Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

ΚΙΝΑ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΓΕΩΤΡΗΣΗ 10.000 ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΟ ΦΛΟΙΟ ΤΗΣ ΓΗΣ

Κινέζοι επιστήμονες έχουν αρχίσει να ανοίγουν μια τρύπα 10.000 μέτρων μέσα στον φλοιό της Γης. Πρόκειται για τη βαθύτερη γεώτρηση που έχει γίνει ποτέ στην Κίνα, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Σιντζιάνγκ, οπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Θα διαπεράσει περισσότερα από 10 ηπειρωτικά στρώματα ή στρώματα πετρωμάτων, το οποίο περιλαμβάνει πετρώματα που χρονολογούνται πριν από περίπου 145 εκατομμύρια χρόνια.

"Η κατασκευαστική δυσκολία του έργου της γεώτρησης μπορεί να συγκριθεί με ένα μεγάλο φορτηγό που κινείται πάνω σε δύο λεπτά ατσάλινα καλώδια", δήλωσε στο Xinhua ο Sun Jinsheng, επιστήμονας της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής.

Το έργο θα παράσχει δεδομένα για την εσωτερική δομή της Γης, ενώ παράλληλα θα δοκιμάσει τεχνολογίες βαθιάς υπόγειας γεώτρησης, σύμφωνα με την China National Petroleum Corp. που ηγείται του έργου. Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει 457 ημέρες.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε μεγαλύτερη πρόοδο στην εξερεύνηση των βαθών της Γης σε ομιλία του απευθυνόμενος σε ορισμένους από τους κορυφαίους επιστήμονες της χώρας το 2021. Οι εργασίες αυτές μπορούν να εντοπίσουν ορυκτούς και ενεργειακούς πόρους και να βοηθήσουν στην εκτίμηση των κινδύνων περιβαλλοντικών καταστροφών, όπως οι σεισμοί και οι εκρήξεις ηφαιστείων.

Η βαθύτερη ανθρωπογενής τρύπα στη Γη εξακολουθεί να είναι η ρωσική γεώτρηση Κόλα, η οποία έφτασε σε βάθος 12.262 μέτρων το 1989, μετά από 20 χρόνια γεωτρήσεων.

Πηγή: capital.gr