Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

ΧΑΛΚΟΣ: Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΚΙΝΑΣ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΑΙΤΙΑ ΑΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ?

Την ανηφόρα έχει πάρει μετά από καιρό η τιμή του χαλκού με χρονικό ορίζοντα παράδοσης τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας άνοδο άνω του 2% στα 3,1740 δολάρια ανά λίβρα (6,997 δολάρια τον τόνο).

Η βασική αιτία αυτής της αύξησης της τιμής για 4η συνεχή συνεδρίαση στα διεθνή χρηματιστήρια μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οφείλεται στην τεράστια γεωπολιτική διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Κίνα και την Αυστραλία με φόντο τον covid -19.

Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα έχει διακόψει τις εισαγωγές εμπορευμάτων και μεταλλευμάτων από την Αυστραλία, μεταξύ αυτών και χαλκού, καθώς φαίνεται να διατηρεί την ενόχληση της για το γεγονός πως η δεύτερη ζήτησε διεθνή έρευνα σχετικά με την προέλευση του covid-19.

Είναι χαρακτηριστικό πως εξαιτίας αυτού του αιτήματος της η Αυστραλία χαρακτηρίστηκε από Κινέζους αξιωματούχους "ως η τσίχλα που είναι κολλημένη στην γόβα των ΗΠΑ". (!!!)

Η Κίνα είναι ο πιο σημαντικός και μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας. Το αμφίδρομο εμπόριο μεταξύ των χωρών αξίζει περίπου 240 δισεκατομμύρια δολάρια (171 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ η Κίνα αγοράζει περίπου το 39% των εξαγωγών εμπορευμάτων της Αυστραλίας.

«Η Κίνα φαίνεται αποφασισμένη να τιμωρήσει την Αυστραλία και να την κάνει παράδειγμα για άλλες χώρες», δήλωσε ο Richard McGregor, συνεργάτης του think tank με έδρα το Σίδνεϋ, “Lowy Institute” στο Bloomberg.

Επίσης, η Αυστραλία, μέχρι πρότινος, ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα της Κίνας, τα δύο κύρια συστατικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή χάλυβα, ενώ αποτελεί επίσης σημαντικό προμηθευτή θερμικού άνθρακα, που χρησιμοποιείται κυρίως σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πέρσι, περίπου το 55% των εξαγωγών χαλκού που εξορύσσεται στην Αυστραλία κατευθύνθηκαν προς το ασιατικό έθνος πέρυσι. Όμως, η Αυστραλία κάλυψε μόλις το 5% των αναγκών της Κίνας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα για τα χυτήρια της να βρουν εναλλακτικές λύσεις και κατ’ επέκταση να προκαλεί άνοδο στην τιμή του χαλκού τις τελευταίες μέρες.

Συνολικά, το Πεκίνο διέταξε τους κινέζους εμπόρους να σταματήσουν να αγοράζουν τουλάχιστον επτά κατηγορίες προϊόντων Αυστραλίας, όπως άνθρακα, κριθάρι, μεταλλεύματα χαλκού και συμπυκνώματα, ζάχαρη, ξυλεία, κρασί και αστακό, ανέφερε το Bloomberg .

Μένει να δούμε αν θα αυτή η όξυνση στις σχέσεις των δυο χωρών θα αμβλυνθεί, μετά την επικράτηση του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές για την Προεδρία των ΗΠΑ, ενώ εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η εικόνα που θα επικρατήσει στην τιμή του χαλκού, αλλά και σε όσα είδη και προϊόντα έχει επιβάλει φραγή η Κίνα στην Αυστραλία. Μηδενός εξαιρουμένου και κλάδων της παγκόσμιας οικονομίας, όπως για παράδειγμα η ναυτιλία, αφού παρά πολλά πλοία που βρίσκονται εν πλώ δεν γνωρίζουν αν τελικά θα ξεφορτώσουν τα αυστραλιανά φορτία που κουβαλούν σε λιμάνια της Κίνα!

Πηγές ανάρτησης: 

1.https://www.mining.com/copper-price-jumps-as-china-turns-away-australian-concentrate/

2.https://www.naftikachronika.gr/2020/11/04/kina-afstralia-to-boykotaz-pou-chtypa-kai-ti-naftilia/