Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: ΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ "ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ" ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚ+

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν την Πέμπτη, εξαλείφοντας τα πρώτα κέρδη, καθώς οι επενδυτές πείστηκαν ότι ο ΟΠΕΚ+, που αποτελείται από τον ΟΠΕΚ συν τους πετρελαιοπαραγωγούς συμμάχους του, δεν θα τηρήσει τελικά τις υποσχέσεις για περικοπές της παραγωγής. 

Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη οι περικοπές θα είναι τελικά σε εθελοντική βάση και θα αφορά συνολικά 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 με τη Σαουδική Αραβία να πρωτοστατεί. Το West Texas Intermediate συμβόλαιο για τον Ιανουάριο υποχώρησε κατά 1,90 δολάρια ή 2,44%, για να διαμορφωθεί στα 75,96 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Brent συμβόλαιο για τον Ιανουάριο έχασε 25 σεντς ή 0,3%, για να διαπραγματευτεί στα 82,85 δολάρια το βαρέλι.

Το Ριάντ συμφώνησε να παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής του κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, δήλωσε πηγή του υπουργείου Ενέργειας στο Σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Ιράκ μειώνει κατά 223.000 βαρέλια ημερησίως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 163.000 βαρέλια ημερησίως, το Κουβέιτ 135.000 βαρέλια ημερησίως, το Καζακστάν 82.000 βαρέλια ημερησίως, η Αλγερία 51.000 βαρέλια ημερησίως και το Ομάν 42.000 βαρέλια ημερησίως.

Η Ρωσία εμβάθυνε επίσης την εθελοντική μείωση της προσφοράς της σε 500.000 bpd μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή πρωθυπουργού Alexander Novak.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι περικοπές είναι εθελοντικές και όχι υποχρεωτικές, εγείροντας το ερώτημα αν ο ΟΠΕΚ+ μπορεί πραγματικά να ακολουθήσει και να περιορίσει την παραγωγή, σύμφωνα με τον Phil Flynn, αναλυτή της Price Futures Group.

«Η απόδειξη θα βρίσκεται στην πουτίγκα», δήλωσε ο Flynn. «Αντί να έχουμε μια σαφή απάντηση για το τι πρόκειται να συμβεί, έχουμε μόνο μια υπόσχεση – η υπόσχεση κάνει τον κόσμο νευρικό», δήλωσε ο Flynn.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει ένα σημαντικό πρόβλημα όσον αφορά τη συνοχή και τη συμμόρφωση στις περικοπές της παραγωγής, δήλωσε ο John Kilduff της Again Capital.

«Η εξαπάτηση είναι το μεσαίο τους όνομα όταν πρόκειται για αυτές τις καταστάσεις – του ΟΠΕΚ δηλαδή», δήλωσε ο Kilduff στην εκπομπή “Squawk on the Street” του CNBC το πρωί της Πέμπτης. «Είναι σαν τους διαιτολόγους γύρω από ένα τραπέζι με επιδόρπια όσον αφορά την προσπάθεια να κρατηθούν ενωμένοι και να συμμορφωθούν – δεν έχουν καλό ιστορικό σε αυτό».

Ο Kilduff δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ+ πιέζεται από την παραγωγή ρεκόρ από έθνη όπως οι ΗΠΑ και χάνει μερίδιο αγοράς στην Ασία, όπου η αύξηση της ζήτησης δυσκολεύεται λόγω των οικονομικών αντιξοοτήτων στην Κίνα.

«Έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα στα χέρια τους», δήλωσε ο Kilduff για τον ΟΠΕΚ+ και τη Σαουδική Αραβία ειδικότερα. «Έχουν τα χέρια τους γεμάτα και για μένα δεν πρόκειται να αποδειχθεί ότι είναι μια στρατηγική που τους κερδίζει», είπε για τις περικοπές της παραγωγής.

Πηγή: powergame.gr