Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ: ΣΕ ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 2050 ΚΑΛΕΙ Η ΕΕ

Τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων «πολύ νωρίτερα από το 2050» πρόκειται να ζητήσει η ΕΕ στην COP28, που θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου, στο Ντουμπάι.

Στους στόχους του μπλοκ βρίσκεται ένα ενεργειακό σύστημα πλήρως ή κατά το μεγαλύτερο μέρος, απαλλαγμένο από εκπομπές άνθρακα, έως το 2030, δεδομένου ότι οικονομικά βιώσιμα μέτρα είναι άμεσα διαθέσιμα, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος, μετά το πέρας του Συμβουλίου της Δευτέρας.

Σημειώνεται ότι, η ΕΕ επιδιώκει την κορύφωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων πριν το τέλος της δεκαετίας και την κατάργηση των επιχορηγήσεων το συντομότερο δυνατό, με εξαίρεση αυτές που κατευθύνονται στην άμβλυνση της ενεργειακής φτώχειας.

Συγκεκριμένα, θέτει στόχους για τριπλάσια εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ, στα 11 TW και για διπλασιασμό του ρυθμού αύξησης της ενεργειακής απόδοσης, αμφότερους έως το 2030.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του, το Montel, οι συζητήσεις ενόψει COP θα περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα του πρώτου παγκόσμιου απολογισμού, για να διαπιστωθεί αν οι τρέχουσες δεσμεύσεις των χωρών για το κλίμα είναι αρκετές για την επίτευξη της συμφωνίας του Παρισιού.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση – Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, οι εκπομπές διεθνώς θα πρέπει να μειωθούν σχεδόν στο μισό, έως το τέλος της δεκαετίας.

Όπως υπογραμμίζεται: «Ο παγκόσμιος απολογισμός είναι μια στιγμή για τη διόρθωση της πορείας, μια ευκαιρία για την ενίσχυση της προσπάθειας αποφυγής των χειρότερων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής».

Πηγή: energypress.gr