Τρίτη 30 Μαΐου 2023

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΧΡΕΟΥΣ ΗΠΑ: ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Οι επενδυτές ήταν συγκρατημένα αισιόδοξοι μετά τη συμφωνία του Σαββατοκύριακου για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ. Η ρευστότητα παρέμεινε χαμηλή, καθώς πολλές αγορές παρέμειναν κλειστές λόγω αργιών. 

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο, καθώς οι επενδυτές ανέπνευσαν με ανακούφιση όταν οι νομοθέτες των ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης, γεγονός που είναι θετικό για τη ζήτηση πετρελαίου. 

Ωστόσο, η καλή διάθεση μετριάστηκε από τις ανησυχίες ότι η συμφωνία πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από το Κογκρέσο. Με τις αμερικανικές αγορές κλειστές, η ρευστότητα ήταν επίσης χαμηλή. Ο τόνος του ρίσκου σε όλες τις αγορές βοήθησε να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος της χαλάρωσης των ζητημάτων από την πλευρά της προσφοράς. 

Η Paramount Resources ανακοίνωσε ότι άρχισε να αποκαθιστά την παραγωγή που διακόπηκε από τις πυρκαγιές στον Καναδά. Είχε περικόψει περίπου 38kb/d της παραγωγής της κατά το μεγαλύτερο μέρος του Μαΐου. Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στον ΟΠΕΚ. Η ομάδα έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει στις 3-4 Ιουνίου για να επανεξετάσει τη συμφωνία παραγωγής της. 

Η πρόσφατη περικοπή της παραγωγής κατά 1,6 εκατ. βαρ. ημερησίως είναι μόλις ενός μηνός, αλλά η πρόσφατη αδυναμία των τιμών του πετρελαίου έχει αυξήσει την προοπτική ότι η ομάδα μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή. 

Σε κάθε περίπτωση ο Οργανισμός θα χρειαστεί περισσότερα στοιχεία για τον αντίκτυπο των χαμηλότερων ποσοστώσεων παραγωγής πριν προβεί σε περαιτέρω αλλαγές. Αυτό συμβαίνει καθώς οι ενδείξεις για την αύξηση της ζήτησης στην Κίνα συνεχίζουν να βελτιώνονται. Η Energy Intelligence υπολογίζει ότι η εμφανής ζήτηση πετρελαίου ξεπέρασε τα 16mb/d τον Απρίλιο, θέτοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Από την άλλη, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο ήταν σταθερό, καθώς οι έμποροι αξιολογούσαν τις προοπτικές μετά το απότομο ξεπούλημα της περασμένης εβδομάδας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν κατά 19% και σημείωσαν χαμηλό διετίας. 

Οι κύριες ανησυχίες παραμένουν η βιομηχανική ζήτηση, η οποία έχει πληγεί σκληρά από το υψηλό ενεργειακό κόστος. Ορισμένες επιχειρήσεις έντασης φυσικού αερίου έχουν μετακινηθεί μόνιμα εκτός Ευρώπης μετά από διαταραχές στον εφοδιασμό. Άλλες έχουν στραφεί σε εναλλακτικά καύσιμα. 

Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου της Βόρειας Ασίας βρίσκονταν υπό πίεση εν μέσω της αδύναμης ζήτησης στην Κίνα. Η βιομηχανική δραστηριότητα, ο κύριος χρήστης φυσικού αερίου στη χώρα, ήταν υποτονική εν μέσω αδύναμων εξαγωγών. Ωστόσο, το ενδιαφέρον αυξάνεται από αγοραστές με ευαισθησία στις τιμές.

Οι δείκτες αναφοράς άνθρακα σε ολόκληρη την Ασία παραμένουν υπό πίεση εν μέσω αδύναμης ζήτησης. Η τιμή του θερμικού άνθρακα της Κίνας πάνω από 10% την περασμένη εβδομάδα, ενώ η τιμή spot του Newcastle μειώθηκε περισσότερο από 12%. 

Οι Κινέζοι καταναλωτές έχουν δραστηριοποιηθεί στην αγορά εισαγόμενου άνθρακα υπό το φόβο ελλείψεων αργότερα μέσα στο έτος, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες ενισχύουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, αυτό έχει αφήσει τα αποθέματα σε υψηλά επίπεδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιδηρομετάλλευμα στην Κίνα κέρδισαν εν μέσω ενδείξεων βελτίωσης στην αγορά ακινήτων. Ενώ οι συναλλαγές στις πόλεις της πρώτης βαθμίδας υποχώρησαν, ήταν ισχυρότερες στις πόλεις της δεύτερης βαθμίδας. 

Οι συνολικές συναλλαγές ανά περιοχή αυξήθηκαν κατά 12,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η συνολική έκταση των αποθεμάτων μειώθηκε ελαφρώς και το Πεκίνο σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση με πτώση 3,00% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο χρυσός ήταν σταθερός, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ. Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι περιορισμοί στις δαπάνες θα μπορούσαν ακόμη να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Τα βασικά μέταλλα δεν πραγματοποίησαν συναλλαγές τη Δευτέρα με το LME κλειστό.

Πηγή: energia.gr