Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ;

Φωτογραφία Νικόλαος Συμεωνίδης

Το ερώτημα αυτό πλανάται από την στιγμή που έγινε ευρέως γνωστή η πολύ σημαντική εξέλιξη για τα ελληνικά μεταλλευτικά δρώμενα.

Απάντηση στο καθ’ αυτού ερώτημα δίνει η Επικεφαλής Φυσικών Πόρων της “ΕΤΑΑ” Ναταλία Λουκορζάνα και η οποία επισημαίνει τα εξής: «Με αυτή τη συμμετοχή η ΕΤΑΑ, ως μακροπρόθεσμος επενδυτής, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ανάπτυξης και λειτουργίας του έργου στις Σκουριές σύμφωνα με τις βέλτιστες περιβαλλοντικές και κοινωνικές πρακτικές, ιδίως σε σχέση με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων.

Ο χαλκός είναι ζωτικής σημασίας για πολλές εφαρμογές στη σημερινή οικονομία και η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί με την παγκόσμια κίνηση προς τα ηλεκτρικά οχήματα και τις εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και οι δύο αυτοί τομείς απαιτούν μεγάλους όγκους μετάλλου».

Από την τοποθέτηση της αξιωματούχου της "ΕΤΑΑ" γίνεται αντιληπτό πως δυο είναι οι βασικοί λόγοι που ώθησαν το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στο να πάρει την απόφαση να συμμετάσχει ως στρατηγικός εταίρος στο επενδυτικό εγχείρημα των Σκουριών.

Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την παρουσία των επιβεβαιωμένων κοιτασμάτων χαλκού στο υπέδαφος του μεταλλείου και πιο συγκεκριμένα 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού. Αφενός, για την παγκόσμια αγορά ο χαλκός είναι ο “νέος χρυσός”, καθώς είναι το κατ’ εξοχήν μέταλλο της ενεργειακής μετάβασης. Αφετέρου, οι Σκουριές θα συμβάλλουν στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας με μια μια τόσο κρίσιμη πρώτη ύλη, όπως αποδεικνύεται.

Ο δεύτερος λόγος, εξίσου πολύ σημαντικός με τον πρώτο, έχει να κάνει με τις υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές του έργου, κάτι που πλέον αναγνωρίζεται και με τον πλέον επίσημο τρόπο, καθώς καμία τράπεζα στον κόσμο και ειδικότερα η συγκεκριμένη δεν θα τοποθετούσε χρήματα σε ένα έργο που δεν έχει όλες τις δυναμικές προοπτικές αλλά και τις μείζονες ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να είναι εμπορικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο. 

Εξάλλου, η ΕΤΑΑ εδώ και μια δεκαετία ένα μεγάλο μέρος των χρηματοδοτήσεων της έχει δοθεί σε έργα που αφορούν την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Eldoradο Gold, η εκκίνηση των μεγάλων κατασκευαστικών εργασιών, αυτών δηλαδή που αφορούν την κατασκευή του εργοστασίου των τελμάτων θα γίνει μέσα στο προσεχές Φθινόπωρο.

Το 5ο κατά σειρά σημαντικότερο υπό ανάπτυξη έργο χαλκού στον κόσμο βρίσκεται στις Σκουριές Χαλκιδικής και μπορεί κάλλιστα να μετατρέψει την χώρα μας σε επίκεντρο πολλών θετικών εξελίξεων.