Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

ΙΕΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Kίνδυνο να εφαρμοστεί δελτίο ενέργειας στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα διαβλέπει ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ

Όπως είπε, δύο είναι οι παράγοντες που μπορούν να φέρουν έναν δύσκολο ενεργειακά χειμώνα για τη Γηραιά Ήπειρο: οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και η αναζωπύρωση της οικονομικής ζήτησης στην Κίνα.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να εισαχθεί δελτίο για τους χρήστες βιομηχανικού φυσικού αερίου και άλλους, εάν δεν ληφθούν γρήγορα μέτρα.

«Αν έχουμε έναν κρύο και με διάρκεια χειμώνα και αν δεν λάβουμε [μέτρα από πλευράς ζήτησης]… Δεν θα απέκλεια τον περιορισμό του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις», ανέφερε σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ο Μπιρόλ σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν τη ζήτηση ενέργειας βελτιώνοντας την αποδοτικότητα, αλλά πρόσθεσε ότι οι πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου θα ήταν λιγότερο σοβαρές «αν η κινεζική οικονομία δεν αποδώσει με τους συνήθεις ρυθμούς».

Εάν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές μειώσουν τη θερμοκρασία στα σπίτια τους κατά 2 βαθμούς Κελσίου, θα εξοικονομηθούν 20 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, όσο εισάγει η Ευρώπη από τη Ρωσία μέσω του Nord Stream 1, είπε επίσης.

Ανάμεσα στα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσουν οι κυβερνήσεις είναι η βελτίωση και αύξηση της αποτελεσματικότητας, η χρήση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η βέλτιστη χρήση των υπαρχουσών πηγών αερίου και πετρελαίου. Αντίθετα, ο Μπιρόλ δήλωσε αντίθετος σε νέα μεγάλα έργα ορυκτών καυσίμων, τα οποία θα μπορούσαν να διαρκέσουν ως τις δεκαετίες 2040 και 2050 και θα ήταν επιβλαβή για το κλίμα.

Σε μια διάσκεψη του IEA στη Δανία, στην οποία συμμετείχαν υπουργοί και κυβερνητικοί εκπρόσωποι από τουλάχιστον 20 χώρες, ο οργανισμός είπε ότι ο κόσμος θα μπορούσε να μειώσει την ετήσια κατανάλωση ενέργειας έως το 2030 κατά το αντίστοιχο της τρέχουσας ετήσιας χρήσης της Κίνας μέσω βημάτων, όπως η καλύτερη μόνωση κτιρίων και άλλες αποδόσεις όπως ο καλύτερος κλιματισμός.

Προειδοποίησε, τέλος, ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να προκαλέσουν πλήγμα σε πολλές οικονομίες.

Τα σχόλια του επικεφαλής της IEA για ενδεχόμενο δελτίο στην Ευρώπη ακολουθούν τις κινήσεις της Γερμανίας και της Αυστρίας. Η Γερμανία δήλωσε τον Μάρτιο ότι εάν υπάρξει οξεία έλλειψη, θα αποκόψει τμήματα της βιομηχανίας από το δίκτυο φυσικού αερίου για να διασφαλίσει ότι τα νοικοκυριά θα έχουν ενέργεια.

Πηγή: energia.gr