Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ: ΜΕ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Η Έκθεση Κοινωνικών Επιδόσεων του Γ’ Τριμήνου της “Ελληνικός Χρυσός”, η οποία δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες φέρνει στο φως πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με τα πεπραγμένα της εταιρείας στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής ευθύνης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην σελίδα 2 τηςΈκθεσης, η εταιρεία μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2023 είχε διαθέσει το ποσό των 980.000 ευρώ σε 110 συνολικά δράσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγείας, των υποδομών, της κοινοτικής ασφάλειας και ευημερίας, του πολιτισμού και βεβαίως για το περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 85% αυτού του ποσού δηλαδή περίπου 833.000 ευρώ αφορά αποκλειστικά ενισχυτικές δράσεις και βελτιωτικές ενέργειες στον Δήμο Αριστοτέλη. Το υπόλοιπο 15% του ποσού επιμερίζεται τόσο στους όμορους Δήμους Πολυγύρου, Βόλβης όσο σε Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο.

Ως ενδεικτικά έργα και δράσεις γίνεται αναφορά στην:

  • αποκατάσταση της καθίζησης στο 1ο χλμ Νεοχωρίου – Ολυμπιάδας
  • στην εκπόνηση μελετών για την επέκταση του Γηροκομείου της Αρναίας
  • την αντικατάσταση των πεζοδρομιών στο Στρατώνι
  • την απομάκρυνση ογκωδών απορριμμάτων από τη Μεγάλη Παναγία
  • και την δωρεά μουσικών οργάνων στο ΑΠΚ για τα τμήματα που βρίσκονται σε Αρναία και Μεγάλη Παναγία

Δεν ξέρουμε που θα φτάσει ο μετρητής των κοινωνικών παροχών για το 2023, πάντως για το 2022 η “Ελληνικός Χρυσός” παραμένει ηπρωταθλήτρια” εταιρεία σε κοινωνικές δράσεις εντός του ΣΜΕ, καθώς από τα 4.635.000 ευρώ, που δόθηκαν συνολικά και από τα 30 μέλη του ΣΜΕ μέσα στο 2022, κατέβαλε μόνη της το 31, 3% του ετήσιου ποσού, δηλαδή 1.450.000 ευρώ. Και όλα αυτά ενώ μεγάλο τμήμα του έργου της βρίσκεται ακόμη σε επενδυτική και όχι παραγωγική φάση.

Αντίστοιχες ήταν οι επιδόσεις της, ανάμεσα στα μέλη του ΣΜΕ και το 2021, όπου από τα 3.222.187 ευρώ, που κατέβαλαν συνολικά τα μέλη του ΣΜΕ σε κοινωνικές δράσεις, η Ελληνικός Χρυσός κατέβαλε το 40% του συνολικού ποσού που μεταφράστηκε σε 1.300.000 ευρώ

Δηλαδή μέσα σε μια 3ετία η “Ελληνικός Χρυσός” με σημείο εκκίνησης το 2021 έχει προσφέρει στην τοπική κοινωνία ένα ποσό που μέχρι στιγμής φτάνει τα 3.730.000 ευρώ (με καταμέτρηση μέχρι το Σεπτέμβριο του 2023)!!! 

Να σημειώσουμε εδώ πως σύμφωνα με δήλωση του αντιδημάρχου οικονομικών του Δήμου Αριστοτέλη Νικολάου Αυγερινού, ο δήμος για το 2024 έχει στα ταμεία του προς χρήση ένα ποσό της τάξεως των 2.414.000 ευρώ που προέρχεται από τα μεταλλευτικά τέλη του 2022.

Δείτε εδώ στο 01:28:00.

Επιπλέον, το ευτυχές συμπέρασμα που προκύπτει μέσα από τις δυο διαδοχικές εκθέσεις του ΣΜΕ ανάμεσα στα δυο οικονομικά έτη 2021 και 2022, είναι πως τα μέλη του αύξησαν εντυπωσιακά το ποσό που έδωσαν για κοινωνικές δράσεις σε ποσοστό 44%!!!

Δεν ξέρουμε αν σε αυτή την αύξηση έχει παίξει ρόλο, ο τρόπος που δείχνει η “Ελληνικός Χρυσός” το έμπρακτο και διαρκές ενδιαφέρον της για την τοπική κοινωνία, μέσα στην οποία δραστηριοποιείται αλλά και ζουν οι 1.700 εργαζόμενοι με τις οικογένειες του. Σίγουρα όμως, αυτοί οι αριθμοί καταγράφουν δημοσίως μια πραγματικότητα, η οποία δεν επιδεχεται καμία αμφισβήτηση.

Τέλος, αλλά όχι ελάχιστο σε σημασία, το ακριβώς αντίθετο μάλιστα και είναι άξιο υπενθύμισης, δεν πρέπει να ξεχαστεί το “έκτακτο ταμείο αρωγής”, που σύστησε η Ελληνικός Χρυσός, την Άνοιξη του 2020 όταν και ξέσπασε η πανδημία του covid -19, το οποίο χρηματοδότησε πρωτοβουλίες στήριξης που ξεπέρασαν τις 200.000 ευρώ, για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στη Βόρεια Ελλάδα και τις υγειονομικές υποδομές του Δήμου Αριστοτέλη απέναντι στον κορωνοϊό.

Μια πρωτοβουλία που έβαλε το δικό της λιθαράκι στη στήριξη του ευαίσθητου (δυστυχώς) οικοδομήματος της δημόσιας υγείας μέσα σε εκείνη την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.