Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

ΕΥΡΩΠΗ: ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ - ΠΡΩΤΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥΗΔΙΑ

Στα 17 GW έφτασε η νέα αιολική ενέργεια το 2023 στην ΕΕ, ισχύς που αποτελεί νέο ρεκόρ. Ωστόσο, αντιστοιχεί μόνο στο 19% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και εξακολουθεί να μην είναι αρκετό για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, οι οποί είναι περίπου στα 30 GW το χρόνο. Σε κάθε περίπτωση οι τρεις πρώτοι για την περσινή χρονιά ήταν η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Οι Γερμανοί κατασκεύασαν τις περισσότερες νέες χερσαίες ανεμογεννήτριες. Οι Ολλανδοί κατασκεύασαν μια νέα υπεράκτια αιολική μονάδα, συμπεριλαμβανομένου του αιολικού πάρκου Hollandse Kust Zuid ισχύος 1,5 GW, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο προς το παρόν. Συνολικά, ανά τον πλανήτη, το 2023 προστέθηκαν επιπλέον 510 GW νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο onshore έργο σε μια διετία θα είναι στις ΗΠΑ ένα πάρκο 3,6 GW. Η GE έλαβε παραγγελία για 674 χερσαίους στρόβιλους ισχύος 3,6 MW που θα αποτελέσουν τμήμα του έργου SunZia που αναπτύσσεται στο Νέο Μεξικό. Το υπόλοιπο 1,1 GW ανεμογεννητριών θα παραχθεί από τη Vestas. 

Η Κίνα ξεκίνησε επίσης εργασίες σε ένα πολύ μεγάλο έργο πράσινης ενέργειας ύψους 7,7 δισ. ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει 6 GW αιολικής και ηλιακής ισχύος και 3,4 GWh αποθήκευσης ενέργειας.

Ακόμη, τρία υπεράκτια αιολικά πάρκα έλαβαν την έγκριση της κυβέρνησης για εγκατάσταση στα σουηδικά ύδατα. Αυτό ισχύει εν μέρει για τα πάρκα του Vattenfall Kattegatt Syd, το σουηδικό τμήμα του Kriegers Flak και εν μέρει για το πάρκο Galene, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει από το 2028. 

Η Γερμανία έδωσε επίσης άδεια σύνδεσης για δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα: το Ostwind 3 και το DolWin4 που θα λειτουργήσουν πλήρως το 2028. Και η Δανία έχει ήδη συνδέσει ένα νέο πάρκο _ το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Vesterhav Syd των 168 MW παράγει ήδη ηλεκτρική ενέργεια.

Επίσης, η Siemens Gamesa έχει ένα νέο πρωτότυπο στρόβιλο _ θα είναι η πιο ισχυρή τουρμπίνα στον κόσμο _ που θέλει να εγκαταστήσει, αν και δεν είναι ακόμη γνωστές όλες οι λεπτομέρειες. Αλλά φαίνεται ότι οι μεγάλοι στρόβιλοι θα είναι τουλάχιστον 17-18 MW με διάμετρο ρότορα 250 μέτρα.

Η Vestas με τη σειρά της πρόκειται να φτιάξει ένα άλλο εργοστάσιο πτερυγίων για ανεμογεννήτριες, αυτή τη φορά στο Szczecin της Πολωνίας. Σε αυτή τη νέα τοποθεσία θα μπορούν να παράγουν πτερύγια για τους τεράστιους υπεράκτιους στρόβιλους ισχύος 15 MW. 

Το εργοστάσιο αναμένεται να λειτουργήσει το 2026, με την προοπτική να δημιουργήσει πάνω από 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Πηγή: energia.gr