Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

ΚΑΥΣΩΝΑΣ: ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΣΟΚ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Του Κώστα Κετσιετζή

Το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα συνεχίζεται και μαζί του συνεχίζεται και το διαρκές stress test του συστήματος μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι συνεχόμενες υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες αλλά και η υπερθέρμανση του εξοπλισμού από την αυξημένη μεταφορά ηλεκτρικού φορτίου δοκιμάζουν συνεχώς τις αντοχές του δικτύου, ενώ ο αστάθμητος παράγοντας των πυρκαγιών αυξάνει τον κίνδυνο για διακοπές στην ηλεκτροδότηση.Χθες λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη φθάσαμε πολύ κοντά στο γενικευμένο μπλακ άουτ σε μεγάλο τμήμα της Βόρειας Αττικής. 

Και αυτό διότι για πολλές ώρες το απόγευμα είχαν αποκοπεί οι κύριες γραμμές μεταφοράς υψηλής αλλά και μέσης τάσης του δικτύου, που ξεκινούν από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι και οι οποίες τροφοδοτούν περιοχές όπως το Μαρούσι, η Νέα Ιωνία, τα Βριλήσσια και η Κηφισιά.

Για να αποφευχθεί το γενικευμένο μπλακ άουτ η ομάδα διαχείρισης κρίσης αποφάσισε την τροφοδοσία των εν λόγω περιοχών από τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης και Αχαρνών. Μέχρι όμως την αποκατάσταση της βλάβης, λίγο μετά τα μεσάνυχτα,  σημειώθηκαν πολλές διαταραχές στο δίκτυο μεταφοράς και σύντομες περικοπές ηλεκτροδότησης.

Οι πυρκαγιές, όμως, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Οι υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος προκαλούν φθορά σε καλώδια, διακόπτες, μετασχηματιστές και τον λοιπό εξοπλισμό του δικτύου. 

Χθες το βράδυ περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπως το Αιγάλεω, το Ίλιον και η Πετρούπολη, έμειναν για κάποιες ώρες χωρίς ρεύμα, λόγω βλαβών σε μετασχηματιστές Κέντρων Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ, που προκλήθηκαν λόγω της υπερθέρμανσης.

Τα προβλήματα δεν περιορίζονται στην Αττική. Πολλές περιοχές της χώρας μένουν για κάποιο διάστημα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είτε λόγω προβλημάτων στο δίκτυο, είτε εξαιτίας κάποιας πυρκαγιάς.

Μέχρι στιγμής οι περισσότερες διακοπές ρεύματος διαρκούν λίγη ώρα, καθώς κλιμάκια τεχνικών του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε 24ώρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η αυξημένη επιφυλακή συνεχίζεται και σήμερα, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να φθάσουν τους 43 με 45 βαθμούς, ενώ αυξημένος παραμένει και ο κίνδυνος πυρκαγιών καθώς αναμένονται άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ, προγραμματίζει, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας έως μιάμιση ώρα σε Κω και Κάλυμνο με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος, μετά τη βλάβη που εκδηλώθηκε σε σταθμό παραγωγής της ΔΕΗ στη Κω λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών.

Το επόμενο "σοκ”

Και αν το πρώτο σοκ του καύσωνα επηρεάζει το σύστημα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το επόμενο σοκ αναμένεται σε λίγους μήνες στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Η αυξημένη ζήτηση έχει εκτοξεύσει σε επίπεδα ρεκόρ τις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, γεγονός το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί στους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου, καθώς το επιπλέον κόστος αναμένεται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

Η μέση τιμή στη Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώθηκε χθες στα 185,59 ευρώ/Μwh από 154,08 ευρώ/Μwh που ήταν μια ημέρα πριν, μάλιστα εντός της ημέρας η τιμής είχε φτάσει και τα 205 ευρώ/Mwh.

Στο μείγμα της παραγωγής περίπου το 47% καλύπτει το φυσικό αέριο, περίπου το 16% ο λιγνίτης και άλλο 16% οι εισαγωγές. Οι ΑΠΕ καλύπτουν περίπου το 15,14% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά το 5,7%.

Αναδημοσίευση από capital.gr