Σάββατο 8 Μαΐου 2021

ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: "ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ"

Της Ρομίνα Νικηφόρου

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον που υπάρχει για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο insider.gr ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα logistics, ο τουρισμός, οι ιδιωτικοποιήσεις και το R&D, «θα αποτελέσουν τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια».

Σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογραμμίζει πως η Ελλάδα προσδοκά να είναι εάν όχι η πρώτη, μία από τις πρώτες χώρες που θα λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πως «εφόσον αυτό επιτευχθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες, θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τα προγράμματα του νέου ΕΠΑΝΕΚ και του Κοινωνικού Ταμείου μέσα στο 2021 και ίσως αρκετούς μήνες πριν από τη λήξη του, κάτι που θα φέρει επιπλέον οικονομικούς πόρους και μέσα στο 2021».

Ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ακόμη πως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος είναι έτοιμος, «εξαιρετικά πιο απλός από τον τρέχοντα και με πολύ λιγότερη γραφειοκρατία» ενώ αναμένεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να περάσει από το επόμενο υπουργικό συμβούλιο και αμέσως μετά να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης με κονδύλια της ΕΕ, πέραν των δράσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, τονίζει ότι «εάν χρειαστεί να παρέμβουμε και σε επιπλέον κλάδους είμαστε εδώ για να το κάνουμε». Εξηγεί ωστόσο ότι «η διαχείριση των σχετικών πόρων πρέπει να γίνει με μία σύνεση διότι χρήματα που ξοδεύονται τώρα θα μας λείψουν στο πέρας του προγράμματος για άλλα αναπτυξιακά έργα που τότε θα χρειαζόμαστε».

Όσον αφορά στο πρόγραμμα στήριξης για τον τουρισμό που έχει ήδη προαναγγελθεί ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει ότι θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις μόλις το σχέδιο λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ επισημαίνει πως η μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις θα είναι απαραίτητο κριτήριο «διότι χωρίς αυτό δεν μπορούμε να ενταχθούμε σε προγράμματα Covid».

Σχετικά με το σχέδιο δράσης στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, στόχος είναι από την 1 Ιανουαρίου του 2022 «η χώρα να μπει σε μία συγκροτημένη, εθνικώς εγκεκριμένη βιομηχανική πολιτική»

Όπως τονίζει, «η μεγαλύτερή μου φιλοδοξία ως Υπουργός Βιομηχανίας είναι να αντιστρέψουμε την παρακμή της βιομηχανίας που ακολούθησε η χώρα, τη δεκαετία του ’80 και εντεύθεν και να γυρίσουμε σε μία εποχή που η Ελλάδα ήταν υπολογίσιμη βιομηχανική δύναμη. Το είχαμε κάνει στο παρελθόν, άρα μπορούμε να το κάνουμε και τώρα».

Για τις πρώτες εβδομάδες επανεκκίνησης του λιανεμπορίου ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει πως ενώ τις πρώτες μέρες η αγορά κινήθηκε χαμηλά, προς τη Μεγάλη Εβδομάδα ανέβηκε και πλέον κινείται σε πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς. Σε ό,τι άφορά δε την εστίαση, τονίζει ότι η έναρξη της ήταν «εντυπωσιακή» και από την αρχή πήγε εξαιρετικά καλά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε τέλος την εκτίμηση πως «σε λίγες εβδομάδες η πρόοδος των εμβολιασμών θα έχει προκαλέσει μεγάλη πτώση της πανδημίας» και «θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε πολλούς βαθμούς ελευθερίας».

Ολόκληρη την συνέντευξη του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.