Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

ΕΛΛΑΔΑ: ΜΕ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΑΣ… 200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ?

Υποθαλάσσια λεωφόρος που ενώνει την... υπανάπτυκτη Σουηδία με την "πρωτόγονη"  Δανία

Στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια ευδοκιμεί η ιδεολογία της στασιμότητας και της ακινησίας στο όνομα είτε της προόδου, είτε του προοδευτισμού, είτε ακόμη και της προστασίας διαφόρων τομέων και πτυχών της καθημερινότητας μας.

Εκφραστές αυτής της ιδεολογίας είναι κυρίως βουλευτές, πολιτευτές, εκπρόσωποι ΜΚΟ και συλλογικοτήτων που εναντιώνονται με ό,τι δεν συντάσσεται με την δική τους προσωπική και πελατειακή αντίληψη.

Είναι για παράδειγμα αυτοί που διαφωνούν με την κατασκευή και την παραγωγική λειτουργία μιας σύγχρονης εξορυκτικής μονάδας με τεχνολογίες αιχμής και βέλτιστης πρακτικής στην πατρίδα μας.

Στην προκειμένη περίπτωση επικαλούνται μεν από ενεργοποιήσεις σεισμικών ρηγμάτων μέχρι και καταστροφικά σενάρια δε στην χλωρίδα, την πανίδα, αλλά και την ζωή των ανθρώπων.

Όσο τραβηγμένα και αναπόδεικτα συνάμα ακούγονται τα παραπάνω, ο παραμορφωτικός φακός που χρησιμοποιούν στην οικοδόμηση αφηγημάτων, σε συνδυασμό με την ατέρμονη γκρίνια και την μιζέρια που κουβαλούν «οι προοδευτικοί μας» τους απελευθερώνει εντελώς από κάθε συστολή που θα έπρεπε να κουβαλούν, για παράδειγμα, παίζοντας με το brand name της Χαλκιδικής και του Δήμου Αριστοτέλη ειδικότερα.

Θα πρέπει να θυμούνται ή αν δεν γνωρίζουν ας το μάθουν, πως υπάρχουν κάποιοι θεσμικοί παράγοντες, κάποιοι άλλοι επιχειρηματίες και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν κοπιάσει πάρα πολύ για να φτάσει η φήμη της χερσονήσου και του δήμου στο σημείο που έχει φτάσει και η μάχη συνεχίζεται.

Ένα… παιχνίδι που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να τους βρίσκει και ιδεολογικά αντίθετους, αλλά και πιο προσεκτικούς από την στιγμή που διατυμπανίζουν την εναλλακτική αναπτυξιακή πρόοδο της περιοχής μέσω του τουρισμού και του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα.

Στην πράξη όμως αποδεικνύεται πως είναι ψιλά γράμματα για εκείνους, ή κούφιες οι μεγαλοστομίες τους για «το δημόσιο συμφέρον του τόπου και της χώρας» και χοντρά γράμματα για όσους, ενώ θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα και την Χαλκιδική το ξανασκέφτονται ή βάζουν αρνητικό πρόσημο στον πιθανό ερχομό τους, όταν γίνονται αποδέκτες τέτοιων μηνυμάτων. Πολλώ δε μάλλον όταν βρισκόμαστε μεσούσης μιας τεράστιας υγειονομικής κρίσης.

Την ίδια ώρα, αυτοί που προβλέπουν τα ύστερα του κόσμου με φόντο μια εξορυκτική επένδυση είναι οι πρώτοι που θα θαύμαζαν σε ένα ταξίδι τους στην Δανία ή την Σουηδία την υποθαλάσσια σήραγγα που κατασκευάστηκε πρόσφατα και ενώνει τις δύο χώρες.

Σ’ αυτή την περίπτωση οι εκφραστές της δικής μας ακινησίας αποθεώνουν την τεχνολογία και τα επιτεύγματα της μηχανικής, χωρίς να σταθούν σε προβληματισμούς για την αλιεία, τα θηλαστικά του βυθού και λοιπούς κατασκευαστικούς «φαραωνισμούς», όπως εύκολα χαρακτηρίζουν ότι σημαντικό πάει να γίνει στην Ελλάδα και πέρα και πάνω από την δική τους γνώση και αντίληψη.

Είναι επίσης οι ίδιοι που με χαρά θα μπουν σε τρένα - σαλόνια της Ιαπωνίας για να διασχίζουν ίσως την πιο σεισμογενή ενδοχώρα της υφηλίου με ιλιγγιώδεις ταχύτητες πάνω από εναέριες γέφυρες, που έχουν χτιστεί πάνω σε ρήγματα, χωρίς κανένα φόβο και πάθος και βεβαίως καταγγελτικό λόγο.

Παρά μόνο ευχαρίστηση και ενθουσιασμό, αντίστοιχη με εκείνη που βίωσαν όταν σε ξενάγηση μέσα στο κέντρο της Βιέννης, τους είπαν: «ξέρετε, αυτό το εκπληκτικό κτίριο που βλέπετε αριστερά σας είναι εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων»

Βάλτε τώρα με το μυαλό σας, τι θα ακουστεί ή τι είδους πολιτικό ακτιβισμό έχουμε να ζήσουμε, αν το ελληνικό κράτος στο άμεσο ή προσεχές μέλλον επιχειρήσει να δημοπρατήσει ένα αντίστοιχο υπερσύγχρονο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στο κέντρο κάποιας δικής μας μεγαλούπολης;

Πρέπει και στην Ελλάδα να δούμε τέτοιας σημασίας έργα, ανεξαρτήτως του αν κάποιοι έχουν αυτοκλήτως χρησθεί ως υπερασπιστές και διαχειριστές συνάμα της μιζέριας και του κακού μας του καιρού.

Οι δικαιολογίες κούρασαν και δεν αρκούν πια, αν αναλογιστούμε τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται γύρω μας.

Κατά τα άλλα, στο παράλληλο σύμπαν που κατοικοεδρεύουν, η Ελλάδα ΜΟΝΟ με ακινησία και διαρκή γκρίνια για ό,τι πάει να οικοδομηθεί με στόχο την καθυστέρηση μέχρι την οριστική ματαίωση του, θα πάει μπροστά!

Τουλάχιστον 200 χρόνια και βλέπουμε…!!!