Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

ΓΑΛΛΙΑ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΗΝ ΕΕ

Η απόφαση να συμπεριληφθούν τα νοικοκυριά στην αγορά άνθρακα της ΕΕ προκαλεί σάλο στους Γάλλους νομοθέτες της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι είναι ενωμένοι στην αντίθεσή τους στην πρόταση. Στα τέλη Δεκεμβρίου, οι νομοθέτες της ΕΕ συμφώνησαν να επεκτείνουν το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS) του μπλοκ στον τομέα των κτιρίων και των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών νοικοκυριών.

Το νέο σύστημα τιμολόγησης του άνθρακα – που ονομάζεται ETS2 – θα ισχύει για τη βενζίνη, το ντίζελ και τα καύσιμα θέρμανσης, όπως και το φυσικό αέριο, των οποίων οι εκπομπές θερμότητας του κλίματος συνέχισαν να αυξάνονται με την πάροδο των ετών παρά τις προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα.

Ωστόσο, ενώ το Κοινοβούλιο ήθελε να καθυστερήσει την εισαγωγή του συστήματος μέχρι το 2029, οι χώρες της ΕΕ στο Συμβούλιο Υπουργών πίεσαν για μια πιο κοντινή ημερομηνία έναρξης και οι δύο πλευρές συμβιβάστηκαν τελικά το 2027.

Αυτή η απόφαση αφήνει μια πικρή γεύση στους Γάλλους νομοθέτες της ακροδεξιάς και της άκρας αριστεράς που συνεχίζουν να αντιτίθενται στο κείμενο και βλέπουν την απόφαση ως «προδοσία της εντολής τους».

Παρά την ταυτόχρονη απόφαση για τη σύσταση Ταμείου για το Κοινωνικό Κλίμα (SCF) αξίας 87 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι Γάλλοι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν για μια κοινωνική εξέγερση παρόμοια με αυτή που υποκίνησε το Κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία -η υιοθέτηση ενός νέου φόρου άνθρακα στα καύσιμα ήταν ακριβώς αυτό που τροφοδότησε το Κίνημα, το 2017 και το 2018..

Κάποιοι σημειώνουν πως η ένταξη των νοικοκυριών στην αγορά άνθρακα της ΕΕ σχεδιάζεται υπό «πολύ αυστηρούς όρους». Πρώτον, η τιμή CO2 στο ETS2 περιορίζεται στα 45 ευρώ ανά τόνο μέχρι το 2030, που είναι παρόμοια με τα 44,9 ευρώ που εφαρμόζονται ήδη στη Γαλλία.

Επιπλέον, λένε πως το ETS2 θα μπορούσε να αναβληθεί για το 2028 εάν οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν «εξαιρετικά υψηλές». Και τα έσοδα που συγκεντρώνονται στο πλαίσιο του προγράμματος θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων για τα νοικοκυριά, σε τομείς όπως η καθαρή κινητικότητα και η ανακαίνιση κατοικιών.

Ταυτόχρονα, το Ταμείο Κοινωνικού Κλίματος θα τεθεί σε ισχύ το 2026, ένα χρόνο πριν από το ETS2, το οποίο θα παρέχει στις χώρες της ΕΕ την απαραίτητη χρηματοδότηση για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά στη μετάβαση,. Το SCF θα γίνει επίσης μέρος του επόμενου επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ -ένα βασικό στοιχείο για να γίνει βιώσιμο και να του δοθεί σταθερή χρηματοδότηση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαγάγει επίσημη ψηφοφορία τις επόμενες εβδομάδες για να «σφραγίσει» τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο. Με την υποστήριξη των κύριων πολιτικών ομάδων, η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί με σαφή πλειοψηφία.

Πηγή: businessenergy.gr