Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

ΗΠΑ: Η ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΛΟΥΚΕΤΟ - ΠΑΡΑΤΑΣΗ 45 ΗΜΕΡΩΝ

Νομοσχέδιο έκτακτης χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους υπερψήφισε αργά το βράδυ του Σαββάτου η Γερουσία στις ΗΠΑ αποτρέποντας το κυβερνητικό «λουκέτο». Η Γερουσία ενέκρινε με 88 ψήφους υπέρ έναντι 9 κατά το νομοσχέδιο που είχε εγκριθεί προηγουμένως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με 335 ψήφους υπερ και 91 κατά και παρατείνει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης για ακόμα 45 ημέρες.

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου ήρθε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς αν δεν προέκυπτε λύση θα ξεκινούσε από τις 12:01 (ώρα ΗΠΑ) το τέταρτο στη δεκαετία μερικό shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που θα σήμαινε την αναστολή λειτουργίας διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών και θα έθετε χιλιάδες εργαζομένους από τεχνική άποψη στην ανεργία, ενώ θα διέκοπτε την επισιτιστική βοήθεια σε μέρος των δικαιούχων.

Μπάιντεν: «καλή είδηση για τον αμερικανικό λαό»

Η συμφωνία που απέτρεψε την παράλυση μεγάλου μέρους του ομοσπονδιακού κράτους είναι «καλή είδηση για τον αμερικανικό λαό» δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, όπως είπε, «δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση».

«Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε η αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία να διακοπεί», τόνισε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

«Αναμένω ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα τηρήσει την υπόσχεσή του στον λαό της Ουκρανίας και θα εγγυηθεί την υιοθέτηση της απαραίτητης υποστήριξης (…) στην Ουκρανία αυτή την κρίσιμη στιγμή», τόνισε ο κ. Μπάιντεν αναφερόμενος στον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Μακάρθι.

Τα μέλη της Βουλής αναμένεται να εξετάσουν σε συνεδρίασή τους διακριτό σχέδιο νόμου που θα αφορά στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, που ο κ. Μπάιντεν ήθελε να δει να συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Πηγή: newmoney.gr