Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: "ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΘΜΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑ"

Το περασμένο καλοκαίρι, με τη μεγάλη δημόσια διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων του νέου Επενδυτικού Σχεδίου των Μεταλλείων Κασσάνδρας, θέσαμε μαζί με την τοπική κοινωνία σε νέες βάσεις το κοινό μας μέλλον. Ένα μέλλον βασισμένο στον διαρκή, ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο, με στοιχεία και επιστημονική τεκμηρίωση, για όλα τα θέματα που μας απασχολούν.

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμη προσπάθειας αποπροσανατολισμού της τοπικής κοινής γνώμης, μέσω της εργαλειοποίησης ενός πολύ σημαντικού ζητήματος που αφορά την καθημερινότητα των κατοίκων του οικισμού της Μεγάλης Παναγίας. 

Ειδικότερα, διακινείται η ψευδής είδηση πως «μειώθηκε η ροή και χαμήλωσε η στάθμη των πηγών ύδρευσης» στο εν λόγω δημοτικό διαμέρισμα, «λόγω των γεωτρήσεων αποστράγγισης» που εκτελεί η εταιρεία μας στις Σκουριές, μιας εντελώς αυθαίρετης εικασίας που στερείται τεκμηρίωσης. 

Δυστυχώς για τους διακινητές της ψευδούς αυτής είδησης, τόσο τα επιστημονικά δεδομένα, όσο και η κοινή λογική, τους εκθέτουν για ακόμα μια φορά. 

Εστιάζοντας αρχικά στις μετρήσεις των 4 πιεζόμετρων που έχουμε εγκατεστημένα μεταξύ του υπό κατασκευή μεταλλείου στις Σκουριές και του οικισμού της Μεγάλης Παναγίας, δεν παρατηρείται καμία ουσιώδης μεταβολή στη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα σταθερά εδώ και 4 χρόνια, με τις ενδείξεις μάλιστα του κοντινότερου στον οικισμό οργάνου να κυμαίνονται από 578 έως 582 masl. Προς επίρρωση των λεγομένων μας, ακολουθεί το σχετικό διάγραμμα:



Η Ελληνικός Χρυσός, με αυξημένο αίσθημα λογοδοσίας έναντι της τοπικής κοινωνίας, έχει σχεδιάσει κι εφαρμόζει το βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, ένα από τα πιο εξελιγμένα αντίστοιχα προγράμματα στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει μεταξύ άλλων δείκτες όπως η ποιότητα των υδάτων και του αέρα, του εδάφους και το θορύβου, καθώς και άλλων παραμέτρων, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου!

Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης δεν αποτελεί απλά ένα εσωτερικό εργαλείο ελέγχου της Ελληνικός Χρυσός αλλά μία δημόσια, προσβάσιμη από όλους  διαδικτυακή πλατφόρμα, στην οποία δημοσιοποιούνται σε πραγματικό χρόνο και με απόλυτη διαφάνεια όλα τα δεδομένα.

Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης και τα δεδομένα του είναι διαθέσιμα στο environmental.hellas-gold.com. 

Πηγή: hellas-gold.com