Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ: ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕE

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψε προς πάσα κατεύθυνση η πολύ σημαντική ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού οι Ευρωπαϊκοί Μεταλλευτικοί Σύνδεσμοι Euromines και Eurometaux στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου με τίτλο: “Αλλαγή ταχυτήτων: απελευθέρωση βιώσιμων δυνατοτήτων στις βιομηχανίες πρώτων υλών και αυτοκινήτων”.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν η Γερμανίδα Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νίκολα Μπίρ, ο Ιταλός Ντιμίτρι Λορεντζάνι εκπρόσωπος του Σλοβένου Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρος Σέφκοβιτς και νέου επιτρόπου σε θέματα πράσινης ενέργειας, ο Σουηδός Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Μεταλλευτικών Εταιρειών Γιάν Μόλστρομ και εκπρόσωποι Γαλλικών Αυτοκινητοβιομηχανιών.

Η Νίκολα Μπιρ από το πρώτο δευτερόλεπτο της συζήτησης τόνισε πως καταρχήν, η αλλαγή ταχύτητας είναι επιβεβλημένη από όλες τις παρατάξεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, έτσι ώστε μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους να έχει ολοκληρωθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τον ασφαλή και βιώσιμο εφοδιασμό της ΕΕ με κρίσιμες πρώτες ύλες.

Επιπλέον, η Γερμανίδα αντιπρόεδρος επισήμανε, πως μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο την γεωπολιτική της ισχύ η ΕΕ εξορύσσοντας μέταλλα και παράγοντας υλικά και λοιπά αγαθά πρώτης ανάγκης από αυτά με υψηλή προστιθέμενη αξία, προσθέτοντας με νόημα: “Πρέπει να κάνουμε τους επενδυτές να νιώθουν πιο ασφαλείς και άνετοι όταν επενδύουν. 

Πρέπει να σταματήσουν οι χρονοβόρες αδειοδοτήσεις που ανεβάζουν σε δυσθεώρητα ύψη τα κόστη των επενδύσεων. Πρέπει να διευκολυνθούν οι επενδυτές αν δεν θέλουμε να ξοδεύουμε δημόσιο χρήμα”.

Ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής για την πράσινη ενέργεια και μετάβαση Ντιμίτρι Λορεντζάνι από την πλευρά του τόνισε πως η Ευρώπη έχει απόλυτη ανάγκη από κρίσιμες πρώτες ύλες για να σταματήσει η εξάρτηση της από την Κίνα. “Θέλουμε δυνατή βιομηχανία και ακόμη πιο δυνατή αυτοκινητοβιομηχανία. Υπάρχουν κάποια ζητήματα κοινωνικής αποδοχής. 

Εδώ πρέπει οι τοπικές κοινότητες μας πρέπει να αντιληφθούν πως στην Ευρώπη μπορούμε να κάνουμε πια εξορύξεις με τα ανώτατα περιβαλλοντικά στάνταρ και με ανάλογα οικονομικά οφέλη για την ευημερία τους.”

Ο Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών εξορυκτικών εταιρειών Γιάν Μάλστρομ τοποθετήθηκε στο πάνελ με έναν άμεσο και περιεκτικό λόγο θέτοντας ταυτόχρονα και ένα καίριο ερώτημα σε επίπεδο περιβαλλοντικής ηθικής: Είμαστε βέβαιοι πως εισάγουμε ορυκτά με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με εκείνα τα ορυκτά που παράγουμε εμείς;

Οι εξορύξεις στην Ευρώπη μέχρι πρότινος ήταν σχεδόν αδύνατες γιατί είχαμε μάθει να εισάγουμε μόνο. Επιβάλλεται η αύξηση της ταχύτητας όλων των εμπλεκόμενων πλευρών έτσι ώστε να καταφέρουμε να πιάσουμε το χρονικό ορόσημο του 2030.”

Ο εκπρόσωπος της Γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Ρενό Ζαν Αντρέ Μπαρμπόσα από την πλευρά του ζήτησε από το πολιτικό προσωπικό της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προχωρήσει στην χάραξη μιας νέας στρατηγικής που θα προστατέψει τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται από τους ανταγωνιστές τους σε Κίνα και ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο κ. Μπαρμπόσα τόνισε την αδήριτη ανάγκη εξασφάλισης μιας πλειάδας κρίσιμων ορυκτών μέσα από ενδοκοινοτικές παραγωγικές διαδικασίες ή ακόμη και από εισαγωγές καθώς ακόμη δεν έχουν κλειδώσει, όπως είπε χαρακτηριστικά “τα τελικά υλικά από τα οποία θα κατασκευάζονται οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων”.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, πως η “Ελληνικός Χρυσός”, μέσα από τη μητρική εταιρεία “Eldorado Gold” είναι μέλος του Euromines και του προγράμματός του, "Sustainable Mining Initiative", υπό την σκέπη του οποίου διοργανώθηκε η εκδήλωση.

Ακολουθεί το βίντεο της συζήτησης η οποία διεξήχθη εξ ολοκλήρου στην Αγγλική γλώσσα. Μάλιστα στο 22ο λεπτό προβάλλεται και ένα βίντεο που δημιούργησε η Eldorado Gold με εικόνες από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.