Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η Ελληνικός Χρυσός με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας δηλώνει πως δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα όσες ερμηνείες και αναφορές υπήρξαν για απώλειες θέσεων εργασίας μετά την επίσημη δημοσίευση του «Στρατηγικού Οδικού Χάρτη» της ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας για την προσεχή 3ετία 2021 -2024.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση οι αναφορές αυτές χαρακτηρίζονται αβάσιμες και λανθασμένες, με την Ελληνικός Χρυσός να προχωράει σε διευκρινήσεις που έρχονται ως απάντηση στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Αριστοτέλη στην οποία γίνεται λόγος για «προθέσεις παραβίασης» της επενδυτικής συμφωνίας, αναφορικά με τις θέσεις εργασίας.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως ο «Στρατηγικός Οδικός Χάρτης» της «Ελληνικός Χρυσός» δεν είναι τίποτα άλλο από την εξελικτική διαδικασία εφαρμογής της υπογραφείσας επενδυτικής συμφωνίας, όπου κεντρικός στόχος είναι όπως τονίζει «ο μετασχηματισμός των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε μια αποτελεσματική, υγιή και κερδοφόρο επιχείρηση, με ενισχυμένες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, με όρους Βιώσιμης Ανάπτυξης και προοπτικές μακροπρόθεσμης ευημερίας των ανθρώπων της ΒΑ Χαλκιδικής.»

Επιπροσθέτως, η εταιρεία επαναλαμβάνει πως θα καταβάλει τη μέγιστη προσπάθεια για να μη χαθούν θέσεις εργασίας και αυτό ήταν ξεκάθαρο προς όλους εξαρχής, συν του ό, τι ο επιχειρησιακός μετασχηματισμός θα οικοδομηθεί επάνω στις πάγιες εταιρικές αρχές και αξίες, όπου θα κυριαρχούν όροι και συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία, όπως τονίζει στην ανακοίνωση της θα κάνει διάλογο με τους εργαζόμενους και με τα σωματεία τους «για να προστατεύσουμε το σύνολο των θέσεων εργασίας προσφέροντας τη βέλτιστη λύση απασχόλησης, αφενός στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας και στις εργασίες συντήρησης του μεταλλείου Μαύρες Πέτρες, αφετέρου στις Σκουριές, καθώς το έργο θα εξελίσσεται προς την πλήρη ανάπτυξή του.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί στην περιοχή ένα πρότυπο Κέντρο Τεχνικής Κατάρτισης & Εκπαίδευσης, προκειμένου να εκπαιδεύσει σε νέες δεξιότητες το εργατικό δυναμικό εν όψει της λειτουργίας του νέου, υπερσύγχρονου μεταλλείου στις Σκουριές, αλλά και κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων μακροπρόθεσμα.

Απώτερος σκοπός όλων μας είναι και θα παραμείνει η επιτυχής υλοποίηση της Επενδυτικής Συμφωνίας, έτσι ώστε να απελευθερωθεί το ταχύτερο δυνατό η μεγάλη, διαχρονική αξία των Μεταλλείων Κασσάνδρας, που θα οδηγήσει σε 3.000 θέσεις εργασίας έως 2024, ενώ ήδη από το 2022, 1.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν για την υποστήριξη των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές.»

Στην ανακοίνωση γίνεται εκτενής αναφορά και για το Πρόγραμμα Κοινωνικών Επενδύσεων, που αφορά τα έργα υποδομής, κοινής ωφέλειας και ανάπτυξης που έχει αποφασίσει να κάνει η Ελληνικός Χρυσός στο Δήμο Αριστοτέλη, ύψους 70 εκ. ευρώ μέσα σε 25 χρόνια.

Από αυτά τα 70 εκ. ευρώ, τα 15 εκ. ευρώ είναι να δοθούν σε έργα μέσα στην πρώτη 5ετία. Έργα ύψιστης σημασίας που περιμένει ο δήμος Αριστοτέλη, αλλά βασική προϋπόθεση  γι’ αυτό, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, παραμένει η εποικοδομητική συνεργασία και συμφωνία των δύο πλευρών με αμοιβαία επωφελείς όρους.

Κατά την γνώμη μας, το άμεσο παρελθόν μας έχει αποδείξει, πως η προσέγγιση του ζητήματος με όρους που απέχουν από  τις τεχνικές ακόμη και τις πολιτικοοικονομικές του διαστάσεις, κρατούν παγωμένη την παραγωγική επανεκκίνηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην ΒΑ Χαλκιδική με ότι αυτό δεινό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Δεν χωράει καμία αμφιβολία, πως η διενέργεια ενός καλόπιστου και ειλικρινούς διαλόγου ανάμεσα στους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους του τόπου φαντάζει το μόνο αξιόπιστο γιατρικό αποφυγής μιας νέας διελκυστίνδας.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση της Ελληνικός Χρυσός.