Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΠΟΥ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Περιορισμένες αναμένονται οι αυξομειώσεις στις τιμές του αερίου και του ρεύματος. Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να κινηθούν τον ερχόμενο χειμώνα σαν ασανσέρ, που πηγαινοέρχεται μεταξύ λίγων ορόφων.

Κάποιοι μιλούν για μια νέα κανονικότητα, όπου οι διακυμάνσεις των τιμών κυριαρχούνται από τον φόβο και κυμαίνονται από 30 έως 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα φυσικού αερίου, ενώ άλλοι προβλέπουν ότι το καύσιμο, το οποίο επηρεάζει καθοριστικά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, θα προσεγγίσει το επίπεδο των 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην ολλανδική πλατφόρμα συναλλαγών TTF.

Άλλοι εμμένουν στην πρόβλεψη ότι θα προσεγγίσει το επίπεδο των 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην ολλανδική πλατφόρμα συναλλαγών TTF. Ωστόσο, δεν θα επιστρέψει στο επίπεδο των 20 ευρώ στο οποίο βρισκόταν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

Οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς

Όσον αφορά την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, ο χειμώνας αναμένεται να κυμανθεί σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα με σήμερα. Ωστόσο, οι κιλοβατώρες δεν θα επιστρέψουν στα επίπεδα της άνοιξης του 2021.

«Έχουμε εισέλθει σε μία νέα κανονικότητα με τις τιμές του φυσικού αερίου να κινούνται ανάμεσα στα επίπεδα των 30 με 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα», τονίζει ο διδάκτωρ μηχανικός Γιώργος Στάμτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Τα Νέα”, εξηγώντας ότι «επειδή δεν υπάρχουν πια οι ποσότητες του ρωσικού αερίου, η Ευρώπη παραμένει ευάλωτη σε οποιοδήποτε γεγονός».

Ο ειδικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ για ενεργειακά ζητήματα, κ. Μιχάλης Μαθιουλάκης, επισημαίνει, από την πλευρά του, ότι «για τον επερχόμενο χειμώνα, η εκτίμηση μου είναι πως σε γενικές γραμμές η Ευρώπη δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας ενεργειακού εφοδιασμού αλλά ούτε και ζήτημα αυξημένων ενεργειακών τιμών».

Ο κ. Γιώργος Στάμτσης επιμένει ιδιαίτερα στο ότι «ακόμη και μία προοπτική ή ένας φόβος για ένα γεγονός, όπως στην περίπτωση της απεργίας της Αυστραλίας που δεν έγινε τελικά, οι τιμές του αερίου θα ανεβοκατεβαίνουν. Η αγορά θα είναι ευμετάβλητη».

«Όσον αφορά το φυσικό αέριο, η αποθήκευση στην Ευρώπη είναι στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας, οι αποθήκες είναι ήδη σχεδόν πλήρως γεμάτες και αυτό είναι 25% ψηλότερα από πέρυσι την ίδια περίοδο», αναφέρει ο κ. Μαθιουλάκης: “Παρά τις κατά καιρούς ανησυχίες για προβλήματα στον ανεφοδιασμό από τυχόν απεργίες σε εγκαταστάσεις LNG ή από τεχνικά προβλήματα στο αέριο αγωγών από τη Νορβηγία, αναμένω πως η μειωμένη ζήτηση για ενέργεια λόγω της συνεχιζόμενης και κατά πάσα πιθανότητα εντονότερης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης μέσα στο χειμώνα, θα κρατήσει τον ανταγωνισμό από την Ασία περιορισμένο και τις τιμές σε σχετικά χαμηλά επίπεδα κοντά στα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα».

Αναφορικά με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ο κ. Μαθιουλάκης σημειώνει πως «σε λογικά επίπεδα αναμένεται να κρατηθούν και οι τιμές της χονδρικής ηλεκτρισμού στην Ευρώπη με μόνη ανησυχία τις τιμές του λιγνίτη οι οποίες σε αρκετές χώρες θα διαμορφώνουν εκ νέου την οριακή τιμή συστήματος».

Αναφερόμενος στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Στάμτσης συμπληρώνει πως πως «οι τιμές ρεύματος θα παραμένουν υψηλότερες σε σχέση με την Ευρώπη επειδή είμαστε στο νότιο άκρο των ευρωπαϊκών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, χωρίς αυτές να είναι ισχυρές κι επειδή δεν έχουμε τα αιολικά πάρκα που διαθέτουν τα άλλα κράτη – μέλη για να ρίχνουν τις τιμές το χειμώνα».

Ο κ. Στάμτσης κάνει λόγο για στρεβλώσεις οι οποίες υπάρχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: «Πρέπει να φύγει ο φόρος 5% στην ηλεκτροπαραγωγή καθώς χωρίς λόγο ακριβαίνει το ρεύμα. Επίσης ευνοούνται οι ακριβές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στερώντας χώρο στις ΑΠΕ και τις ευέλικτες μονάδες αερίου. Επιπροσθέτως πρέπει να αρθεί το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός».

Ο κ. Μαθιουλάκης συμπληρώνει, από την πλευρά του, αναφερόμενος στην ελληνική αγορά: «Για την Ελλάδα, αναμένω οι τιμές και η επάρκεια εφοδιασμού να ακολουθήσουν την ίδια πορεία των ευρωπαϊκών αγορών οπότε η αγορά έχει προϋποθέσεις σταθερότητας και όχι εξάρσεων. Όλα τα παραπάνω βεβαίως είναι πάντα υπό την αίρεση της μη-επιδείνωσης των συνθηκών στον πόλεμο της Ουκρανίας η οποία πάντα μπορεί να επηρεάζει τα δρώμενα στην Ευρώπη».

Τέλος, ο κ. Μαθιουλάκης επισημαίνει σε σχέση με τις τιμές που θα κινηθεί το πετρέλαιο: «Για το πετρέλαιο, αν και θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο πως ο OPEC+ θα προχωρήσει εκ νέου σε προσπάθεια διατήρησης ανοδικών τιμών, εκτιμώ πως η ένταση της τάσης για μειωμένη ζήτηση λόγω της ύφεσης οδηγεί αντίστοιχα σε πίεση των τιμών κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι».

Πηγή: pagenews.gr