Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020

"ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣ": ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Την επανεξέταση των χρονοδιαγραμμάτων για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων Δυτικής Μακεδονίας, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το 2023, ζητούν - με ανακοίνωσή τους - 15 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας.

Οι επιχειρήσεις, που απασχολούν περί τους 3.200 εργαζόμενους, δημιούργησαν το «Ελλάδα 2028- Παρατηρητήριο Απολιγνιτοποίησης», με απώτερο στόχο, όπως σημειώνουν, «να συμμετάσχουν ενεργά ως άμεσα ενδιαφερόμενοι στην εθνική προσπάθεια για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του σχεδίου της απολιγνιτοποίησης και στην ενεργειακή μετάβασης της περιοχής».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος και πρόεδρος της πρωτοβουλίας Κλεάνθης Ακτενίζογλου, ο ημερολογιακός στόχος που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση «είναι μη εφικτός»

«Το 2023 που θα σταματήσουν οι μονάδες, δεν θα μπορέσουν την ίδια χρονική στιγμή να προχωρήσουν εκείνες οι αποκαταστάσεις των εδαφών, να γίνει ένα νέο χωροταξικό στην περιοχή, ώστε στη θέση των λιγνιτικών μονάδων που θα έχουν φύγει να γίνουν οι κατασκευές των φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 2 GW που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ακτενίζογλου.

«Αυτή τη στιγμή κλείνουμε 10 λιγνιτικές μονάδες χωρίς να δημιουργούμε κάτι στην περιοχή που να φέρνει ροή εισοδήματος», επισήμανε ο πρόεδρος του «Ελλάδα 2028- Παρατηρητήριο Απολιγνιτοποίησης».

Αναδημοσίευση από voria.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν καταλάβατε στην Δυτική Μακεδονία στήνουν παρατηρητήριο για την διατήρηση του λιγνίτη, όσο παραπάνω γίνεται. Εδώ έχουμε παρατηρητήριο που κυνηγάει τα μεταλλειά που ζουν τον τόπο 2500 χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Η ΝΔ δίνει και ένα περιθώριο 9 ετών.Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ 25 βγήκαν και 26 Ιανουαρίου είχαν υποσχεθει πως θα κλείσουν την εταιρεία και το μεταλλείο.
Έχει μεγάλη διαφορά.

Ανώνυμος είπε...

Η διαφορά είναι 4:35 ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν σχέδιο για την μετά μεταλλευτική εποχή. Θα έδιναν στον οικολόγο την αποκατάσταση του μεταλλείου για να βάλουν κίτρινα φασολάκια και εργοστασιακή κάναβη.
Δύστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ τους κρέμασε ο οικολόγος.λολ