Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

ΕΕ: Ο ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάκαμψης (ΕΤΑΑ) τον περασμένο Μάιο αποφάσισε να “μπει” στο project ολοκλήρωσης του Μεταλλείου των Σκουριών με ένα ποσό ύψους 56 εκατομμυρίων ευρώ.

Πολύ σημαντική εξέλιξη και με ακόμη σημαντικότερους συμβολισμούς, που ξεπερνούν το ποσό “συμμετοχής” της ΕΤΑΑ στο επενδυτικό εγχείρημα των Σκουριών. Αυτοί οι “συμβολισμοί” μάλλον ενόχλησαν τους συνήθεις αρνητές της πραγματικότητας. Γιατί;

Γιατί εκτός της “ψήφου εμπιστοσύνης” που πήρε το έργο από έναν σημαίνοντα ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό φορέα, συν τοις άλλοις, αυτή η εξέλιξη συνιστά και μια θωράκιση του έργου απέναντι απέναντι σε θεωρίες καταστροφής, που κατά το πρόσφατο παρελθόν, λάμβαναν και νομική μορφή με δεκάδες προσφυγές σε ελληνικά και ξένα δικαστήρια.

Αυτό όμως δεν συνέβη χαριστικά. Δηλαδή δεν ξύπνησε ένα πρωί η Γαλλίδα πρόεδρος της εν λόγω Τράπεζας Οντίλ Μπασό και έδωσε εντολή στους υφισταμένους της να κάνουν ένα μικρό “δώρο” στη μεταλλευτική επένδυση, που γίνεται στην Ελλάδα.

Προηγήθηκε η εκπλήρωση σοβαρών όρων και προϋποθέσεων. Έναν εξ αυτών θα παραθέσουμε εμείς με βάση την εξέλιξη και άλλων υποθέσεων με ελληνικό άρωμα.

Η ψηφιακή ανακαίνιση του μεταλλείου της Ολυμπιάδας, τον Ιούλιο του 2022, που το αναβάθμισε επιχειρησιακά αλλά ταυτόχρονα μείωσε τις ενεργειακές ανάγκες του, θεωρούμε βέβαιο, μαζί φυσικά με όλο το υπόλοιπο πακέτο επικείμενης περιβαλλοντικής και λειτουργικής βιωσιμότητας, που παρουσίασε η εταιρεία κι για το μεταλλείο των Σκουριών έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για αυτή την απόφαση της ΕΤΑΑ.

Να σημειώσουμε εδώ πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του μεταλλείου της Ολυμπιάδας μαζί με άλλα συνοδά έργα ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ και έγιναν με ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να θυμηθούμε τι έγινε πριν λίγες μέρες. Στις 6 Νοεμβρίου υπεγράφη η συμφωνία χρηματοδότησης έξυπνων μετρητών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ). Πρόκειται για ένα έργο συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ με την ΕΤΕ να χορηγεί τα 150 εκατομμύρια ευρώ, που σαν στόχο έχει τον συνολικό εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτροδότησης στο πλαίσιο της μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος της χώρας.

Στις δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός Πρόεδρος της ΕΤΕ, μεταξύ άλλων τόνισε: “Τα ετήσια αποτελέσματά μας από πέρυσι δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτά που υπογράψαμε σήμερα είναι τα νεότερα παραδείγματα της σταθερής υποστήριξής μας για την ελληνική οικονομία».

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας! Αυτή η “σταθερή υποστήριξη για την ελληνική οικονομία” ίσως να μην ήταν τόσο ενθουσιώδης, αν δεν είχαν προηγηθεί όλα αυτά που έγιναν τα τελευταία χρόνια και έφεραν στην Ελλάδα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια και στην γενικότερη καλυτέρευση του οικονομικού κλίματος.

Ομοίως και η “Ελληνικός Χρυσός”, ως θυγατρική της “Eldorado Gold”, έδωσε τις αναγκαίες εξετάσεις και τις πέρασε με επιτυχία, έτσι ώστε να λάβει αυτή την στήριξη τόσο από την ΕΤΑΑ, όσο από το Ταμείο Ανάκαμψης και δυο συστημικές τράπεζες. Αναγκαία υπενθύμιση: η επένδυση θα ξεπεράσει τα 3,2 δις δολάρια (ήτοι 2,9 δις ευρώ). Η ενίσχυση από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι 736 εκατομμύρια ευρώ.

Ας μην λησμονούμε όμως... Η εφοδιαστική αναβάθμιση και ασφάλεια της Ευρώπης είναι γνωστό πλέον, πως περνάει από τις Σκουριές και η ευρωπαϊκή κοινότητα έχει πληθώρα λόγων στρατηγικής υφής για να στηρίξει με θέρμη θεσμικά και σε επίπεδο κοινωνικής αναγνώρισης την τεράστια σημασία που έχει η επενδυτική ολοκλήρωση του έργου στη ΒΑ Χαλκιδική και η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του στα τέλη του 2025.

Ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί από χρόνια πριν και να μην χρειάζεται να έχουμε φτάσει στο και 5 για να αναγνωριστεί ο καταλυτικός ρόλος της εξορυκτικής δραστηριότητας και στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών.

Το επισήμαινε άλλωστε και σε πρόσφατες δηλώσεις του σε ελληνικό ιστολόγιο ο πρόεδρος του Euromines Γιαν Μάλστρομ, τονίζοντας πως “η Ευρώπη έχει κάνει μόλις μισό βήμα” σε σχέση με εκείνα που πρέπει να γίνουν σε ότι αφορά την ενεργειακή μας ανεξαρτησία και την εφοδιαστική μας αυτονομία.

Σημασία έχει ότι το “υπερωκεάνιο” που λέγεται Ευρώπη, πήρε στροφή και άλλαξε ρότα! Ένα δυνατό φως στην άκρη του τούνελ αρχίζει να φαίνεται, θα προσθέταμε με την σειρά μας και εμείς...