Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ "Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ"


Στην υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου με παγκόσμια απήχηση στα αρχαία Στάγειρα Χαλκιδικής προχωρούν από κοινού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Αριστοτέλη και το ΑΠΘ.

Πρόκειται για το κέντρο αριστοτελικών μελετών, του οποίου η προγραμματική σύμβαση εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Το «Διεθνές Πνευματικό Κέντρο Αρχαίων Σταγείρων, ο Αριστοτέλης» είναι μια ιστορία με μεγάλο παρελθόν που μέχρι σήμερα όμως παρέμενε στα χαρτιά. Ο σχεδιασμός είναι να γίνει ένα υπερσύγχρονο πνευματικό κέντρο σε ιδιόκτητη έκταση 300 στρεμμάτων, με τη συνδρομή του συλλόγου «Αριστοτέλεια Πολιτεία», αφιερωμένο στον μεγάλο φιλόσοφο, στη γενέτειρά του. Το κέντρο θα έχει ως αντικείμενο τη μελέτη και προβολή του αριστοτελικού έργου και τη διάδοσή του σε όλο τον κόσμο.

Με την υλοποίηση του πρότζεκτ και με δεδομένο ότι ο Αριστοτέλης είναι ένα παγκόσμιο brand, η προβολή για την περιοχή και η τουριστική και οικονομική ανάπτυξή της έχει τεράστια προοπτική.

Κρίσιμο ρόλο στην υλοποίηση παίζει το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ.

Όπως επισημάνθηκε κοινή επιδίωξη είναι η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού και η φιλοξενία αντίστοιχων διοργανώσεων του πανεπιστημίου στο Διεθνές Πνευματικό Κέντρο, η συνεργασία σε πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, η διοργάνωση προγραμμάτων διά βίου μάθησης, διεθνών θερινών σχολείων και δημοτικού ανοιχτού πανεπιστημίου, η προβολή εκπαιδευτικού υλικού σχετικά με το Αριστοτελικό έργο, η φιλοξενία αθλητικών και καλλιτεχνικών δράσεων, και η οργάνωση περιηγήσεων και ξεναγήσεων στον αρχαιολογικό χώρο.

Στην πλήρη ανάπτυξη του πρότζεκτ προβλέπεται επίσης διοργάνωση σεμιναρίων για τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων των αρχαίων Σταγείρων, δημιουργία βοτανικού κήπου με τα φυτά που έχουν ταξινομηθεί από τον Αριστοτέλη, διεξαγωγή ειδικών πανεπιστημιακών μαθημάτων σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές, διοργάνωση τελετών αποφοίτησης φοιτητών και διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών, σεμιναρίων και βοτανολογικών περιπάτων κυρίως για τους φοιτητές των Τμημάτων Βιολογίας, Γεωλογίας, Δασολογίας και Γεωπονίας.

Την εξέλιξη του έργου θα παρακολουθεί συντονιστική επιτροπή.


Αναδημοσίευση από metalleiachalkidikis.gr