Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Σε μια περίοδο που ο κορωνοϊός, αν δεν παγώνει στην χειρότερη, προκαλεί σοβαρούς τριγμούς σε κάθε παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα στην καλύτερη, εντός και εκτός της Ελληνικής επικράτειας, το να ακούς μια εκλεγμένη εκπρόσωπο του ελληνικού κοινοβουλίου να υποστηρίζει σε συζήτηση της πως «η μεταλλευτική δραστηριότητα πρέπει να μειωθεί έτσι ώστε να υπάρξουν προοπτικές μεγαλύτερης συμμετοχής της Βόρειας Χαλκιδικής στην τουριστική ανάπτυξη», αν μη τι άλλο εκπλήσσεσαι αρνητικά.

Εκπλήσσεσαι γιατί και τα πιο ταπεινά μυαλά, με αφορμή το χάος και την πολύ σοβαρή ύφεση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στην παγκόσμια οικονομία, πολύ περισσότερο όμως σε οικονομίες που βασίζονταν στην παροχή υπηρεσιών και την κατανάλωση, αντιλήφθηκαν πια πόσο καταλυτικός είναι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής.

Όλα αυτά με αντίκρισμα και στην Ελλάδα που το ΑΕΠ είχε βασιστεί στα ετήσια ρεκόρ αφίξεων τουριστών και την όποια κατανάλωση έκαναν. Δυστυχώς, ο κορωνοϊός γκρέμισε αυτό το μοντέλο οικονομικής πρακτικής  και τώρα η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει σε διαβούλευση τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη, στην οποία ανέθεσε αυτή την εξαιρετικά απαιτητική αποστολή που στόχο έχει την χάραξη νέας και βιώσιμης πορείας για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.

Το να εμμένει όμως μια βουλευτής, όπως καλή ώρα ή κ. Κυριακή Μάλαμα στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Αριστοτέλη Στέλιο Βαλιάνο, σε κάτι που μόνο όσοι δεν θέλουν να αντιληφθούν δεν αντιλαμβάνονται και εν προκειμένω την τεράστια σημασία που διαδραματίζει στην τοπική και εθνική οικονομία η παραγωγική και επενδυτική δραστηριότητα των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ιδίως μέσα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, τότε δεν μένει αμφιβολία πως οι θέσεις της για την μεταλλευτική έχουν το στοιχείο της ιδεολογικής πίστης. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Σέβεσαι απόλυτα την άποψη του εκάστοτε συνομιλητή και κοιτάς μπροστά. Η ζωή συνεχίζεται…

Στην κ. Μάλαμα βέβαια μέσω των επιλογών που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στους τομεάρχες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της απονομής προς εκείνη του χαρτοφυλακίου Μακεδονίας και Θράκης της δίνεται μια πολύ σημαντική ευκαιρία.

Να δει από κοντά και να βιώσει τα πολύ σοβαρότερα θέματα που αντιμετωπίζουν άλλες περιφέρειες και δήμοι της Βόρειας Ελλάδας. Θέματα υποδομής και ανάπτυξης που έχουν λιμνάσει είτε λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, είτε λόγω έλλειψης πόρων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης

Τέτοια θέματα βεβαίως υπάρχουν και στην Χαλκιδική. Μακάρι με αφορμή τα νέα της καθήκοντα στην εσωκομματική κονίστρα να τα εντοπίσει η κυρία Μάλαμα και να τα αναδείξει.