Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

2023: ΕΥΧΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΡΥΑ

Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως το 2022, που μόλις έφυγε ήταν αρκετά καλή χρονιά για την Χαλκιδική, κυρίως σε επίπεδο παραγωγικών εξελίξεων και οικονομικών ειδήσεων.

Η παραγωγή ελιάς ήταν αυξημένη κατά 80% σε σχέση με το 2021. Οι τιμές για την βρώσιμη ελιά αλλά και για τους παραγωγούς ελαιόλαδου έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη μεν, αλλά εξαιρετικά επικερδή δε, όπως ομολογούν και οι ίδιοι οι καλλιεργητές – παραγωγοί, εξαιτίας και των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι ανταγωνιστές Ιταλοί και Ισπανοί με τις δικές τους παραγωγές.

Η κατ’ ευφημισμόν «βαριά βιομηχανία», όχι μόνο της αντιπεριφέρειας Χαλκιδικής, αλλά και ολόκληρης της χώρας πέρσι είχε μια εξίσου πολύ καλή χρονιά σε αφίξεις αλλά και καλή κερδοφορία για επιχειρήσεις.

Η Χαλκιδική όμως πήρε άριστα στις εντυπώσεις που άφησε σε ξένους επισκέπτες και επαγγελματίες του τουρισμού αφού διακρίθηκε παγκοσμίως ως ο καλύτερος προορισμός της Ηπειρωτικής Ελλάδας στο World Travel Awards 2022.

Εξαιρετικές όμως ήταν οι εξελίξεις στην πραγματική βαριά βιομηχανία για την Χαλκιδική, καθώς η Eldorado Gold στις 15 Δεκεμβρίου μετά και την ολοκλήρωση της συμφωνίας της Καναδικής εταιρείας με Ελληνικές Τράπεζες για την χορήγηση δανείου ύψους 680 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε την επανέναρξη των εργασιών στο μεταλλείο των Σκουριών στις αρχές του 2023 με στόχο την ολοκλήρωση όλων των κατασκευαστικών απαιτήσεων του έργου μέχρι το 2026. Ένα εγχείρημα που θα φέρει την πατρίδα μας στην λίστα των 3 πρώτων χρυσοπαραγωγών χωρών της Ευρώπης.

Εμείς μέσα σ’ όλα αυτά τα θετικά που προαναφέραμε θα προσθέσουμε και την απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες σε θαλάσσια οικόπεδα Νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος με στόχο την ανίχνευση και την εμπορική αξιοποίηση  κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Προφανής ο λόγος. Η ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια είναι το Νο 1 ζήτημα και πρόβλημα για την Ευρώπη και για την χώρα μας βεβαίως και οι λύσεις που απαιτούνται έχει καταστεί σαφές στους πάντες πως μόνο με δικές μας παραγωγές θα δοθούν.

Η νέα χρονιά πρέπει να είναι συνέχεια της προηγούμενης και σημείο αναφοράς της επόμενης χρονιάς. Οι πολιτικές αποφάσεις στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του παραγωγικού προφίλ της Ελλάδας είναι απολύτως αναγκαίες και επιθυμητές από τον κόσμο της δημιουργίας, της εργασίας και του επιχειρείν.

Αντιθέτως, είναι απολύτως μη αναγκαίες αλλά και απευκταίες οι συνήθεις μικροπολιτικές και παραπολιτικές τακτικές, που εκτός από αδιέξοδες δηλητηριάζουν ταυτόχρονα το σώμα της ελληνικής κοινωνίας και στέλνουν προς το εξωτερικό μηνύματα διάλυσης της χώρας, τα οποία εργαλειοποιούνται ποικιλοτρόπως από εκείνους που την επιβουλεύονται κατά το δοκούν.

Τέλος, ας είναι η νέα χρονιά μια χρονιά ριζικών αλλαγών της συμπεριφοράς μας απέναντι σε πρόσωπα που θεωρούμε ό,τι όπως συμπεριφερόμαστε είμαστε «εντάξει».

Ας δώσουμε λοιπόν, περισσότερο ποιοτικό χρόνο και ουσιαστική αγάπη στα παιδιά μας. Δηλαδή στους ίδιους τους εαυτούς μας, που εξαιτίας πολλών παραγόντων, είναι η αλήθεια, έχουμε ξεχάσει ή αφήσει στο περιθώριο και κοιτάζουμε να αναπληρώσουμε τα… κενά με διαρκείς «επαναλήψεις» σε αγορά υλικών αγαθών.

Αγάπη θέλουν. Τα πάντα. Πόσο μάλλον τα παιδιά. Είναι κόπος. Αλλά έτσι αξίζει και πιάνει τόπο, αν θέλουμε ένα μέλλον αισιόδοξο και όχι Οργουελικό.

Καλή Χρονιά! Υγεία, αγάπη και δημιουργικό πνεύμα για όλους! Εξυπακούεται να είναι ζεστή σαν την περσινή και όχι κρύα...