Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: "ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΜΠΑΣΔΕΚΗ"


Η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.” με αφορμή  δημοσιεύματα που επιχείρησαν να συνδέσουν παλιότερες εργασίες της στο ρέμα Μπασδέκη με τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τον οικισμό της Ολυμπιάδας εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αυτή η «Ελληνικός Χρυσός» τονίζει, πως οι εργασίες είχαν σκοπό την αναβάθμιση του κατεστραμμένου μέχρι πρότινος έργου εκτροπής του ρέματος, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 3 χιλιόμετρα από τον οικισμό της Ολυμπιάδας και τα σημεία που έπληξε η τελευταία σφοδρή βροχόπτωση χαρακτηρίζοντας ψευδή και παραπλανητικά τα σχετικά δημοσιεύματα.

Τέλος, η εταιρεία εκφράζει την λύπη της που μιας τέτοιας έκταση φυσική καταστροφή έγινε ξανά αντικείμενο καπηλείας από ορισμένους, που αρνούνται με παιδαριώδη τρόπο την ανάγκη για ενότητα, κοινή προσπάθεια και μόχθο για να επιτευχθεί η επιστροφή προς την ομαλότητα.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Ελληνικός Χρυσός.

“Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που στοχοποιούν με τρόπο συκοφαντικό την εταιρεία, διασπείροντας ανυπόστατους ισχυρισμούς περί σύνδεσης της εκτροπής του ρέματος Μπασδέκη με την έκταση που έλαβαν τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή της Ολυμπιάδας, η Ελληνικός Χρυσός κρίνει απαραίτητο να προβεί σε μια σειρά διευκρινίσεων.

Έργο εκτροπής του ρέματος Μπασδέκη είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, και συγκεκριμένα την περίοδο 1982-1983, καθώς σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων τα νερά της βροχής, καθώς και εκείνα του χειμάρρου Μπασδέκη, διείσδυαν στα υπόγεια μεταλλευτικά έργα, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των στοών και των εργαζομένων σε αυτές.

Ωστόσο, τα ιδιαιτέρως έντονα πλημμυρικά φαινόμενα της περιόδου 2000 – 2014 επέφεραν ολοσχερή καταστροφή του προϋπάρχοντος έργου εκτροπής. Συνεπώς, η μελέτη που εκπόνησε και το συνακόλουθο έργο που υλοποίησε η Ελληνικός Χρυσός, αποσκοπούσε στην αποκατάσταση και αναβάθμιση ενός απαραίτητου, πλην κατεστραμμένου τότε, έργου εκτροπής του χειμάρρου, σε εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων δ1.18, δ1.24 και δ2.30 της ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011.

Το εν λόγω έργο δεν είναι απαραίτητο μόνο για την ασφάλεια των εργαζομένων στις υπόγειες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα, αλλά και για την συνολική βέλτιστη διαχείριση των επιφανειακών υδάτων στην περιοχή και τη μεγιστοποίηση του διαθέσιμου καθαρού νερού.

Σε ό,τι αφορά τους ψευδείς και παραπλανητικούς για την κοινή γνώμη ισχυρισμούς ότι το έργο της εκτροπής του ρέματος Μπασδέκη συνδέεται με σχέση αιτίου-αποτελέσματος με τις πρόσφατες πλημμύρες στην Ολυμπιάδα, σκόπιμο είναι να προστεθεί στα όσα εκτίθενται παραπάνω, η παρατήρηση ότι το έργο απέχει πάνω από 3 χιλιόμετρα από τον οικισμό της Ολυμπιάδας, ενώ η πλημμύρα έλαβε χώρα χαμηλά στον οικισμό, πλησίον της θάλασσας, λόγω των φερτών υλικών που παρέσυρε η έντονη βροχόπτωση. 

Μάλιστα, το ίδιο το έργο συνέβαλε στη συγκράτηση φερτών υλικών που θα μπορούσαν να έχουν καταλήξει στον οικισμό επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση. Άλλωστε, η σφοδρότητα των φαινομένων ήταν τέτοια που υπερίσχυσε κάθε ανθρώπινης παρέμβασης.

Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας που ακόμα και στην ύστατη στιγμή που μια ολόκληρη περιοχή παραδόθηκε στο έλεος μιας πρωτοφανούς κακοκαιρίας που ξεπέρασε τις ανθρώπινες δυνάμεις κατά την αντιμετώπισή της, ορισμένοι βρίσκουν την ευκαιρία να καπηλευτούν την καταστροφή που έπληξε τις ζωές των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής, αρνούμενοι με παιδαριώδη τρόπο την ανάγκη για ενότητα, κοινή προσπάθεια και μόχθο για να επιστρέψουμε στην ομαλότητα.”