Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ο "ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ" ΜΙΛΕΪ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι ξεκινά μια τολμηρή αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική της χώρας, με στόχο την μεταμόρφωση της πετρελαϊκής βιομηχανίας, καταργώντας κυβερνητικές παρεμβάσεις δεκαετιών.

Η φιλόδοξη νομοθετική πρόταση του Αργεντινού προέδρου, η οποία εστάλη στο Κογκρέσο, επικεντρώνεται στην απελευθέρωση του πετρελαϊκού τομέα με την απελευθέρωση των εξαγωγών αργού πετρελαίου και τη δυνατότητα οι τιμές των καυσίμων να καθορίζονται από τη δυναμική της αγοράς. 

Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική απόκλιση από τις παραδοσιακές πολιτικές της Αργεντινής, οι οποίες από καιρό έδιναν προτεραιότητα στην εγχώρια προσιτότητα και ενέπλεκαν την κυβέρνηση στις αποφάσεις τιμολόγησης.

Το σχέδιο του Μιλέι πρόκειται να φέρει επανάσταση στη λειτουργία της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Αργεντινής, επηρεάζοντας ιδιαίτερα την πλούσια σε σχιστόλιθο περιοχή Vaca Muerta. Με την άρση των περιορισμών που επί του παρόντος δίνουν προτεραιότητα στην εγχώρια προμήθεια καυσίμων και στην κυβερνητική επιρροή στην τιμολόγηση, η νομοθεσία αποσκοπεί στην τόνωση των επενδύσεων και της ανάπτυξης στον τομέα.

Οι βασικοί δικαιούχοι αυτής της προτεινόμενης αλλαγής περιλαμβάνουν την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία YPF SA, την οποία ο Μιλέι σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει, καθώς και άλλους σημαντικούς παίκτες στο σχιστολιθικό πεδίο Vaca Muerta, όπως η Chevron (NYSE:CVX), η Shell (LON:SHEL) και η Vista Energy (VIST)

Ωστόσο, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις για την υλοποίηση του οράματός του. Το κόμμα του κατέχει μειοψηφία στο Κογκρέσο, γεγονός που υποδηλώνει ότι το νομοσχέδιο μπορεί να συναντήσει σημαντικές αντιδράσεις. Η ριζική απόκλιση της πρότασης από την ιστορική προσέγγιση της Αργεντινής στην ενεργειακή πολιτική προσθέτει στον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα της.

Παρά τα εμπόδια αυτά, ο Μιλέι προχωρά με τις προσπάθειες απελευθέρωσης. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να σταματήσει να μεσολαβεί στις συζητήσεις μεταξύ των παραγωγών πετρελαίου και των διυλιστηρίων, επιτρέποντάς τους ουσιαστικά να καθορίζουν ανεξάρτητα τις τιμές του αργού και των καυσίμων.

Οι προτεινόμενες αλλαγές αναμένεται να ευθυγραμμίσουν τις τιμές ενέργειας της Αργεντινής περισσότερο με τις διεθνείς αγορές. Επί του παρόντος, παρά την άνοδο των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, οι εγχώριες τιμές των καυσίμων της Αργεντινής παραμένουν μεταξύ των χαμηλότερων παγκοσμίως. Αυτή η ανισότητα αναδεικνύει τον πιθανό αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων της ελεύθερης αγοράς του Μιλέι στην τοπική οικονομία και τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα.

Καθώς η Αργεντινή ξεκινά αυτή τη μετασχηματιστική πορεία, το μέλλον της πετρελαϊκής της βιομηχανίας και του ευρύτερου οικονομικού της τοπίου κρέμεται από μια κλωστή. Το σχιστολιθικό πετρέλαιο στην Αργεντινή διαπραγματεύτηκε στα 58 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο, όταν το Brent διαπραγματεύτηκε στα 86 δολάρια, σύμφωνα με την YPF.

Πηγή: liberal.gr