Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

"ΟΥΜΠΟΥΝΤΟΥ": ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ

Ένας ανθρωπολόγος πρότεινε το ακόλουθο παιχνίδι σε μια ομάδα παιδιών της φυλής Ξόζα (Xhosa) στην Αφρική: Τοποθέτησε ένα καλάθι γεμάτο με φρέσκα φρούτα κάτω από ένα δέντρο. Στη συνέχεια τους είπε ότι όποιος φτάσει πρώτος το καλάθι σε έναν αγώνα δρόμου, θα είναι ο νικητής και θα κερδίσει όλα τα φρούτα.

Καθώς έδωσε το σήμα για να ξεκινήσει ο αγώνας, ολόκληρη η ομάδα ένωσε τα χέρια και έτρεξε ενωμένη και στη συνέχεια κάθισε και απόλαυσε το έπαθλο από κοινού. Όταν τους ρώτησε γιατί είχαν κάνει αυτό το πράγμα, αφού τους είχε προσφερθεί η δυνατότητα να είναι ένας μόνο ο τελικός νικητής, τα παιδιά απάντησαν:

«Ουμπουντού. Πώς θα μπορούσε ένας από εμάς να είναι ευτυχισμένος, ενώ οι υπόλοιποι είναι δυστυχισμένοι;».

Ουμπουντού στον πολιτισμό των Ξόζα σημαίνει: «Είμαι, επειδή είμαστε».

Αναδημοσίευση από monemvasianews.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Η παραπάνω υψηλού επιπέδου ανατροφής συμπεριφορά και άκρως πανανθρώπινη αντίδραση των παιδιών καταγράφηκε σε μια "υποτίθεται" υποανάπτυκτη φυλή ανθρώπων. Την φυλή Ξοζά που ζει στην Νότια Αφρική. 

Μακάρι να αποτελέσει κι αυτή η ιστορία αγάπης, ανθρωπιάς, συναδέλφωσης να αποτελέσει την αφορμή ποιοτικής τροφής για σκέψη σ' όλους εμάς που μεγαλώνουμε, διδάσκουμε και καθοδηγούμε παιδιά μέσα στον "αναπτυγμένο" και "πολιτισμένο" δυτικό κόσμο μας, που υποτίθεται πως ανήκουμε. Για να πάψει να υποτίθεται. 

Ουμπούντου. Ας θυμόμαστε και κυρίως ας προσπαθήσουμε να νιώσουμε τα νοήματα αυτής της λέξης για να τα μεταδώσουμε στα παιδιά μας.