Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: ΒΟΥΤΙΑ 19,8% - ΕΠΕΣΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 200 ΕΥΡΩ Η ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου δείχνουν να σταθεροποιούνται κάτω από τα 200 ευρώ, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο κυρώσεων της ΕΕ στις ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας.Το φυσικό αέριο σημειώνει απώλειες 19,8% στα 172 ευρώ η μεγαβατώρα.

Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν δήλωσε πως θα μειώσει τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου, αφενός δεν έδωσε ενδείξεις ότι προτίθεται να επιβάλλει κάποιας μορφής κυρώσεις, αφετέρου ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς είπε στην Uniper SE ότι μπορεί να αυξήσει τις εισαγωγές της ακόμα από τη Ρωσία, προκειμένου καλύψει τη ζήτηση στη χώρα.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής ανάλυσης φυσικού αερίου της ICIS στο Λονδίνο, Tom Marzec-Manser, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει της χθεσινής ανακοίνωση δεν δείχνει πρόθεση επιβολής κυρώσεων στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και αυτό θα αμβλύνει περαιτέρω τις ανησυχίες για αντίποινα από τη Ρωσία».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «η αγορά έχει αποτιμήσει ήδη την πιθανότητα διακοπής του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία», κάτι που σημαίνει ότι όσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο τόσο θα αποκλιμακώνονται οι πιέσεις στην τιμή του.

Η Κομισιόν δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά 100 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος του έτους θα προχωρήσει, όπως έκαναν γνωστό την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φ. Τίμμερμανς και η Επίτροπος Ενέργειας Κ. Σίμπσον.

Πηγή: liberal.gr