Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

ΤΟ "ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ": ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ


Του Dr. Σωτήρη Καμενόπουλου*

Σύμφωνα με το IPCC η χορτοφαγία (ή όπως έχει καθιερωθεί ως «veganism») θα συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι θιασώτες της νέας συνήθειας ζητούν να σταματήσει η κατανάλωση κρέατος. Το IPCC συνιστά να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Η υπέρμετρη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στη Δύση πυροδοτεί την κλιματική κρίση, λένε οι επιστήμονες του IPCC, χωρίς, ωστόσο, να συνιστούν να γίνουμε χορτοφάγοι ή vegan, [1]

Κατ’αρχήν ας ξεχωρίσουμε το ηθικό κομμάτι του συγκεκριμένου τρόπου ζωής από την αμφισβητούμενη θεωρία της κλιματικής αλλαγής. Είναι απολύτως σεβαστή η άποψη ορισμένων να αρνούνται την κατανάλωση κρέατος για λόγους προσωπικής επιλογής/ευαισθησίας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η άποψη αυτή θα πρέπει να εφαρμοσθεί δια της κρατικής βίας. 

Η μη επιστημονικά ορθή σύνδεση της κατανάλωσης κρέατος με το κλίμα του πλανήτη μπορεί να οδηγήσει εν τη πράξει σε καταστάσεις αντίθετες από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Μη ξεχνάμε: το θεωρητικό μοντέλο της κλιματικής αλλαγής πάσχει αναμφισβήτητα από αβεβαιότητα.

Όπως όλα τα επιστημονικά θεωρητικά μοντέλα, εάν προσπαθήσει κάποιος να τα εφαρμόσει, μπορεί τελικώς να φέρει αποτελέσματα άκρως απρόβλεπτα εώς επικίνδυνα για τη Φύση με αποτέλεσμα που θα γυρνούσε ως μπούμερανγκ στη Φύση (backlasheffect). 

Η φυσική εξέλιξη δεν ακολουθεί τις γραμμικές θεωρίες που αποτυπώνουν τα επιστημονικά θεωρητικά μοντέλα. Η Φύση ακολουθεί το δρόμο της και «γελά» με τα καμώματα όσων νομίζουν ότι είναι σε θέση να την προβλέψουν ως αυτόκλητοι προφήτες. 

Κάπως έτσι φαίνεται πως αντέδρασε η φύση στη Σαμοθράκη. Τί συμβαίνει στη Σαμοθράκη; Η αιγο-κτηνοτροφία δεν αποδίδει πλέον οικονομικά οφέλη στους κτηνοτρόφους. Έτσι, χιλιάδες ημιάγριες κατσίκες έχουν κατακλύσει τη Σαμοθράκη, [2]

Αγριοκάτσικα τα οποία καθώς είναι υποσιτισμένα ψάχνουν διακαώς να βρουν τροφή. Ο αριθμός των αγριοκάτσικων στη Σαμοθράκη είναι 15 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των κατοίκων του νησιού. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press τα αγριοκάτσικα βρίσκονται κυριολεκτικά παντού: στις στέγες των σπιτιών, στις αυλές, πάνω σε αυτοκίνητα.

Τα αγριοκάτσικα σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους: δεν αφήνουν θάμνο για θάμνο, δέντρο για δέντρο στην προσπάθειά τους να τραφούν. Αποτέλεσμα; Ο κίνδυνος της αποψίλωσης του νησιού από φυτά και δέντρα και στη συνέχεια η εμφάνιση πιθανών πλημμυρικών φαινομένων επειδή το έδαφος δεν θα μπορεί να συγκρατήσει το νερό της βροχής. Με λίγα λόγια: κίνδυνος για το περιβάλλον. 

Κάπως έτσι λοιπόν, η Φύση γελά και δημιούργησε εν τη πράξει το «Σύνδρομο της Σαμοθράκης». Ο όρος μπορεί να μοιάζει ως νεολογισμός, αλλά μάλλον αποδίδει μία τοπική ιδιαιτερότητα και ίσως κρίνεται χρήσιμο να καθιερωθεί ως πρότυπο/ανάλογο για μελλοντικές επιστημονικές παρατηρήσεις insitu και όχι στα θεωρητικά και αποκλεισμένα από την πραγματικότητα εργαστήρια των αποστειρωμένων μαθηματικών μοντέλων. 

Το «Σύνδρομο της Σαμοθράκης» δεν μπορεί να προβλεφθεί από κανένα θεωρητικό κλιματικό μοντέλο ή από τους vegans. Απλώς, συμβαίνει, εξελλίσεται ως πραγματικό γεγονός και όχι ως προφητεία ή θεωρητικό μοντέλο. Απλώς το παρακολουθούμε και το καταγράφουμε. 

Ας φανταστούν ορισμένοι σύγχρονοι Νοστράδαμοι λοιπόν το «Σύνδρομο της Σαμοθράκης» στη μεγάλη εικόνα του, σε παγκόσμιο επίπεδο: εκατομμύρια ζώα σε ημιάγρια κατάσταση να κάνουν κατάληψη στον πλανήτη προσπαθώντας να επιβιώσουν στη διατροφική αλυσίδα Naturanihilfitinfrustra (H Φύση δεν κάνει τίποτε ασκόπως/ματαίως). 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ 



(*) PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης

Αναδημοσίευση από hellasjournal.com