Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ: Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΞΑΣ ΑΣΚΕΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Η BlackRock θα συνεχίσει να επενδύει σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου και δεν μποϊκοτάρει την ενεργειακή βιομηχανία, δήλωσε ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο σε επιστολή που εστάλη σε αξιωματούχους του Τέξας και εμπορικούς ομίλους, αφού η κορυφαία πετρελαιοπαραγωγική πολιτεία των ΗΠΑ άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει την υποστήριξη της επενδυτές που πιστεύει πως μποϊκοτάρουν την ενεργειακή της βιομηχανία.

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε και να υποστηρίζουμε εταιρείες ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών ορυκτών καυσίμων του Τέξας», έγραψαν στελέχη της BlackRock σε επιστολή, την οποία εκπρόσωπος της επιβεβαίωσε στο Reuters ότι εστάλη σε Τεξανούς μετόχους της, νωρίτερα αυτό το έτος. 

Το Τέξας ψήφισε νέο νόμο σχετικά με κρατικές συμβάσεις και επενδύσεις σε ορισμένες εταιρείες που μποϊκοτάρουν ενεργειακές εταιρείες.

Τον περασμένο μήνα, ο αναπληρωτής Κυβερνήτης του Τέξας Νταν Πάτρικ έστειλε επιστολή στον Γενικό Οικονομικό Ελεγκτή της Πολιτείας Γκλεν Χέγκαρ ζητώντας του να τοποθετήσει την BlackRock στην κορυφή της λίστας των χρηματοοικονομικών εταιρειών που μποϊκοτάρουν τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Τέξας σύμφωνα με το νομοσχέδιο 13 της Γερουσίας.

«Καθώς ετοιμάζετε τον επίσημο κατάλογο των εταιρειών που μποϊκοτάρουν εταιρείες ενέργειας, σας ζητώ να συμπεριλάβετε τη BlackRock και οποιαδήποτε εταιρεία σαν αυτές, που επιλέγουν να βλάψουν τις εταιρείες ενέργειας πετρελαίου και φυσικού αερίου του Τέξας, μποϊκοτάροντάς τις κατά παράβαση του νομοσχεδίου 13 της Γερουσίας.  Όπως έχω ήδη δηλώσει, εάν η Wall Street γυρίσει την πλάτη της στο Τέξας και στην ακμάζουσα βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου μας, τότε το Τέξας δεν θα συνεργαστεί με τη Wall Street», έγραψε ο Πάτρικ.

Στην επιστολή που έστειλε η BlackRock στους αξιωματούχους του Τέξας, ανέφερε ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση και δεν θα μποϊκοτάρουμε εταιρείες ενέργειας», σημειώνοντας ότι έχει επενδύσεις σε εταιρείες με κεντρικά γραφεία στο Τέξας, όπως η Exxon, η Kinder Morgan και η ConocoPhillips, αναφέρει το Reuters. 

Στην ετήσια  επιστολή του για το 2022 προς τους Διευθύνοντες Συμβούλους , ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ, έγραψε στις αρχές του τρέχοντος έτους ότι «η εκχώρηση από ολόκληρους τομείς – ή απλώς η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων υψηλής έντασης άνθρακα από τις δημόσιες αγορές στις ιδιωτικές αγορές – δεν θα οδηγήσει τον κόσμο στην μηδενική εκπομπή ρύπων».

«Και η BlackRock δεν επιδιώκει την αποεπένδυση από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ως πολιτική», κατέληξε ο Λάρι Φινκ.

Πηγή: oilprice.com