Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ: ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΜΑΖΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ?


Πριν λίγες μέρες εκπρόσωποι της antigold συλλογικότητας διοργάνωσαν μια από τις γνωστές ημερίδες που μας έχουν συνηθίσει ενάντια στην μεταλλευτική – εξορυκτική δραστηριότητα μέσα στην Γεωπονική σχολή του ΑΠΘ.

Και τι έγινε θα μπορούσε να πεί κάποιος; Πρώτη φορά είναι ή τελευταία που κάνουν τέτοιες ημερίδες για να προπαγανδίσουν υπέρ των απόψεων τους;

Όχι βέβαια. Το θέμα όμως δεν είναι εκεί. Το μείζον θέμα, κατά την γνώμη μας, και το απολύτως θεμιτό είναι πως οι antigold εκπρόσωποι είπαν ελεύθερα τις απόψεις τους, χωρίς να εμποδιστούν από κανέναν και για κανένα λόγο μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου, παρόλο που δεν είναι πανεπιστημιακοί καθηγητές ή ερευνητές απολαμβάνοντας το αγαθό τόσο της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, όσο και της ακαδημαϊκής ελευθερίας, παρ’ όλο που αυτά τα αγαθά δεν ταυτίζονται στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.


Οι λόγοι είναι γνωστοί και έχουν να κάνουν με την μόδα των ηχηρών μειοψηφιών και τους τρόπους που μετέρχονται για να επιβάλλουν τις θέσεις τους στην χώρα μας με ένα ολόκληρο μηχανισμό να τους στηρίζει οικονομικά, επικοινωνιακά ακόμη και νομικά, αν χρειαστεί.

Αυτή η αγαθή κατάσταση την οποία έζησαν οι εκπρόσωποι της antigold συλλογικότητας στην Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, θα πρέπει κανονικά να είναι γι’ αυτούς οδηγός και εκείνοι θεματοφύλακες σε μια ανάλογη κατάσταση με τελείως διαφορετικούς από εκείνους ομιλητές.

Ομιλητές που πιθανώς να έχουν εντελώς διαφορετική άποψη από εκείνους και θα πρέπει και εκείνοι να ακουστούν όμως, χωρίς να παρεμποδίζονται από ηχητικά τρικ, οπτικά εφέ αλλά και άλλων μορφών εμπόδια.

Σημασία σε τελική ανάλυση έχει η προσέγγιση της επιστημονικής αλήθειας. Μια είναι. Για να φτάσεις όμως κοντά της πρέπει να ρωτήσεις και να μάθεις από πολλές πηγές και όχι από μια μόνο πηγή, όπως επεδίωξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι antigold, αυτοαγιάζοντας τις δικές τους πηγές και αφορίζοντας όλες τις υπόλοιπες, χωρίς καν να έχουν επιστημονική συνάφεια για θέματα στα οποία παρουσιάζονται ως οι μαναδικοί κατέχοντες την επιστημονική γνώση και αλήθεια, εξίσου απαλλαγμένοι από οποιαδήποτε οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Οι… ομορφιές του χθες δεν πρέπει να έχουν θέση στην κοινωνική ατζέντα του σήμερα και του αύριο. 

Οι διαφορετικές απόψεις δεν πρέπει να χωρίζουν κοινωνίες στα δυο, στα τρία ή στα όσα κομμάτια. Οι εκφραστές ή οι υπερασπιστές αυτών των απόψεων οφείλουν να έχουν μια προσέγγιση σύνθεσης και σεβασμού στην διαφορετική θέση.

Θα ήταν ευχής έργον να βλέπαμε κάποια στιγμή οι διαφωνούντες απέναντι στην μεταλλευτική όταν κάνουν ημερίδες να καλούν και ομιλητές με επιστημονική γνώση και θέση διαφορετική από την δική τους. Αν βέβαια οι προθέσεις τους είναι όντως φιλικές προς το περιβάλλον και την κοινωνία.



1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποτέ είναι η πιο πιθανή απάντηση.
Οι αντιγκολντ κάνουν τις ημερίδες για να στρατολογούν κόσμο
όχι για ενημέρωση.