Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

ΗΠΑ: ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΟΥΜΕΝΑ ΠΥΡΑ Ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές εξέφραζαν την απογοήτευσή τους για την προθυμία του Μπάιντεν να συζητήσει αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος τροφής που παίρνουν οι φτωχότεροι Αμερικανοί πολίτες, τις οποίες απαιτούν οι Ρεπουμπλικάνοι

Προειδοποιήσεις από στελέχη του κόμματός του δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στην προσπάθειά του να βρει μία συμβιβαστική λύση για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ που θα απέτρεπε μία επώδυνη χρεοκοπία της χώρας.

Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές εξέφραζαν την απογοήτευσή τους για την προθυμία του Μπάιντεν να συζητήσει τις αυστηρότερες προϋποθέσεις που ζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι για τη χορήγηση του επιδόματος τροφής που παίρνουν οι φτωχότεροι Αμερικανοί πολίτες.

Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρξει, ενδεχομένως και την Κυριακή, συμφωνία του Μπάιντεν με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι, για την αύξηση του ορίου χρέους, αυτή μπορεί να είναι δύσκολο να περάσει από το Κογκρέσο.

Αντιδράσεις από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς

Κάποιοι «σκληροπυρηνικοί» Ρεπουμπλικάνοι είναι πιθανόν να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε αύξηση του πλαφόν, ενώ από την άλλη πλευρά, ορισμένοι προοδευτικοί Δημοκρατικοί είναι αντίθετοι στους νέους περιορισμούς για τη χορήγηση του επιδόματος τροφής.

Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί, όπως ο γερουσιαστής Raphael Warnock και ο βουλευτής Ro Khanna προειδοποίησαν τον Μπάιντεν ότι δεν θα στηρίξουν αυστηρότερες προϋποθέσεις από αυτές που ισχύουν. Ερωτηθείς αν αλλαγές στον σχετικό νόμο θα τον οδηγούσαν να καταψηφίσει μία συμφωνία, απάντησε ότι «θα το σκεφτόταν πολύ».

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ζητήσει εξοικονόμηση δαπανών, ύψους 120 δις. δολαρίων για την επόμενη δεκαετία, μέσω πιο αυστηρών προϋποθέσεων για τη χορήγηση επιδόματος τροφής, χρηματικής βοήθειας σε φτωχές οικογένειες ή άλλης βοήθειας. Ο Μπάιντεν επανέλαβε, πάντως, χθες την αντίθεσή του στην επιβολή πρόσθετων όρων για τη συμμετοχή φτωχών Αμερικανών στο πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης Medicaid.

H διαβεβαίωση αυτή δεν καθησύχασε τους Δημοκρατικούς καθώς οι διαπραγματεύσεις για τις δαπάνες του προϋπολογισμού εντάθηκαν με δεομένη την επείγουσα ανάγκη αύξησης του ορίου χρέους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πέρασαν νόμο από τη Γερουσία

Ο Warnock, μέλος της Επιτροπής Αγροτικών Υποθέσεων της Γερουσίας που συντάσσει τον νόμο για τη χρηματοδότηση των κουπονιών σίτισης, κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι «χρησιμοποιούν φτωχούς ανθρώπους ως πιόνια» στις διαπραγματεύσεις. Σημείωσε ότι η πρότασή τους υπονοεί ότι οι φτωχοί δεν είναι έντιμοι, ενώ είπε ότι αυτοί θέλουν να εργάζονται αλλά μερικές φορές δεν μπορούν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πέρασαν στα τέλη Απριλίου από τη Βουλή, όπου έχουν την πλειοψηφία, νέο νόμο που προβλέπει επιπλέον υποχρεώσεις εργασίας για τους ενήλικες χωρίς αναπηρία έως την ηλικία των 56 ετών - αντί των 49 ετών που ισχύει – προκειμένου να πάρουν το επίδομα διατροφής.

Η Επιτροπή της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, περιγράφει το παραπάνω μέτρο ως κοινή λογική για να βοηθηθούν οι οικογένειες να ξεφύγουν από τη φτώχεια και να ανανεώσουν το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ. «Γιατι να μη θέλει (ο Μπάιντεν) να βοηθήσει τους ανθρώπους να φύγουν από τη φτώχεια;» δήλωσε ο ΜακΚάρθι.

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι η επέκταση των υποχρεώσεων εργασίας ως προϋπόθεση για τη λήψη των επιδομάτων τροφής θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνη για όσους είναι άστεγοι ή επηρεάζονται από τοπικές οικονομικές συνθήκες, όπως στην περίπτωση που κλείσει μία μεγάλη τοπική επιχείρηση.

Το υπουργείο εκτιμά ότι με την αύξηση του ορίου ηλικίας θα έχαναν το επίδομα επιπλέον 1 εκατ. άτομα με χαμηλό εισόδημα.

Με πληροφορίες από Reuters

Αναδημοσίευση από imerisia.gr