Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

ΗΠΑ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΛΕΕΙ "ΟΧΙ" ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΓΙΑ COVID KAΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Μεγάλη αναστάτωση στο χώρο του Δημοκρατικού Κόμματος και της Προεδρίας των ΗΠΑ προκάλεσε η δήλωση του 74χρονου Γερουσιαστή Τζό Μάντσιν, σύμφωνα με την οποία θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο "Βuild Better Back" .

Το νομοσχέδιο αφορά ένα πακέτο παροχών ύψους 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την ελάφρυνση των συνεπειών της πανδημίας, αλλά και πράσινων επενδύσεων που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση σε μηδενικούς ρύπους.

Ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών από την Δυτική Βιρτζίνια με σχετική ανακοίνωση του προχώρησε στην περαιτέρω αιτιολόγηση της αρνητικής ψήφου στο νομοσχέδιο αναφέροντας τα εξής: 

"Οι Δημοκρατικοί συνάδελφοί μου στην Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένοι να αναδιαμορφώσουν δραματικά την κοινωνία μας με τρόπο που να αφήνει τη χώρα μας ακόμα πιο ευάλωτη στις απειλές που αντιμετωπίζουμε» και συνεχίζει «Δεν μπορώ να πάρω αυτό το ρίσκο με ένα τρομακτικό χρέος άνω των 29 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και φόρους πληθωρισμού που είναι πραγματικοί και επιζήμιοι για κάθε σκληρά εργαζόμενο Αμερικανό στις αντλίες βενζίνης, στα παντοπωλεία και στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας χωρίς αυτό να έχει ένα τέλος".

Επίσης ο κ. Μάντσιν αναφέρθηκε και στην παραλλαγή "Όμικρον" του Covid-19 τονίζοντας πως "τα κρούσματα αυξάνονται με ρυθμούς που δεν έχουμε δει από την κορύφωση αυτής της πανδημίας, σε συνδυασμό και με μια αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα καθώς αυξάνεται η ένταση τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα".

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις του νομοσχεδίου που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη και την μείωση των εκπομπών του CO2, o Γερουσιαστής των Δημοκρατικών επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο "θα διακινδύνευε την αξιοπιστία του ηλεκτρικού μας δικτύου προκαλώντας αύξηση της εξάρτησή μας από ξένες αλυσίδες εφοδιασμού. 

Έχουμε επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, ώστε να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τον κόσμο στη μείωση των εκπομπών μέσω της καινοτομίας. Όταν όμως αυτός ο ρυθμός μετάβασης είναι ταχύτερος από ό,τι η τεχνολογία ή οι αγορές επιτρέπουν θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον Αμερικανικό λαό, όπως έχουμε δει τόσο στο Τέξας όσο και στην Καλιφόρνια τα τελευταία δύο χρόνια".

Η αρνητική τοποθέτηση Μάντσιν έχει προκαλέσει ήδη την σφοδρή αντίδραση του Λευκού Οίκου, καθώς σε ανακοίνωση του επιτίθεται στον Γερουσιαστή κατηγορώντας τον για εμπαιγμό της κοινωνίας και του Αμερικανού Προέδρου με συμπεριφορά κυβίστησης, καθώς είχε δεσμευτεί να συνεχίσει τις συζητήσεις του με την Προεδρία αναφορικά με τις ενστάσεις που είχε για το νομοσχέδιο. 

Αν ο Γερουσιαστής Μάντσιν επιμείνει στην θέση του, θα πρέπει να βρεθεί ένας Γερουσιαστής από το μπλοκ των Ρεπουμπλικάνων με θετική θέση για να περάσει το εν λόγω νομοσχέδιο.

 

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σημαντική εξέλιξη.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες και υπουργοί ενέργειας ας διαβάσουν με ιδιαίτερη προσοχή τους λόγους που αποτρέπουν τον γερουσιαστή από την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Αν μπορέσουν να καταλάβουν το τι ακριβώς περιγράφει για τις ΗΠΑ,ίσως μειωθεί η ένταση της καταιγίδας που καταφθάνει με βήμα ταχύ στο κομμάτι της ενέργειας και για την Ελλάδα.