Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΔΟΥΚΟΥ (ΥΠΕΝ): "ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ"

Η αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες εξαιτίας της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης ήταν το αντικείμενο μιας εκ των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας του Olympia Forum IV το οποίο διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

H Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε πως οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν γρήγορα και πρέπει όλοι μας να παρουμε πρωτοβουλίες πάνω σε αυτό το θέμα. «Είναι προτεραιότητά μας αυτά τα ζητήματα και όσον αφορά την δική μας αρμοδιότητα που είναι τα ζητήματα ενέργειας και διαχείρισης υδάτων και δασών, πρέπει να κάνουμε περισσότερα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Για το εθνικό σχέδιο, τόνισε είναι το ευαγγέλιο του υπουργείου ότι αφορά τη βελτίωση των συνθηκών στην Ελλάδα, και πως όλα τα κράτη-μέλη μέχρι το 2030 πρέπει να εφαρμόσουν ένα φιλόδοξο σχέδιο.

«Το 2019 ξεκινήσαμε έχοντας ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο, μπορείς όμως να σκεφτείς προγραμματικούς στόχους που να μην μπορείς όμως να τους εξειδικεύσεις και να μην έχεις και τα απαιτούμενα ποσά για να τα υλοποιησεις», τόνισε η κα Σδούκου.

Η υφυπουργός Ενέργειας υπογράμμισε ότι το Υπουργείο έχει θέσει στόχους να υλοποιήσει όλα τα προβλεπόμενα, προκειμένου να υπάρχει αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας. «Καταφέραμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια υλοποιώντας μία σειρά από πολιτικές, σήμερα η Ελλάδα να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες στην επίτευξη αυτών των στόχων», ανέφερε. Η κα Σδούκου τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φτάσει γρήγορα στη μείωση του ανθρακικού επιπέδου και θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να συμβεί αυτό.

Στον δεύτερο κύκλο συζητήσεων η κυρία Σδούκου, τόνισε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι να "πετύχουμε την εξοικονόμηση ενέργειας στους δήμους της χώρας κάτι που είναι και προτεραιότητα του υπουργείου μας. Και θα χρησιμοποιηθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να συμβεί αυτό, όπως φωτοβολταϊκά στα σχολεία, αντλίες θερμότητας και άλλα».

Πηγή: energypress.gr