Τρίτη 7 Απριλίου 2020

ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ: ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΒΑΣΗ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ


Πρόσφατα ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έκρουσαν των κώδωνα του κινδύνου της διατροφικής έλλειψης στην παγκόσμια αγορά λόγω των αναταράξεων που συνδέονται με την COVID-19 στο παγκόσμιο εμπόριο και στις αλυσίδες εφοδιασμού σε τρόφιμα.

Οι οργανισμοί ανησυχούν ιδιαίτερα για την «επιβράδυνση της κυκλοφορίας εργαζομένων της αγροτοδιατροφικής βιομηχανίας» που μπλοκάρουν πολλούς αγροτικούς τομείς δυτικών χωρών, και για τις «καθυστερήσεις στα σύνορα» των εμπορευματοκιβωτίων που προκαλούν «αναταραχές στα φθαρτά προϊόντα και αύξηση της διατροφικής σπατάλης».

Οι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη «προστασίας» των μισθωτών που απασχολούνται στην παραγωγή διατροφικών προϊόντων, των εργατών που εργάζονται στην αγροτοδιατροφική βιομηχανία και εκείνων στη διανομή, προκειμένου να «ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση του ιού στον τομέα» και να «διατηρηθούν οι αλυσίδες διατροφικού εφοδιασμού».


Στην χώρα μας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Μάκης Βορίδης δήλωσε πως προς το παρόν δεν διαγράφεται κάποιος κίνδυνος έλλειψης τροφίμων, ωστόσο όπως σημείωσε «έχουν εμφανιστεί ασυμμετρίες κυρίως στην αλιεία και την ιχθυοκαλλιέργεια, στην ανθοπαραγωγή, σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά και στον οινοποιητικό κλάδο».


Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, θα το δούμε. Το βέβαιον είναι πως, είτε στο εξωτερικό, είτε στην χώρα μας, ας μην λησμονούν οι έχοντες την ευθύνη των αποφάσεων πως ένας από τους πολύ σημαντικούς κρίκους στην αλυσίδα της διατροφής είναι τα γεωργικά λιπάσματα.

«Η τροφή των τροφών» όπως την χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες της γεωπονίας, αφού τρέφουν τις καλλιέργειες, οι οποίες με την σειρά τους δίνουν τροφή και κατ΄επέκταση ζωή στην ανθρωπότητα.

Τα ζωογόνα λοιπόν λιπάσματα, δεν φυτρώνουν στα δέντρα. Η σύσταση τους έχει βάση τα ορυκτά και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους καρπούς της εξορυκτικής δραστηριότητας.


Για παράδειγμα ο μαγνησίτης ή λευκόλιθος χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή  μαγνησίου. Το μαγνήσιο με την σειρά του χρησιμοποιείται στη γεωργία για την παραγωγή λιπασμάτων, ως βελτιωτικό εδάφους, αλλά και για ζωοτροφές. Για καλή μας τύχη έχουμε στην Χαλκιδική και μεταλλείο μαγνησίτη στην Γερακινή με μια εταιρεία που κάνει εξαγωγές σ όλο τον κόσμο.



Αν κάποιοι δεν καλύπτονται από τον μαγνησίτη, τους παραπέμπουμε στις ανάλογες ιδιότητες και εφαρμογές που έχει στην γεωργία ο περλίτης. Και ο περλίτης χρησιμοποιείται στις γεωργικές καλλιέργειες και εξορύσσεται στην Μήλο, που εκτός όλων των άλλων ανήκει και στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.


Και εδώ λοιπόν γίνεται σαφής η εξάρτηση της αγροτικής βιομηχανίας από την εξορυκτική και χημική βιομηχανία, όπως έγινε αντίστοιχα σαφές στην φαρμακοβιομηχανία και την ιατρική αναφορικά με τις μάσκες και τα γάντια.


Τι θα γίνει όμως αν μαζί με όλες τις παραπάνω ανησυχίες των αξιωματούχων του παγκόσμιου οργανισμού εμπορίου και των Ηνωμένων Εθνών προστεθεί και η επιβράδυνση στην παραγωγή και την διάθεση λιπασμάτων και άλλων γεωργικών εφοδίων; Έχει αναλογιστεί κάποιος, τι κινδύνους μπορεί να ζήσουμε μετά τον Οκτώβριο;

Μήπως, η κυβέρνηση μας μαζί με όλους τους κλάδους της οικονομίας πρέπει να στηρίξει και την προβληματική μας βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων και το μοναδικό εργοστάσιο που απέμεινε στην Καβάλα από την πάλαι ποτέ κραταιά βιομηχανία για να στηριχθεί η εγχώρια αγροτική παραγωγή και την επόμενη μέρα να συμβάλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της μέσα από τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές;


Όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο της αλλαγής παραγωγικού προτύπου, αφού η υγειονομική κρίση που βιώνουμε απέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως δεν μπορούμε άλλο πια να στηριζόμαστε σε εισαγωγές και τουρισμό.

Για όποιον βέβαια αντιλαμβάνεται σε τι καιρούς έχουμε εισέλθει.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι επιλεκτική στην ευαισθησία οικολόγοι μας πως και δεν ζήτησαν το κλείσιμο του μεταλλείου Γερακινής;Γιατί δεν ανησυχούν για τους εργαζόμενους εκεί; Αυτοί δεν έχουν μάνα,γυναίκα, παιδιά;Υποκριτές.