Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Ε.Ε: "ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΘΕΜΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ"

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου για να "βγάλουν" τον χειμώνα, ωστόσο η αύξηση των διεθνών τιμών δείχνει την ανάγκη γρήγορης μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες (ΑΠΕ) και μεταρρύθμισης της αγοράς του αρτίου, σύμφωνα με την Ευρωπαία επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

"Η υπόγεια αποθήκευση αερίου βρίσκεται άνω του 75% ανά την Ευρώπη. Τα επίπεδα αυτά είναι χαμηλότερα του μέσου όρου των 10 τελευταίων ετών, ωστόσο επαρκούν για την περίοδο του χειμώνα", ανέφερε, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σχετικά με το κόστος του φυσικού αερίου και την επίδραση που αυτό έχει στους φτωχότερους πολίτες της ΕΕ, καθώς και στις επενδύσεις των επιχειρήσεων, η κ. Σίμσον ανέφερε ότι σύντομα θα παρουσιάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης της αγοράς του συγκεκριμένου καυσίμου.

"Μέχρι το τέλος του 2021, θα προτείνω αναμόρφωση της αγοράς φυσικού αερίου και θα επανεξετάσω σε αυτό το πλαίσιο ζητήματα αποθήκευσης και ασφάλειας των προμηθειών", τόνισε η επίτροπος.

Μία από τις ιδέες, η οποία προτάθηκε από την Ισπανία, είναι η ΕΕ να αγοράζει συλλογικά φυσικό αέριο, εκμεταλλευόμενη την ισχύ της ενιαίας αγοράς 450 εκατ. καταναλωτών και να δημιουργήσει ένα στρατηγικό απόθεμα αερίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η κ. Σίμσον ανέφερε ότι η κοινή προμήθεια και αποθήκευση είναι μια σκέψη που αξίζει να εξεταστεί.

Βραχυπρόθεσμα και μέχρι να προχωρήσουν τα παραπάνω σχέδια, οι χώρες μέλη μπορούν να υποστηρίξουν τους καταναλωτές με απευθείας χρηματική βοήθεια για όσους αντιμετωπίζουν κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας, με μείωση φόρων στα καύσιμα και με μεταφορά ενός μέρους αυτού του κόστους στη γενική φορολογία.

Φον Ντερ Λάιεν: Πρέπει να επενδύσουμε στις ανανεώσιμες για να σταθεροποιήσουμε τις τιμές

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, από την πλευρά της, ανέφερε την Τετάρτη ότι το ζήτημα των υψηλών τιμών στην ενέργεια είναι σοβαρό, συμπληρώνοντας ότι μόνη λύση είναι η σταθερή αύξηση των επενδύσεων της ΕΕ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μακροπρόθεσμα, προκειμένου να αποφεύγονται εκτινάξεις του κόστους.

"Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ως προς το ότι οι τιμές του αερίου έχουν απογειωθεί. Στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ωστόσο, οι τιμές έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και είναι σταθερές", σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία.

"Μακροπρόθεσμα, είναι σημαντικό να επενδύσουμε στις ΑΠΕ, που θα μας δώσουν μεγαλύτερη σταθερότητα και πιο σταθερές τιμές, καθώς το 90% του φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι εισαγόμενο", κατέληξε.

Αναδημοσίευση από capital.gr