Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ: ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!

Είναι αλήθεια πως έβγαλε ειδήσεις η συζήτηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην βουλή για τις ρωγματώσεις της Στρατονίκης ανάμεσα στην βουλεύτρια Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου.

Κατά την γνώμη μας, η βασική είδηση που προέκυψε από την συζήτησή τους είναι πως πλησιάζει χρονικά η κατάθεση από το ΥΠΕΝ των πορισμάτων των γεωλογικών ερευνών που διεξάγουν το Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το ΑΠΘ στην περιοχή τα τελευταία δυο χρόνια στο πλαίσιο ανίχνευσης και εντοπισμού των αιτίων που προκαλούν τις ρωγματώσεις στον οικισμό.

Αυτό ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου απαντώντας στην κ. Μάλαμα αναφορικά με το τι κάνει η κυβέρνηση για να δώσει λύσεις στο κατεπείγον πρόβλημα της Στρατονίκης, υπενθυμίζοντας στην κ. Μάλαμα πως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν κινήθηκε καθόλου σε ρυθμούς επείγουσας ανάγκης, αφού οι εξαγγελίες του 2015 μετουσιώθηκαν σε πράξεις το 2018 με την έρευνα του ΙΓΜΕ, χωρίς και αυτή να οδηγήσει σε κάποια ουσιαστικά ευρήματα.

Υπήρξε δηλαδή μια χρονική απόσταση 3 ετών, η οποία δεν δικαιολογεί την ala cart ευαισθησία και το ανάλογο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται κατά αντιπολιτευτικούς καιρούς από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως αν η κοινοβουλευτική διαδικασία επέτρεπε τέτοιες ερωτήσεις σε πρώην υπουργούς, για παράδειγμα περιβάλλοντος,  να δινόταν η δυνατότητα να αξιολογηθεί πολιτικά και επιστημονικά αυτή η καθυστέρηση 3 ετών που επέδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση για το ζήτημα της Στρατονίκης.

Επίσης, ενδιαφέρον, κατά την άποψη μας, προκάλεσε η πρόταση της κ. Μάλαμα να πληρώσει η “Ελληνικός Χρυσός”  τον ΕΝΦΙΑ των κατοικιών που έχουν υποστεί ζημιές, καθώς είναι μια πρόταση που πόρρω απέχει από την γνωστή άποψη και θέση των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ για τις δράσεις και τις ενισχύσεις της Ελληνικός Χρυσός στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Ως γνωστόν, όλες οι δράσεις που έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει η εταιρεία για την στήριξη και την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας συνιστούν για τον ΣΥΡΙΖΑ εξαγορά συνειδήσεων και φίμωση φωνών.

Τι σηματοδοτεί η πρόταση της κ. Μάλαμα; Είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, η μια συνειδητή πολιτική μετατόπιση θέσης και άποψης του ΣΥΡΙΖΑ, ως προς αυτό το ζήτημα;

Επειδή όμως το θέμα είναι πολύ σοβαρό και απασχολεί την κοινωνία τη Στρατονίκης, να υπενθυμίσουμε πως η εταιρεία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να συνδράμει το ταμείο αρωγής που θα συστήσει ο Δήμος για την επιδιόρθωση των ζημιών.

Tέλος, όπως επισήμανε στην συζήτηση στην βουλή ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος στις άμεσες προθέσεις της κυβέρνησης είναι να εντάξει και το τρέχον πολεοδομικό καθεστώς που διέπει τις οικίες της Στρατονίκης, ως προς την ακαταλληλότητα τους, έτσι ώστε να γίνει και πιο δίκαιος ο ΕΝΦΙΑ σ’ αυτή την περίπτωση.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν λέτε και το άλλο;
Αν προλάβαινε κάποιος άλλος βουλευτής του νομού την προταση που έκανε η Μάλαμα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από τον Χρυσό,τι θα έλεγαν οι συριζαίοι το έχετε σκεφτεί;
Το πιο light θα ήταν πως ο βουλευτής ήταν βαλτός από την εταιρεία.
Στην θεωρία και στις επινοήσεις δεν παίζονται οι άνθρωποι.Στην εφαρμογή τους πιάνει αλλεργία.

Ανώνυμος είπε...

Προς @4:04
Ο Συριζα και τα στελέχη του δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για την Στρατονίκη και με κανένα θέμα ουσιαστικά.Δεν ξέρουν να δίνουν λύσεις.Μόνο να δημιουργούν προβλήματα.Στην θητεία τους λοιπόν ήθελαν να ξεκάνουν την ELDORADO για να την αναγκάσουν να φύγει.Τόσο απλό.Όλα τα άλλα είναι φούσκες.

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα της Στρατονίκης είναι τεράστιο και δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια.Κυβέρνηση,δήμος,επιστήμονες, εταιρεία να κάτσουν κάτω και να βρούν μια οριστική λύση.

Ανώνυμος είπε...

Η μικροπολιτική,η κομματοκρατία,οι ευθυνόφοβοι πολιτικοί και οι τεχνοκράτες που δεν έχουν επαφή με την κοινωνία μας κατέστρεψαν την ελλάδα και ίσως και τον κόσμο ολόκληρο.Ένα όπλο έχουμε την ψήφο, ας μάθουμε να το αξιοποιούμαι πιο σωστά και όχι μόνο για ρουσφέτια που τα βρίσκουμε μπροστά μας.
Αν θέλουμε πολιτικούς με ειδικό βάρος και όχι με ειδικές ανάγκες.