Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΜΠΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΕΡΓΟ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Από την συνεδρίαση και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη αναφορικά με τη γνωμοδότηση της νέας ΜΠΕ της «Ελληνικός Χρυσός» προκύπτουν πάρα πολλά ερωτήματα. Επειδή το θέμα είναι πολυσύνθετο θα αναφερθούμε στα πιο καίρια ερωτήματα.

Η πλειοψηφούσα παράταξη του δήμου Αριστοτέλη επί της ουσίας γνωμοδότησε για ένα άλλο επενδυτικό έργο και όχι γι’ αυτό για το οποίο κλήθηκε για να γνωμοδοτήσει. Και ο πλέον ανίδεος γνωρίζει ή έχει σίγουρα ακούσει, μέσα από την πολυετή περιπέτεια αυτού του επενδυτικού έργου, πως η επιφανειακή εξόρυξη, που τελικά δεν θέλει η πλειοψηφούσα παράταξη, είναι ένα ενιαίο έργο με την υπόγεια εξόρυξη, που μόνο επιθυμεί.

Επομένως μιλάμε “για μια άλλη ΜΠΕ”, όπως τόνισε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αργύρης Τσακνής αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και κατά συνέπεια για ένα άλλο έργο, που καμία σχέση δεν έχει μ’ αυτό που έχει σχεδιαστεί από την εταιρεία και εγκριθεί από την πολιτεία για να γίνει στις Σκουριές και επ΄αυτού κλήθηκε το δημοτικό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως στην καλύτερη των περιπτώσεων, των προθέσεων και των υπομονών, που καλείται να επιδείξει ένας επενδυτής και να ξεπεραστούν όλες οι γνωστές δυσκολίες της ελληνικής πραγματικότητας, απαιτούνται ακόμη 10 χρόνια, τουλάχιστον, για να σχεδιαστεί, να αποφασιστεί και να ξεκινήσει έργο, όπου στις Σκουριές θα γίνει μόνο υπόγεια εξόρυξη.

Από την στιγμή,  που εδώ και καιρό η δημοτική αρχή ετοίμαζε μια τέτοια τοποθέτηση επί της ΜΠΕ, γιατί δεν προστατεύτηκε ως κόρη οφθαλμού η ομαλή διεξαγωγή της πρώτης συνεδρίασης, όπως έγινε προχθές, για να θέσει όλα αυτές τις ενστάσεις που περιείχε η τοποθέτηση της ενώπιον των εκπροσώπων της εταιρείας και του ΥΠΕΝ;

Με τον διάλογο που θα γινόταν θα μπορούσαν να καταλάβουν όσοι παρευρίσκονταν στην αίθουσα, αλλά και όσοι την παρακολουθούσαν διαδικτυακά, και η κοινωνία στο σύνολο της, αν αυτές οι παρατηρήσεις ήταν στην κατεύθυνση της βελτίωσης του έργου, ή της ματαίωσης του.

Όταν σε μια επένδυση έχει ήδη καθυστερήσει η έναρξη της 8 ολόκληρα χρόνια, εξαιτίας των γνωστών παρελκυστικών τακτικών που ακολουθήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις και δημοτικές διοικήσεις, δεν γίνεται να ζητάς, εμμέσως πλην σαφώς, αυτή η έναρξη να παραταθεί επ' αόριστον. Επί της ουσίας, ζητάς την ματαίωση της επένδυσης.

Αυτό είναι πλέον το μείζον για την δημοτική αρχή; Να ματαιωθεί η επένδυση; Έτσι θα καταστεί επιτυχής η επανεκκίνηση του Δήμου, όπως υπόσχονταν προεκλογικά ως παράταξη; 

Πάντοτε στεκόμαστε με απόσταση απέναντι στην κινδυνολογία, Ως γνωστόν ήταν και παραμένει ένα από τα βασικά στοιχεία των αφηγημάτων όσων φανατικά στέκονται απέναντι στο επενδυτικό έργο και στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην ΒΑ Χαλκιδική.

Μακάρι οι εξελίξεις από εδώ και στο εξής να μας διαψεύσουν και να μην ζήσει η πολυπληθής μεταλλευτική κοινότητα τις μεγάλες περιπέτειες που έζησε μέσα στην προηγούμενη 7ετία. Ιδίως από το 2015 εως το 2017...

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλος μάγκας ο Βαλιάνος. Κέρδισε την Ιερισσό και μαζί και τις επομένες εκλογές.

Ανώνυμος είπε...

Ο δήμαρχος δεν θέλει να κλείσει το μεταλλείο.Αυτο είναι σίγουρο.Κάπου στέλνει μήνυμα.

Ανώνυμος είπε...

Η εταιρεία όπως έστρωσε θα κοιμηθεί.

Ανώνυμος είπε...

Οι συνδικαλιστές μας δεν δείχνουν καμία στενοχώρια.Το αντίθετο είναι μέσα στην ευθυμία.Χθες από νωρλις το μεσημέρι πιάσαν τις ρακές και τα ουίσκια.Αν τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά όσο λες πολίτη δεν θα ήταν κι αυτοι ανίσυχοι;Αυτό λέει η λογική.

Ανώνυμος είπε...

Η διοίκηση του δήμου αφουγκράζεται την κοινωνία και ξέρει και μπορεί να την προστατεύει και να την ενημερώνει σωστά.10.000 σελίδες ΜΠΕ και την έκαναν φύλλο και φτερό βάζοντας κρίσιμες παρατηρήσεις στην εταιρεία σε όφελος της κοινωνία.Να μην βλέπουμε φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν. Η γνωμοδότηση δεν έχει εκτελεστικό χαρακτήρα.

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς ο δήμαρχος προβλέπει και τι συνέπειες θα έχει ένα πιθανο εμπάργκο του έργου στους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί και στην οικονομία του τόπου γενικότερα οπότε ορθά έπραξε

Ανώνυμος είπε...

Ήταν λάθος του Βαλιάνου να εισηγηθεί στο τέλος αυτη την αλλαγη στην γνωμοδότηση.Αντικειμενικά.Ξέρετε όμως πόσο δύσκολα είναι τα δημοτικά συμβούλια που έχουν θέμα τον χρυσό?Ξέρετε τη μπούλινγκ έπεσε στους συμβούλους της ομοφωνίσς στους διαδρόμους του δημαρχείου από συμβούλους της αντιπολίτευσης και όλους αυτούς που μπαινόβγαιναν με μπλούζες σος?Είναι πολύ δύσκολο να μην σε επηρεάσει το λίμα που δημιουργούν οι αντίγκολντ.

Ανώνυμος είπε...

Η εταιρεία δεν έπρεπε να πάρει το λόγο.Όποιος κατάλαβει θα καταλάβει και τα όσα παιχτούν απο δω και πέρα.

Ανώνυμος είπε...

Το πιο τραγικό της ιστορίας ήταν ή στάση των πρωην μεταλλωρύχων και τωρινών συμβούλων και των τωρινών εργαζομένων που δεν βρέθηκε ένας συνδικαλιστής στις 2 συνεδριάσεις για να πάρει το μέρος του μεταλλείου.