύριος Μπαλάσκας από ευγένεια -μάλλον- δεν είπε πως όλα αυτά τα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Καμμένο επεδίωξαν τον αφανισμό της Χρυσός και της μεταλλείας από την Χαλκιδική προκαλώντας τρομερά οικονομικά προβλήματα, η εταιρεία δεν έδιωξε κανένα εργαζόμενο.
Εκτός από εκείνους τους 400 περίπου που άνηκαν σε εργολάβους που είχαν έργα στις Σκουριές.
Αυτό δεν έχει προηγούμενο σε συνθήκες ασύμμετρου πολέμου, όπως αυτες που πέρασε ο Χρυσός από τους διώκτες του.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Μπαλάσκα μεγαλύτερη δικαιοσύνη στις προσλήψεις.
Όχι προτεραιότητα σε οικογένεις που πολέμησαν και συνεχίζουν να πολεμούν τα μεταλλεία.
Πονάει η κοινωνία που έδωσε μάχες για να φάει ένα κομμάτι ψωμι που το δικαιούται στο κάτω κάτω.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και ένα άλλο φαινόμενο.Έχουμε περιπτώσεις όπου μια οικογένεια δεν είναι ευχαριστημένη οταν δουλεύει ένα μέλος της και απαιτεί και άλλο με το έτσι θέλω. Αλλιως απειλεί την εταιρεία πως θα πάει με τους απέναντι.Αυτό όμως δεν μπορει να συνεχιστεί. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ.Δεν γίνεται να έχει μια οικογένεια όλα τα μέλη της στην εταιρεία και να υπάρουν παιδιά με αιτήσεις πρόσληψεις από το 12 και να μην μπορούν να προσληφθούν.
Κύριε Μπαλάσκα σε παρακαλούμε να κοιτάξεις και αυτές τις περιπτώσεις για να επαναλαμβανονται σε βάρος πάντα των ίδιων

Ανώνυμος είπε...

Να ανοίξει το έργο.Να ανοίξουν οι δουλειές.Να δουλέψουν οι νέοι μας.
Η εταιρεία να μην κάνει τα λάθη που έκανε παλιά στις προσλήψεις για να μην δυσαεστήσει κανένα.Δε γίνεται.
Θα είναι κέρδος για όλους.

Kostas Papavasileiou είπε...

Το σχέδιο της εταιρείας Ελληνικός Xρυσός για συνεργασία με στρατηγικό εταίρο είναι καινούργιο στοιχείο και παράλληλα ανησυχητικό!

Και το ερώτημα είναι τι πρόκειται να πράξει η εταιρεία αν δεν βρεθεί ο στρατηγικός εταίρος; H ανεύρεση του είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση με την επενδυτική δυστοκία που υπάρχει στη Xώρα μας ιδιαίτερα στον μεταλλευτικό κλάδο μετά τη συνεχή δυσφήμιση και υπονόμευση που υπέστη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν λοιπόν δεν βρεθεί τέτοιος εταίρος η εταιρεία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της και τα επενδυτικά της πλάνα; Θα είναι πολύ χρήσιμο και ο CEO της Eldorado Gold και ο κύριος Μπαλάσκας να διευκρινίσουν τις θέσεις τους στο θέμα αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να εργαστεί όλο το εργατικό δυναμικό της τοπικήςς κοινωνίας στα μεταλλεία.
Όσοι δεν το καταλαβαίνουν και πάνε στην απέναντι όχθη καλά κάνουν γιατί στην ουσία δεν είναι με την μεταλλευτική, αλλά με την πάρτι τους.
Να ευχόμαστε να είναι ανοιχτά τα μεταλλεία με παραγωγή στο φουλ.
Δεν θα πινάσει κανείς.