Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ: ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ (???)

Αυτό το σενάριο που περιγράφει ο τίτλος της ανάρτησης μας, θα ήταν το ιδανικό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πολιτική του θέση και άποψη που διατηρεί για την αξιοποίηση του ελληνικού ορυκτού πλούτου από ιδιώτες.

Για παράδειγμα, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, επειδή είναι ιδιωτική εταιρεία πρέπει να κλείσουν χθες, επειδή δεν πληρούν τις ιδεολογικές προδιαγραφές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παρόλα αυτά η εταιρεία που τα εκμεταλλεύεται να καταθέτει στην ώρα τους ή και νωρίτερα αν γίνεται τα μεταλλευτικά τέλη που οφείλει βάση της σύμβασης που έχει υπογραφεί με το δημόσιο.

Και μην αναρωτηθεί κάποιος αφελής, αν αυτό γίνεται στην πραγματική οικονομία. Δεν έχει καμία σημασία η όποια απορία τίθεται, γιατί απαντάται ιδεολογικά και με κάποια μπακαλίστικα μαθηματικά στο παράλληλο σύμπαν που κινείται (δυστυχώς) ο ΣΥΡΙΖΑ. Το αποδεικνύει στην πράξη.

Ως αντιπολίτευση και εν αναμονή κυβέρνηση υπόσχονταν λουκέτο στα Μεταλλεία. Ως κυβερνητική εξουσία, το πάλεψε με κάθε τρόπο και εν τέλει κατάφερε να παγώσει την επένδυση στο μεταλλείο των Σκουριών, κάτι που κόστισε στην τοπική κοινωνία την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας.

Αυτό όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν σήμαινε λιγότερα έσοδα για το δημόσιο από μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές και την δραστική μείωση της κίνησης του χρήματος σε τοπική και πανελλήνια αγορά μέσω άλλων συνεργαζόμενων εταιρειών και προμηθευτών και δυσμενές επενδυτικό κλίμα για άλλους υποψήφιους επενδυτές. Καμία σχέση. Αυτό για τον ΣΥΡΙΖΑ σήμαινε ΝΙΚΗ!

Τα ίδια ίσχυαν και για την προηγούμενη δημοτική αρχή του Δήμου Αριστοτέλη, η οποία κινούνταν στο ίδιο πνεύμα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν μπορούσε να κλείσει τα μεταλλεία, εκ του νόμου, ωστόσο έκανε και αυτή ότι μπορούσε για να εμποδιστεί το επενδυτικό έργο, να προκληθεί ζημιά οικονομική στον επενδυτή με την «ταπεινή» προσδοκία να συμβάλλει  στην απομάκρυνση του.

 Ταυτόχρονα, με απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής δεν δεν εισπράττονταν τα μεταλλευτικά τέλη που δικαιούνταν ο δήμος, με τα γνωστά ιδεολογικά προσχήματα, κάτι που επι της ουσίας στέρησε την τοπική κοινωνία από χρήματα που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε έργα πνοής και υποδομής προς όφελος του συνόλου των δημοτών.

Τώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν για την δήθεν μη καταβολή μεταλλευτικών τελών τα οποία εντελώς πρόχειρα και αυθαίρετα εκτίμησαν περίπου στα 3,5 εκατομ, ευρώ, όταν η εταιρεία σε ανακοίνωση της επισημαίνει πως από το 2013 μέχρι και σήμερα έχει καταβάλει εμπρόθεσμα περίπου 11 εκατ. ευρώ σε μεταλλευτικά τέλη παρά τον πόλεμο που δέχτηκε το επενδυτικό και παραγωγικό της μοντέλο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και χώρια τα 22 εκατομμύρια ευρώ που έχει διαθέσει στην τοπική κοινωνία στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης την τελευταία 8ετία.

Η κοινωνία χρειάζεται μια γόνιμη αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι σίγουρο πως μια κυβέρνηση δεν μπορεί να τα κάνει όλα σωστά και δίκαια. Όχι όμως αυτή την στείρα αντιπολίτευση, ειδικότερα στο ζήτημα της επένδυσης χαλκού χρυσού στην ΒΑ Χαλκιδική, όπου ούτε η αλήθεια μπορεί να παραποιηθεί, ούτε η πραγματικότητα που επικρατεί να αγνοηθεί.

Δεν γίνεται να εμποδίζεις μια επιχείρηση να λειτουργήσει για να φτάσει τους παραγωγικούς της στόχους και εσύ μετά να απαιτείς έσοδα από εκείνη.

Αυτή η… δημιουργική συλ –λογιστική που εμπνέει τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εφαρμογή ούτε στις αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη μας.

Από την άλλη, η αναβίωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας είναι ευλογία για ολόκληρη την Χαλκιδική και την Ελλάδα. Αν υπάρχει κάποιος ζόφος, αυτός  έγκειται στην αδυναμία ορισμένων να αντιληφθούν την τεράστια σημασία της σε κάθε επίπεδο. Είτε αυτό είναι κοινωνικό είτε αυτό είναι οικονομικό. Είναι δικό τους θέμα όμως. Η κοινωνία και η χώρα έχουν απόλυτη ανάγκη του να προχωρήσουν μπροστά.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν χωράει αμφιβολία πως ο συριζα είναι η ντροπή του Πασοκ και το άθροισμα των βλακειών που έκανε η νδ από το 81 και μετά.

Ανώνυμος είπε...

Κανείς σοβαρός πολιτικά δεν μπορεί να λάβει υπόψη του τις αγκυλώσεις και τις εμμονές των Συριζαίων.
Κινούνται εκτός τόπου και χρόνου.Δεν έχουν καμία σοβαρότητα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι όλα θέματα πολιτικής ξέρετε.Είναι και ζήτημα τεμπελιάς και αναξιοσύνης.΄
Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλοί τιμητές της εύφορης κοιλάδας που ξέουν απο κριτική και ταμπέλες,όχι όμως από προτάσεις και λύσεις.
Δεν το έχουν.Αγαπάνε το χρήμα για τους εαυτούς τους και τα επιδόματα για τους άλλους.Γενικά δεν βγαίνει άκρη.Η κοινωνία μας όμως ταλαιπωρείται από τα καμώματα τους.