Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Φεβρουάριος, 2021

NASA: ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ ΜΗΝΥΜΑ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΤΟΥ PERSEVERANCE

Εικόνα
Όταν το ρόβερ της NASA, Perseverance, έμπαινε την προηγούμενη εβδομάδα στην ατμόσφαιρα του Άρη, μια κάμερα προσαρμοσμένη στο σκάφος κατέγραψε τη στιγμή που ξεδιπλώθηκε το αερόστατο για να βοηθήσει στην ομαλή προσεδάφισή του. Τη Δευτέρα η ΝASA έδωσε στη δημοσιότητα αυτές τις εντυπωσιακές εικόνες και τα βίντεο και τα λαγωνικά του Διαδικτύου δεν άργησαν να εντοπίσουν ένα μήνυμα κρυμμένο στο αλεξίπτωτο. Μπορεί το τελευταίο να έφερε κόκκινα και λευκά μοτίβα, που φάνταζαν εκ πρώτης όψεως διακοσμητικά, αλλά όταν επιστήμονες της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος άφησαν να εννοηθεί ότι κάτι είχαν κρύψει στο αλεξίπτωτο, άτομα εξοικειωμένα με τον δυαδικό κώδικα το αποκρυπτογράφησαν μέσα σε λίγες ώρες.  ΟΙ επιστήμονες της NASA είχαν χρησιμοποιήσει τα χρωματιστά μοτίβα για να σχηματίσουν τη φράση “Dare Mighty Things” ( «Τολμήστε μεγαλεπήβολα πράγματα» σε ελεύθερη απόδοση), που προέρχεται από ομιλία το 1899 του Θίοντορ Ρούσβελτ και είναι ένα δημοφιλές σλόγκαν της ομάδας του Εργαστηρίου Αερι...

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: 5+1 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ

Εικόνα
Έργα ολοκλήρωσης υποδομών σε πέντε παιδικές του Δήμου και κατασκευής μιας νέας, συνολικού προϋπολογισμού 219.207,91 ευρώ, εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου», μετά από σχετικές ενέργειες της Διοίκησης του Δήμου Αριστοτέλη και απόφαση του ΥΠΕΝ. Η ένταξη οριστικοποιήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου. Συγκεκριμένα με το ποσό των 174.952,80 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο και με ποσό ύψους 44.255,11 ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου χρηματοδοτείται η ολοκλήρωση των υποδομών σε πέντε παιδικές χαρές των οικισμών Αρναίας, Παλαιοχωρίου, Στανού Πυργαδικίων και Ουρανούπολης καθώς και η κατασκευή νέας παιδικής χαράς στον οικισμό της Μεγάλης Παναγίας.

Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εικόνα
Του Γιώργου Κράλογλου Λίγο θέλαμε να φέρουμε στη Β. Ελλάδα αποβιομηχάνιση τύπου Πάτρας, για χατίρι των κομμάτων. Στο παρά πέντε γλίτωσε η Χαλκιδική. Δεν τελειώσαμε όμως... Τα νέα για τις Σκουριές και γενικά τη Χαλκιδική, από καινούργιες συμφωνίες με τους Καναδούς και τις επενδύσεις τους στον χρυσό είναι παραπάνω από ευχάριστα.  Περισσότερες επενδύσεις στα μεταλλεία χρυσού. Περισσότερα κεφάλαια. Ακόμη μεγαλύτερα προγράμματα για να αξιοποιηθεί και η στεριά και η θάλασσα της.  Νέες θέσεις εργασίας που δικαιώνουν τους αγώνες των εργαζομένων στον Χρυσό της Χαλκιδικής για να γίνουν οι επενδύσεις. Να μεγαλώσει η βιομηχανία του τόπου. Να μη μεταναστεύσουν άλλοι. Να μη γίνουν όλοι οι Βορειοελλαδίτες γκαρσόνια για τους τουρίστες της Ευρώπης. Να μην προσφέρονται τα σουβλατζίδικα και τα τσιπουράδικα ως μοναδικές "λύσεις".  Δίνουν ανάσες στη Βόρεια Ελλάδα και ελπίδες στη Χαλκιδική οι συμφωνίες για τις νέες βιομηχανικές και μεταλλευτικές επενδύσεις. Ανάσες γιατί η Χαλκιδική θα πα...

ΥΠΕΝ: "ΧΤΙΖΕΙ" ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Εικόνα
Με σταθερά βήματα που έχουν ήδη παραγάγει τις βασικές κατευθύνσεις, προχωρά τις εργασίες της η ειδική Επιτροπή που έχει συγκροτήσει το ΥΠΕΝ με σκοπό την επεξεργασία προτάσεων για θεσμικό πλαίσιο και καθεστώς στήριξης στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας. Η Επιτροπή είναι δεσμευμένη να υποβάλει μέχρι τις 15 Μαϊου το πόρισμά της. Συντονιστής της Επιτροπής είναι ο καθηγητής Σταύρος Παπαθανασίου, ενώ σε αυτήν συμμετέχουν εκπρόσωποι των Διαχειριστών, του ΕΧΕ και του Ρυθμιστή. Βασικό έργο της Επιτροπής είναι να γνωμοδοτήσει για τις ρυθμιστικές αποφάσεις που είναι απαραίτητες, τους Κώδικες, τους Κανονισμούς αγοράς, ακόμα και για τις νομοθετικές παρεμβάσεις που πιθανόν απαιτούνται.

ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ: ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Εικόνα
Γ ια το πολικό ψύχος που σαρώνει τις Ηνωμένες Πολίτες, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να παρατηρούνται στο Τέξας, μίλησε η διευθύνουσα σύμβουλος της Αμερικανικής εταιρίας U.S. Energy Stream, Πέγκυ Λιβανίου στο Indicator.gr και τον Νίκο Κοσμόπουλο. Η κυρία Λιβανίου, περιέγραψε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο Τέξας από την πρωτοφανή κακοκαιρία και αναφέρθηκε στη διαχείριση που υπήρξε από την πολιτική ηγεσία, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει τους λόγους που οδήγησαν τη πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ σε παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αυτή τη κρίση. Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο συνέδριο που οργάνωσε και πραγματοποίησε η U.S. Energy Stream, εν μέσω κακοκαιρίας, τονίζοντας πως κατά τη διάρκειά του ανταλλάχθηκαν εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τις διακοπές ρεύματος και τις κρίσιμες συνθήκες της Πολιτείας του Τέξας.

ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΥΠΟΕΠΕΝΔΥΣΗ: ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΟΥ... "ΣΚΟΤΟΥΣ"

Εικόνα
Έπρεπε να έλθει η «Μήδεια» για να αποκαλυφθεί με εύγλωττο τρόπο μια όψη του προβλήματος στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, που μαζί με τη χρόνια νόσο της αποποίησης ευθυνών κι έλλειψης διαλειτουργικότητας, μεταξύ υπηρεσιών, οδήγησε στο σκότος χιλιάδες πολίτες. Μετά από δέκα χρόνια μνημονίων, που έφεραν περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις και στο προσωπικό, αλλά και μια εσπευσμένη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων, στην ώρα της κρίσης ο βασιλιάς «εμφανίστηκε» γυμνός. Βέβαια το προανάκρουσμα είχε γίνει με τη φωτιά στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου όπου παρ' ολίγον να κινδυνεύσουν τα ΕΛΠΕ. Εκεί ο εξοπλισμός ήταν μόλις 40 χρόνων και όπως ανέφερε ο ΑΔΜΗΕ η όλη καθυστέρηση στην αναβάθμιση οφειλόταν στις αργές δικαστικές διαδικασίες με προσφυγές κτλ σε σχέση με τον διαγωνισμό. 

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΧΡΥΣΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ (Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΝΑΙ…)

Εικόνα
Είναι αλήθεια πως όσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί την τελευταία 15ετία για τα ύστερα του κόσμου, που «ίσως», «μάλλον», «πιθανόν», «ενδέχεται» και «δύναται» να δρομολογηθούν από την αναβίωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην ΒΑ Χαλκιδική, θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν την μαγιά για ένα πρώτης τάξεως μυθιστόρημα χιλιάδων πωλήσεων. Αυτή η τεράστιας κοινωνικής και οικονομικής σημασίας υπόθεση της επένδυσης χαλκού – χρυσού, με τεχνικό - περιβαλλοντικές προεκτάσεις, αντί να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για γόνιμές και ουσιαστικές αντιπαραθέσεις, δυστυχώς μετατράπηκε σε μια άνευ προηγουμένου τοξική αρένα πολιτικής εκμετάλλευσης με θύματα την κοινωνία και το ίδιο το επενδυτικό έργο, που πάγωσε επί μια ολόκληρη δεκαετία με ότι αυτό συνεπάγεται σε συνέπειες.

ΥΔΡΙΤΕΣ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ? 10 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ 1 ΕΡΩΤΗΜΑ

Εικόνα
Του Γιώργου Σεφερτζή   Eίχα εξαρχής μια απορία. Την διατύπωσα (στην έντυπη έκδοση του "Φιλελεύθερου" που αναδημοσιεύθηκε από το   lîberal.gr) στις αρχές του περσινού καλοκαιριού όταν πια η ένταση στο Αιγαίο πλησίαζε την κορύφωσή της και η τουρκική επιθετικότητα έτεινε να τεθεί εκτός ελέγχου:  Γιατί υλική βάση του νεο-οθωμανικού αναθεωρητισμού του Ερντογάν να θεωρείται σχεδόν από όλους ότι είναι οι βλέψεις της γείτονος επί του φυσικού πλούτου (υδρογονάθρακες-φυσικό αέριο-πετρέλαιο) της ευρύτερης περιοχής (Μεσοποταμία-Μέση Ανατολή-Ανατολική Μεσόγειος-Βόρεια Αφρική) και ειδικότερα του Αιγαίου όταν μια τέτοια εκτίμηση στερείται της ορθολογικής βάσης του υπολογισμού των σχέσεων του κόστους με το όφελός της δεδομένου ότι,

ΟΡΥΚΤΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ: Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Εικόνα
Του κ. Ματθαίου Κωνσταντινίδη* Παγκοσμίως υπάρχει μία τάση να υπολογίζεται η αξία του ορυκτού δυναμικού αρκετών χωρών. Έτσι διαβάζουμε κατά καιρούς εκτιμήσεις για την αξία των ορυκτών υλών μιάς χώρας που εντυπωσιάζουν, ενώ στη συνέχεια ως ειδήσεις προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Θα αναρωτηθεί κανείς: πώς γίνονται αυτές οι εκτιμήσεις; Αυτές λοιπόν οι εκτιμήσεις στηρίζονται πολύ απλά σε τελείως θεωρητικούς υπολογισμούς με βάση το είδος και την έκταση των γεωλογικών σχηματισμών της κάθε περιοχής, την πιθανότητα να φιλοξενούν συγκεκριμένες ορυκτές πρώτες ύλες, την εκτίμηση του όγκου μεταλλοφορίας τους που βασίζονται σε παρατηρήσεις από κοντινές περιοχές όπου πιθανόν να υπάρχουν κάποιες μεταλλευτικές δραστηριότητες, την ποσότητα των μετάλλων ή των εμπορεύσιμων ενώσεων τους που ενδέχεται να δημιουργήσει η μεταλλουργική κατεργασία καθώς και των τιμών που σήμερα επικρατούν στα χρηματιστήρια των μετάλλων. 

ΣΤ.ΒΑΛΙΑΝΟΣ: "ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ 70 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Εικόνα
  Του Θεόδωρου Καραουλάνη   Σημαντικές ειδήσεις «κρύβει» η συνέντευξη του Δημάρχου Αριστοτέλη Στέλιου Βαλιάνου σχετικά με την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, στον αρχισυντάκτη του economix.gr και της euractiv.gr Θοδωρή Καραουλάνη. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια τοποθέτηση της αυτοδιοίκησης της τοπικής κοινωνίας μετά την ανακοίνωση για το μέλλον μίας από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη χώρα, με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που έχει προκαλέσει κοινωνική διαμάχη στο παρελθόν: της νέας σύμβασης της Ελληνικός Χρυσός (Eldorado Gold) με το Ελληνικό Δημόσιο, σε συνέχεια των σχετικών ανακοινώσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των συναρμόδιων Υπουργών. Ο Στέλιος Βαλιάνος σημειώνει ότι ο Δήμος δεν έχει δει ακόμη το τελικό κείμενο της σύμβασης, καθώς δεν ήταν μέρος στη διαπραγμάτευση, αλλά αν ισχύουν οι πληροφορίες που ανακοινώθηκαν θεωρεί ότι πρόκειται για μια επιτυχία για την τοπική κοινωνία. 

ΟΡΥΚΤΟΙ ΠΟΡΟΙ: Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Εικόνα
Του Αθ. Κεφάλα* Σ την ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά που πέρασε, ο εξορυκτικός κλάδος της χώρας μας έδειξε αντοχή, αναπροσάρμοσε τις προτεραιότητές του, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη φροντίδα για την υγεία των εργαζομένων και των συνεργατών του, στήριξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις τοπικές κοινωνίες και διασφάλισε την εξυπηρέτηση των πελατών του σε αντίξοες συνθήκες λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας. Μια πρώιμη αποτίμηση αποτελεσμάτων για το 2020 δείχνει διαχειρίσιμη μείωση της εξορυκτικής δραστηριότητας. Αξιοποιώντας τα μαθήματα του 2020, οι εταιρείες του κλάδου στρέφουν το βλέμμα τους στην επόμενη μέρα και προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες με οδηγό τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, την κατανόηση των κοινωνικοοικονομικών μεγα-τάσεων που οδηγούν τους αναγκαίους μετασχηματισμούς και βάσιμα πλέον προσβλέπουν σε μεγαλύτερη συνεισφορά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας το 2021.

ΛΙΓΝΙΤΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ

Εικόνα
Του Γιάννη Μπασιά Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενεργειακοί πόροι χαμηλής αποδοτικότητας, όπως οι σημερινές ανανεώσιμες πηγές, δεν συνάγουν με μεγάλους ή αυξάνοντες πληθυσμούς. Χώρες επίσης με υψηλή βιομηχανική δραστηριότητα, όπως η Γερμανία και άλλες χώρες στην Ευρώπη, εκτός από τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, συνεχίζουν να καταναλώνουν άνθρακα και να επενδύουν στην καύση του γαιάνθρακα σε καινούργιες μονάδες με καινούργιους καταλύτες και καινούργιο προσδιορισμό χρονικών ορίων απελευθέρωσης από τον γαιάνθρακα όχι πριν το 2038. Το πείραμα της Γερμανίας, όπου χιλιάδες ανεμογεννήτριες και ένα υψηλό ποσοστό φωτοβολταϊκών (Energiewende program) εγκαταστάθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών δεν απέδωσε παρά μια μικρή μείωση των κατά κεφαλήν εκπομπών CO2. 

GEORGE BURNS (ELDORADO GOLD): "ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΜΑΣ"

Εικόνα
Με σημαντικές επενδύσεις στον άξονα της περιβαλλοντικής διαχείρισης   « μειώνουμε αποφασιστικά το αποτύπωμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας» , δηλώνει ο πρόεδρος και CEO της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς, αμέσως μετά την υπογραφή της νέας επενδυτικής συμφωνίας για τα μεταλλεία Κασσάνδρας.  Θεωρεί πως τόσο η Ολυμπιάδα όσο και οι Σκουριές έχουν την προοπτική να αποτελέσουν μεταλλεία παγκόσμιας κλάσης, ενώ υπόσχεται «σειρά από εμβληματικές επενδύσεις σε έργα υποδομής που προβλέπονται στο αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο και θα στηρίξουν επί της ουσίας τις τοπικές κοινωνίες της Χαλκιδικής» . 

ΗΠΑ: Ο ΤΖΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΝΕΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Εικόνα
Αν η Κίνα ήλπιζε ότι με την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο θα άλλαζε και η στρατηγική κυρώσεων που η Ουάσιγκτον επιβάλλει σε κινεζικές εταιρείες, μάλλον θα απογοητευτεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ που μίλησε στο πρακτορείο Reuters λίγο πριν τη δίωρη τηλεφωνική συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ, η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει τα μέτρα που έχει πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ παράλληλα θα επανεξετάσει εντατικά και εις βάθος όλα τα στοιχεία προκειμένου να μην λάβει βιαστικές αποφάσεις.

"ΜΗΔΕΙΑ": ΕΝΤΥΣΕ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΤΗΝ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ

Εικόνα
Πανέμορφο από κάθε άποψη είναι το κατάλευκο σκηνικό με το οποίο η "Μήδεια" έχει ντύσει από τις πρώτες πρωϊνές ώρες την ΒΑ Χαλκιδική, τόσο την ορεινή όσο και την παράκτια. Ένα μήνα μετά την έλευση του "Λέανδρου", που κι αυτός ήρθε στα μέσα Ιανουαρίου με χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες η "Μήδεια" κάνει μια καιρική εμφάνιση ανάλογη των προσδοκιών ημών αλλά και των μετεωρολόγων. Η πυκνή χιονόπτωση θα συνεχιστεί μέχρι αργά το απόγευμα και μετά θα ακολουθήσουν οι πολικές θερμοκρασίες. Όπως αντιλαμβανόμαστε, πέρα από τα πολύ όμορφα στιγμιότυπα, που βιώνουμε και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε για τις επόμενες μέρες, ίσως και να προκύψουν και κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες στις μετακινήσεις λόγω του παγετού. Κάτι που αφορά εργαζόμενους, αλλά και μέρος των πολιτών που έχουν κλείσει εμβολιαστικό ραντεβού.

ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ: ΤΙ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Εικόνα
Του Σωτήρη Καμενόπουλου Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του για το νέο έτος δήλωσε ότι «η άφιξη του νέου έτους εγκαινιάζει μια νέα δεκαετία ευημερίας» . Η προσωπική εκτίμηση του γράφοντα είναι λίγο διαφορετική. Αν λάβει κανείς υπόψη την ιστορία και τη συνδυάσει με τις σύγχρονες εξελίξεις τότε τα πράγματα μάλλον είναι δυσοίωνα για τα επόμενα 10, 20 ή 30+ χρόνια. Ας εξηγηθεί η λογική πίσω από αυτή τη δυσοίωνη εκτίμηση. Ο Μάρκο Πόλο ξεκίνησε τα ταξίδια του προς την Κίνα το 1271 και διήρκησαν μέχρι το έτος 1295. Τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο αποτέλεσαν το τότε άνοιγμα της Κίνας προς την Ευρώπη και τη δημιουργία του Δρόμου του Μεταξιού.  Η πρώτη πανδημία πανώλης εμφανίστηκε στην Ευρώπη το 1347 στα λιμάνια της Γένοβα και της Βενετίας το 1347 και προήλθε από την Κίνα . Η Κίνα ενδιαμέσως μεταμορφωνόταν σε θαλασσοκράτειρα δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας. Μεταξύ των ετών 1405-1433 ο Κινέζος ναύαρχος Zheng He εξερεύνησε περισσότερες από 30 χώρες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Εικόνα
Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδεικνύουν τη σημασία μίας επαρκώς διαφοροποιημένης διάρθρωσης της οικονομίας, προκειμένου αυτή να είναι λιγότερο ευάλωτη σε μελλοντικά εξωγενή σοκ, όπως αυτό της πανδημίας του κορονοϊού, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του. Σημειώνεται ότι η έκθεση ανέφερε πως η παρατεταμένη, και πέραν του αναμενόμενου, διάρκεια της πανδημίας θα έχει μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομίες που εμφανίζουν υψηλότερη εξάρτηση από τον τομέα των υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που εξαρτάται περισσότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες από τον τουρισμό.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

Εικόνα
Την ένταξη του έργου ανακατασκευής της Πλατείας Ολυμπιάδας προς χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» εξασφάλισε ο   Δήμος Αριστοτέλη. Η δημόσια δαπάνη, θα ανέλθει σε 400.000 ευρώ. Το έργο της ανάπλασης, συνολικού προϋπολογισμού 599.057,34 ευρώ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη χρήση γρανίτη σε όλο το εύρος της πλατείας, τη δημιουργία νησίδων πρασίνου, υπαίθρια καθιστικά και πέργκολες σύγχρονης αρχιτεκτονικής, ενώ στο κέντρο της πλατείας θα δεσπόζουν υδάτινοι πίδακες. 

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Εικόνα
Είναι αλήθεια πως οι αριθμοί που συνοδεύουν το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός, αναφορικά με τα κεφάλαια που θα δοθούν για την αναβάθμιση των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και συνολικά τις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν για την σύγχρονη όσο και βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας εντυπωσιάζουν. Υπάρχει όμως ένας αριθμός – κλειδί, κατά την γνώμη μας, που εδραιώνει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια, την σιγουριά, αλλά και την προοπτική στο ήδη υπάρχον αλλά και νέο εργασιακό δυναμικό της τοπικής κοινωνίας της ΒΑ Χαλκιδικής, που απασχολείται άμεσα ή έμμεσα στην μεταλλευτική δραστηριότητα.

ΣΤ. ΒΑΛΙΑΝΟΣ: "ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ... ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΚΑΘΕ ΦΑΝΤΑΣΙΟΠΛΗΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ ΑΠΟΜΟΝΩΤΙΣΜΟΥ"

Εικόνα
Με αφορμή σειρά ενορχηστρωμένων προσβλητικών, μονίμως ψευδών και συστηματικά διχαστικών επιθέσεων από πλευράς μείζονος αντιπολίτευσης – συχνά υπό το πέπλο της διαδικτυακής ανωνυμίας – κατά της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά κατά του Δημάρχου κ. Στέλιου Βαλιάνου, για την αποκατάσταση της πραγματικότητας, επισημαίνονται τα εξής αδιαμφισβήτητα και στοιχειοθετημένα γεγονότα: Για τις υπηρεσίες του Δήμου : Η Δημοτική Αρχή σέβεται της αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Εκείνοι που δεν σέβονται τους συμπολίτες τους και συστηματικά επιχειρούν να «δηλητηριάσουν» την κοινωνία με την υποκρισία τους, οφείλουν να εξηγήσουν γιατί επί πέντε συναπτά έτη «στρογγυλοκάθονταν» στον Οργανισμό του Δήμου και γιατί, αν δεν τον θεωρούσαν νόμιμο, δεν προχωρούσαν στην τροποποίηση του, ώστε να επαναφέρουν τις υπηρεσίες στην Ιερισσό, όπως είχαν δικαίωμα να πράξουν από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων τους το 2014, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε δικαστική εκκρεμότητα, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία, όπως...

ΣΜΕ: ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

Εικόνα
Παρέμβαση στους Έλληνες ευρωβουλευτές έκανε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, ενημερώνοντάς τους για σημαντικά θέματα που αφορούν τον εξορυκτικό κλάδο και συζητούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η παρέμβαση έγινε με επιστολή που απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Αθανάσιος Κεφάλας, στην οποία σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο των ορυκτών πόρων της χώρας μας συντίθεται από μεγάλη ποικιλία ορυκτών, με πολλές και σημαντικές χρήσεις στη βιομηχανία και στην καθημερινή ζωή. Για πολλά από αυτά τα ορυκτά διενεργείται στην Ελλάδα παραγωγή παγκόσμιας κλίμακας και μεγέθους.

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΧΑΛΚΟΣ: Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Εικόνα
Του Δημήτρη Κωνσταντινίδη Σε παλαιότερη μελέτη μας είχαμε παρουσιάσει, εκτός άλλων, για την προέλευση του ονόματος του χαλκού: Aes Cyprium στα λατινικά, που σημαίνει «Από την Κύπρο» . Το Cuprum ή copper στα αγγλικά, ο «δικός» μας χαλκός.  Ο χαλκός υπήρξε ένα από τα πλέον χρησιμοποιούμενα μέταλλα στον πλανήτη εδώ και χιλιετίες. Και αυτό λόγω των ιδιοτήτων του, γιατί είναι ένας πολύ καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και της θερμότητας και ταυτόχρονα ευπροσάρμοστο υλικό, για αυτό και τα καλώδια και τα φύλλα του μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν σε εκατοντάδες εφαρμογές. Κυριολεκτικά ο χαλκός είναι πανταχού παρών. Η ποσοστιαία παγκόσμια κατανάλωση του σε βασικούς κλάδους της οικονομίας το 2019 διαμορφώθηκε ως εξής:

ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ "ΕΛΛΑΔΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ"

Εικόνα
Του Θανάση Μαυρίδη Δεν ξέρω αν θα υπάρχει αύριο Ενωμένη Ευρώπη. Ξέρω όμως ότι η Ελλάδα ως χώρα της Ενωμένης Ευρώπης ή των Ενωμένων Βαλκανίων έχει μία και μόνο πιθανότητα: Να δώσει βάρος στην βιομηχανία. Αυτό ήταν το θέμα από τα χρόνια του Βενιζέλου. Μέχρι που ήρθαν τα ένδοξα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και του σοσιαλισμού. Καιρός να συστηθούμε εκ νέου: Ξεχάστε το «Ελλάδα, σουβλάκι και το αγόρι μου» και ώρα να μάθουμε το «κάνουμε δουλειές» . Δείτε την Τουρκία! Η χώρα έχει περάσει μία μεγάλη πολιτική και οικονομική κρίση, αλλά είναι όρθια. Επειδή έχει βιομηχανική παραγωγή. Η Τουρκία είναι μία πολύτιμη χώρα για τους Γερμανούς και τους συμμάχους της επειδή ανοίγει νέες αγορές για να προωθήσει τα προϊόντα που παράγει η βιομηχανία της. Η Τουρκία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αγορές της… Αφρικής, την ώρα που στην Ελλάδα η πώληση ενός ακινήτου μπορεί να είναι υπόθεση και έξι μηνών.

ΣΚΡΕΚΑΣ: "Η ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ" - ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: "ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΩΦΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ"

Εικόνα
Μετά το πέρας της τελετής της υπογραφής της νέας σύμβασης ανάμεσα στην πολιτεία και την Ελληνικός Χρυσός, ακολούθησαν οι σχετικές δηλώσεις όλων των παριστάμενων αξιωματούχων των συναρμόδιων υπουργείων Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Οικονομικών, όπως επίσης και των πρεσβευτών του Καναδά και των ΗΠΑ, που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση. Από την πλευρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τόνισε τα τεράστια περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που αποδίδει η συμφωνία στο κράτος και την τοπική κοινωνία:  «Με αυτήν τη συμφωνία απεμπλέκουμε και επανεκκινούμε μία από τις μεγαλύτερες, άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Περιμένουμε πολλά οφέλη για την τοπική κοινωνία, την εθνική οικονομία, την Ελλάδα στο σύνολό της. 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: ΥΠΕΓΡΑΦΕΙ Η ΝΕΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Εικόνα
Η Ελληνικός Χρυσός(100% θυγατρική της Eldorado Gold) ανακοινώνει την ολοκλήρωση της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, με την οποία δρομολογείται η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.  Η νέα Επενδυτική Συμφωνία τροποποιεί την από 17ετίας σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο βελτιώνοντάς την μέσα από ένα σύγχρονο νομικό και επενδυτικό πλαίσιο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, το οποίο προβλέπει αυξημένες επενδύσεις κεφαλαίων ύψους $1,9 δισ. για την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες-Στρατώνι, στη ΒΑ Χαλκιδική.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΛΙΑΝΟΣ: "Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ"

Εικόνα
Με αφορμή διαρροές και δημοσιεύματα   που αφορούν στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» επί της νέας σύμβασης για τη μεταλλευτική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στα όρια του Δήμου Αριστοτέλη, ο Δήμαρχος κ. Στέλιος Βαλιάνος, επισημαίνει τα εξής: «Καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες και οι διαρροές περί επικείμενης ολοκλήρωσης -ακόμα και εντός των ημερών – της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και επενδύτριας εταιρείας επί της νέας σύμβασης που θα διέπει τη μεταλλευτική δραστηριότητα, υπενθυμίζω πως η τοπική κοινωνία αναμένει από την Κυβέρνηση, να διασφαλίσει στον μέγιστο βαθμό τα συμφέροντά της.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: ΣΤΑΘΕΡΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εικόνα
Συνεπής προς τις εταιρικές της αξίες, η Ελληνικός Χρυσός συνεχίζει σε ετήσια βάση την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, ανταποκρινόμενη στις προτεραιότητες του Δήμου Αριστοτέλη και των δημοτών του.  Εντός του 2020, η Ελληνικός Χρυσός δέσμευσε και επένδυσε περί τα €1,5εκ ., για την υλοποίηση άνω των 60 συνολικά έργων εταιρικής υπευθυνότητας με άξονες ευθύνης την Υγεία, την Παιδεία, το Περιβάλλον, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό και την Ποιότητα Ζωής. Ενδεικτικά, προς αυτή την κατεύθυνση έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται υπό υλοποίηση ενέργειες όπως:

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Εικόνα
Ένα πλήρες σχέδιο ανάπτυξης του Οινοτουρισμού, που περιλαμβάνει δικτύωση χαρτογραφημένης οινικής διαδρομής της Ανατολικής Χαλκιδικής, με εμβληματικούς οινότοπους της Ευρώπης, μετακλήσεις δημοσιογράφων και τουριστικών παραγόντων από Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και σύμπλευση της τοπικής γαστρονομίας και επιχειρηματικότητας, παρουσίασε την Κυριακή ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, διαδικτυακά, σε ένα ειδικό ακροατήριο αποτελούμενο από επιχειρηματίες του κλάδου του τουρισμού και της γαστρονομίας που συνθέτουν το Cluster του Δήμου Αριστοτέλη και δημοσιογράφους από Ελλάδα και εξωτερικό, στελέχη της Αυτοδιοίκησης κ.α. Στην ειδική διαδικτυακή εκδήλωση, συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη,   ο Γ.Γ. του ΕΟΤ κ. Δημήτρη Φραγκάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών Βόρειου Ελλάδος κ. Στέλιος Μπουτάρης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΤ. ΒΑΛΙΑΝΟΣ: "ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ"

Εικόνα
Με αφορμή την ανακοίνωση της εκ νέου υπαγωγής της Χαλκιδικής στις «κόκκινες» περιοχές, όσον αφορά στην πανδημία και στα μέτρα περιορισμού της, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, επισημαίνει τα εξής: «Η είδηση για μετάβαση του συνόλου της Χαλκιδικής εκ νέου στην "κόκκινη" ζώνη μέτρων για τον κορωνοϊό, προκαλεί έντονο προβληματισμό σε κατοίκους και επαγγελματίες περιοχών, των οποίων τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν φαίνεται να συνάδουν με το σκεπτικό της απόφασης. Στη Χαλκιδική, έχουμε μάθει να περνάμε ενωμένοι τα δύσκολα της πανδημίας, με αλληλοϋποστήριξη δήμων και δημοτών.