Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

"ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ": ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ Η ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΔΔΗΕ

Ανεξέλεγκτη παραμένει η δράση των συμμοριών που ρημάζουν τους μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ και τις εγκαταστάσεις αντλιοστασίων των αγροτών σε αγροτικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι δράστες εκμεταλλεύονται το τεράστιο δίκτυο των αγροτικών δρόμων και την έλλειψη αστυνόμευσης.

Χτυπούν οργανωμένα κατά κύριο λόγο νυχτερινές ώρες και μέσα σε ελάχιστο χρόνο ξηλώνουν τους μετασχηματιστές και τους ηλεκτρικούς πίνακες, αποσπούν τα εξαρτήματα που είναι κατασκευασμένα από τον πολύτιμο χαλκό και άλλα μέταλλα, επιβιβάζονται στα οχήματά τους και εξαφανίζονται αφήνοντας πίσω τους καμένη γη.

Συνήθως είναι άτομα που έχουν στοιχειώδεις ηλεκτρολογικές γνώσεις, ενώ δεν λείπουν και οι φορές που κόβουν ολόκληρο τον στύλο για να διακόψουν την παροχή του ρεύματος.

Εκτός από τους μετασχηματιστές οι «πειρατές» βάζουν στο στόχαστρο αντλιοστάσια, καρούλια ποτίσματος, σωλήνες, καπάκια ύδρευσης – άρδευσης, μεταλλικές σχάρες και όποια άλλη κατασκευή μπορεί να τους αποφέρει κέρδος από την πώληση των υλικών στους κλεπταποδόχους.

Πρόκειται συνήθως για Ρομά είτε από την Ελλάδα, είτε από τις Βαλκανικές χώρες και συνήθως από τη Βουλγαρία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο παιχνίδι  έχουν μπει τελευταία και αλλοδαποί από τρίτες χώρες, όπως Αφγανοί και Πακιστανοί, δημιουργώντας επιπλέον πρόβλημα στις αρχές.

Πέρα από την οικονομική ζημιά που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την αντικατάσταση και τα διαφυγόντα κέρδη, υπάρχουν οι παράπλευρες απώλειες, καθώς, μέχρι να αντικατασταθούν ή να επιδιορθωθούν οι μετασχηματιστές, τα αντλιοστάσια μένουν εκτός λειτουργίας και οι αγρότες χωρίς νερό για να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους.

Ο Βασίλης Μαυροσκάς παραγωγός στην περιοχή της Επανομής αναφέρει οργισμένος στη Voria.gr ότι μόνο ο ίδιος έπεσε θύμα των συμμοριών έξι φορές τους τελευταίους μήνες.

Όπως εξηγεί, φτάνουν νύχτα ακόμη και με φορτηγά, ξηλώνουν τους μετασχηματιστές, τους ηλεκτρικούς πίνακες και τα καλώδια, τα φορτώνουν και εξαφανίζονται. «Την τελευταία φορά ήρθε ολόκληρο συνεργείο με ένα φορτηγό και δύο αυτοκίνητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Κλέβουν ασύστολα, είναι γνωστοί – άγνωστοι από τοπικούς καταυλισμούς, καθώς και άλλες περιοχές. Εκμεταλλεύονται το γεγονός της ατιμωρησίας αφού και να συλληφθούν, αμέσως αφήνονται ελεύθεροι μιας που το αδίκημα είναι από τη μια πλημμεληματικού χαρακτήρα και από την άλλη όταν δικάζονται είναι για μικρά ποσά π.χ. 300 ευρώ», αναφέρει.

Ο κ. Μαυροσκάς επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα είναι γνωστό, κανένας εδώ και χρόνια δεν έχει καταφέρει να το αντιμετωπίσει.

Σημειώνει, επίσης, ότι η ζημία δεν προκαλείται μόνο στον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και στους αγρότες, καθώς το μέρος της ηλεκτρικής εγκατάστασης είναι δικό τους και καλούνται να το πληρώνουν μετά από κάθε καταστροφή, ενώ παράλληλα δεν έχουν νερό να ποτίσουν σε κρίσιμες περιόδους για τις καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι, με κίνδυνο να χάσουν την παραγωγή τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε φορά που οι σπείρες χτυπούν μια εγκατάσταση, προξενούν οικονομική ζημιά πάνω από 30.000 ευρώ, μέρος των οποίων καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες για να τοποθετήσουν εκ νέου τον ηλεκτρικό πίνακα και τις καλωδιώσεις.

Κάποιοι μάλιστα όπως ο κ. Μαυροσκάς επέλεξαν εξαιτίας και αυτού του γεγονότος να στραφούν σε ξερικές καλλιέργειες, όπως τα όσπρια, που δεν χρειάζονται πότισμα.

Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι οι σπείρες έχουν αποθρασυνθεί τελείως και τα μέλη τους δεν διστάζουν να τραβήξουν μαχαίρι σε βάρος όποιου τους αντιληφθεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επίθεση που δέχτηκαν προ μηνών δύο αδέρφια σε περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού όταν χτύπησε ο συναγερμός της γεώτρησης και έφτασαν στο σημείο. Οι δράστες τους ξυλοκόπησαν και τους απείλησαν με μαχαίρι, με τον ένα να καταλήγει με καρδιακό επεισόδιο στο νοσοκομείο.

Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής σημειώνει στη Voria.gr ότι η αστυνομία καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, συλλαμβάνει τους δράστες, αλλά «την επόμενη ημέρα είναι ελεύθεροι και αυτό τους αποθρασύνει. Αυτό είναι ζήτημα δικαιοσύνης. Πρέπει να βρεθεί μια λύση για το ζήτημα της μικροεγκληματικότητας. Μια πρόταση θα ήταν όταν συμπληρώνονται 3 πλημμελήματα αυτά να μετατρέπονται σε κακούργημα. Άλλη λύση θα ήταν να τοποθετούνται στους δράστες βραχιολάκια. Ας εξετάσει αυτά τα ζητήματα ο νομοθέτης».

Ο Δήμος Θερμαϊκού σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έχει κάνει, όπως εξηγεί ο κ. Τσαμασλής, τοποθέτησε συναγερμούς και έχει φτιάξει κάποιες προστατευτικές κατασκευές στα δίκτυα των γεωτρήσεων και των αντλιοστασίων του Δήμου.

Τι λέει ο ΔΕΔΔΗΕ

Ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας-Θράκης, Νικόλαος Παυλίδης αναφέρει στη Voria.gr ότι ανάλογα με την χρονιά και την εμπορική αξία του χαλκού οι ζημιές για τον ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή εκτιμώνται στα 1.000.000-3.000.000 ευρώ.

«Κάθε κλοπή μετασχηματιστή κοστίζει 5.000-10.000 ευρώ. Σε χρονιά που στη Μακεδονία και τη Θράκη έχουμε 300 κλοπές η συνολική ζημιά μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 3.000.000 ευρώ. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και μια δεκαετία με υφέσεις και αυξήσεις που έχουν να κάνουν με την οικονομική κατάσταση και την τιμή του χαλκού», λέει ο κ. Παυλίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Βέροια, αλλά ανατολικότερα τη Θράκη, σημεία που όπως λέει είναι πιο κοντά στα σύνορα.

Κατά τον ίδιο οι κλοπές έχουν να κάνουν με την έλλειψη αστυνόμευσης. «Όταν δεν υπάρχει αστυνόμευση στην ύπαιθρο το αποτέλεσμα είναι αυτό. Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτα, είναι ευθύνη της πολιτείας», καταλήγει.

Πηγή: voria.gr