Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ ΣΤΗ ΓΣ ΤΟΥ ΣΕΒΕ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΣ ΤΙΓΡΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ"

Η Ελλάδα είναι ένας μικρός εξαγωγικός τίγρης στην Ευρώπη, τόνισε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, εξαίροντας τις ελληνικές εξαγωγικές επιδόσεις.

Κατά τον ίδιο, επίσης, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν έχει δείξει ακόμη όλες τις δυνατότητές του αλλά πιστεύει ότι αυτό θα γίνει σύντομα, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο project του “ThessINTEC” και την ισραηλινή επενδυτική συνεργασία στην υλοποίησή του.

Παράλληλα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν έθεσε τρεις «βασικές συντεταγμένες» για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και ανταγωνιστικότητας, μετά την επιτυχή έξοδο της Ε.Ε. από την πανδημία:

-Το πρασίνισμα της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, που όπως σημείωσε δεν είναι μια τιμωρητική πορεία αλλά η «Πράσινη Ευρώπη» είναι ουσιαστικά το νέο αναπτυξιακό μοντέλο και εκεί θα πάνε οι επιδοτήσεις. Η Ευρώπη, σημείωσε επίσης σχετικά ο κ.Σχοινάς, δεν πρέπει να χάσει το «παιχνίδι» των clean tech, στο οποίο όπως τόνισε οι ΗΠΑ ρίχνουν ιλιγγιώδη ποσά (1 τρισεκατ. δολάρια).

-Αντιμετώπιση της έλλειψης δεξιοτήτων που έχει ανάγκη η ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ευρώπη, όπως επισήμανε ο κ.Σχοινάς, χρειάζεται μια Επανάσταση Δεξιοτήτων και τη χρειάζεται τώρα και για όλους. Στην κατεύθυνση αυτή έκανε λόγο για ανάγκη ενός οργανωμένου Σχεδίου νόμιμης μετανάστευσης, ευθυγραμμισμένου με τις ανάγκες της Ευρώπης και την εξειδίκευση των χωρών προέλευσης από όπου θα προέλθουν οι μετανάστες, οι οποίοι θα πρέπει να αποδέχονται τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, το ρόλο της γυναίκας, τη θρησκευτική ανεξαρτησία κ.ο.κ.

-Αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και εξασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων. «Αν δεν υπάρχουν ασφαλή σύνορα, δεν θα υπάρχει ασφαλής οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά και έδωσε έμφαση στη μεγάλη βελτίωση που έχει επέλθει τα τελευταία τέσσερα χρόνια όσον αφορά τα Κέντρα Υποδοχής, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ντροπή της Μόριας».

Για την επίτευξη των παραπάνω τριών στόχων, όπως πρόσθεσε ίδιος, χρειάζεται και κάτι τέταρτο στην Ενωμένη Ευρώπη: σύγκλιση και συνεργασία.

Έκρηξη επενδύσεων στην Ελλάδα

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ερωτηθείς στο κλείσιμο της εκδήλωσης από τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, Σίμο Διαμαντίδη, για το πώς βλέπει το μετεκλογικό αναπτυξιακό μέλλον της χώρας, ο κ.Σχοινάς προέβλεψε έκρηξη επενδύσεων στην Ελλάδα από τη Δευτέρα.

Μακεδονικό Σήμα

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδης, απένειμε στον κ. Σχοινά το Βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» του ΣΕΒΕ, για τη μεγάλη συνεισφορά του στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας. Επίσης ανακηρύχτηκε Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΒΕ ο πρώην πρόεδρό του Συνδέσμου, Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Ο κ.Διαμαντίδης τόνισε από την πλευρά του ότι στο πρώτο τετράμηνο του 2023 έχει καταγραφεί άνοδος 12% των εξαγωγών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, χρονιά ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές, ενώ έδωσε έμφαση στο Μακεδονικό Σήμα του ΣΕΒΕ και γνωστοποίησε ότι 70 επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει το σήμα και θα δημιουργηθεί ειδικό portal για την προβολή των μακεδονικών προϊόντων, ενώ επίσης θα πραγματοποιηθεί καμπάνια προβολής του Μακεδονικού Σήματος στο εξωτερικό.

Και Ολόγραμμα!


Ιδιαίτερη στιγμή της γ.σ. ήταν, επίσης, η συμμετοχή του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, με ολόγραμμα, με αλληλεπίδραση με τον επίσης συμμετέχοντα (με φυσική παρουσία) πρώην Υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη.

Επίσης, σε πάνελ συζήτησης του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου του ΣΕΒΕ, Παναγιώτη Χασάπη, και της Διευθύνουσας Συμβούλου της Attica Bank, Ελένης Βρεττού, η κα.Βρεττού τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια βελτίωσης των δεικτών των κόκκινων δανείων στη χώρα μας, όπως και μεγάλα περιθώρια δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Attica Bank ολοκλήρωσε επιτυχώς την ανακεφαλαιοποίησή της και ότι είναι κερδοφόρα και πρόθυμη να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr