Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Η Εταιρική (Κοινωνική) Ευθύνη όσο βαρύγδουπη, ως έκφραση ή τίτλος και αν ακούγεται σε κάποιους άλλο τόσο βάρος ουσίας και ευθύνης αποτελέσματος φέρει. Επί της ουσίας, αφορά ένα διαρκές “συμβόλαιο τιμής” εμπράγματης στήριξης ανάμεσα σε μια εταιρεία και στην τοπική κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται.

Ας γίνουμε πιο σαφείς. Στις μέρες μας, που η Εταιρική Ευθύνη αποτελεί ανελαστικό προαπαιτούμενο για την κατάδυση κάθε σοβαρής εταιρείας και δη εισηγμένης στο χρηματιστηριακό στίβο, είτε σε γνωστά, είτε σε άγνωστα κοινωνικά ύδατα, αυτό το “συμβόλαιο τιμής” δεν είναι ούτε δόλωμα, ούτε στάχτη στα μάτια, ούτε βέβαια λόγια του αέρα προς τυχόν αιθεροβάμονες ή και αφελείς. Το ακριβώς αντίθετο.

Πρόκειται για μια δέσμευση με πολύ αυστηρές ρήτρες εμπιστοσύνης από την ίδια την εταιρεία προς τα στελέχη της και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο στο οποίο απευθύνεται. Στόχος η πρόοδος και η ισόρροπη ανάπτυξη και των δύο μερών αυτού του “συμβολαίου τιμής”.

Αυτό το συμβόλαιο δεν είναι κάτι ξεκάρφωτο ή αφηρημένο. Βρίσκεται εντός ενός πολύ απαιτητικού ενδοεταιρικού πλαισίου λειτουργίας, που στην γλώσσα της αγοράς ονομάζεται “Βιώσιμη Εταιρική Διακυβέρνηση” και δεν σηκώνει καθόλου αστεία σε ότι αφορά και την ολοκληρωμένη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος κάνοντας χρήση της τελευταίας λέξης σε τεχνολογία και καινοτομία.

Όταν όλα τα παραπάνω εκπληρώνονται στο ακέραιο, τότε ναι, η εταιρική ευθύνη εδραιώνει και ένα αίσθημα κοινωνικής εμπιστοσύνης. Πρώτοι κοινωνοί αυτής της συναισθηματικής αντίληψης γίνονται τα ίδια τα στελέχη και οι εργαζόμενοι όταν βλέπουν πως στο πλευρό τους έχουν μια εταιρεία που αδιάλειπτα ενδιαφέρεται για την υγιεινή την ασφάλεια και την διαρκή αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους, προσφέροντας παράλληλα καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

ΕΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα η ΕΚΕ άρχισε να υφίσταται μέσα στην περασμένη δεκαετία. Πρωτοεμφανίστηκε μέσα από τον εξορυκτικό κλάδο και δη από την “Ελληνικός Χρυσός”, η οποία από την ημέρα που ανέλαβε την διοίκηση των Μεταλλείων Κασσάνδρας επιχείρησε να δώσει σάρκα και οστά στην υπεύθυνη και περιβαλλοντικά ασφαλή εξόρυξη των πόρων του κοιτασματολογικού δυναμικού της ΒΑ Χαλκιδικής.

Εταιρεία και κοινωνία παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες (οικονομικές, υγειονομικές και κοινωνικές) που επικράτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια κατάφεραν να αποκτήσουν έναν κοινό βηματισμό μέσα από δράσεις που στόχο είχαν και εξακολουθούν να έχουν την λύση τυχόν προβλημάτων αλλά και την ταυτόχρονη βελτίωση κάθε πτυχής σε αυτό που ονομάζεται καθημερινότητα.

Μάλιστα στο νέο οδικό χάρτη της εταιρείας που αφορά το νέο επενδυτικό σχέδιο για την περίοδο 2021 – 2025 και το οποίο εγκρίθηκε από την πολιτεία συμπεριλαμβάνονται έργα και κοινωφελείς δράσεις ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ καθ’ όλη την διάρκεια της 20ετούς παραγωγικής ζωής του μεταλλευτικού έργου σε σχέση με την αξιοποίηση των διαθέσιμων και εμπορικά εκμεταλεύσιμων ορυκτών πόρων των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Δηλωτική των προθέσεων της Ελληνικός Χρυσός είναι το ύψος των κοινωνικών δράσεων για το 2022, το οποίο έφτασε το 1 εκατομμύριο 450 χιλιάδες ευρώ.

Είναι ξεκάθαρο, πως για τα πιο σημαντικά έχει ανοίξει ο δρόμος και είναι μπροστά μας.