Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: ΟΙ ΧΟΥΘΙ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥΣ!

Η ταραγμένη κατάσταση στη περιοχή της Ερυθράς θάλασσας εξαναγκάζει τις εταιρείες να εκτρέψουν τα δρομολόγια των πλοίων τους προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, γύρω από τη νότια Αφρική, εκτοξεύοντας το κόστος των ναύλων, που συμπαρασύρουν και το κόστος των φωτοβολταϊκών πάνελ. 

Τα ναύλα επιβάρυναν την χονδρεμπορική τιμή αγοράς των φωτοβολταϊκών κατά 3% τον Νοέμβριο 2023, κατά 4,4% τον Δεκέμβριο 2023, ενώ, τα ναύλα επιβάρυναν την χονδρεμπορική τιμή αγοράς των φωτοβολταϊκών τον Ιανουάριο 2024 κατά 12,2%

Παράλληλα, η αύξηση του χρόνου παράδοσης κατά περίπου δύο εβδομάδες, εξαιτίας του περίπλου της Αφρικής ενδέχεται να ενεργοποιήσει ρήτρες σε έργα με σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Πάντως, οι προβλέψεις για εφέτος σχετικά με τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών κάνουν λόγο για μια ακόμη χρονιά ρεκόρ, τόσο στη Ελλάδα όσο και διεθνώς.

 

Τα μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά συστήματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του συμβούλου του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών κ. Στέλιο Ψωμά θα αποτελούν πάνω από το 50% της συνολικής νέας εγκατεστημένης ισχύος, σε αντίθεση με την προηγούμενη 15ετία που κυριάρχησαν τα μικρομεσαία έργα έως 1 MW (μεγαβάτ), καθώς και τα συστήματα αυτοκατανάλωσης (κυρίως τα εμπορικά).

Τα προηγούμενα χρόνια όπως καταδεικνύει η τελευταία έκθεση της SolarPower Europe (Δεκέμβριος 2023) για την περίοδο 2023-2027, το έτος 2022 εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας 1,4 GW (γιγαβάτ) νέα φωτοβολταϊκά έργα, ανεβάζοντας την ηλιακή ισχύ στα 5,5 GW, επίδοση που αποτέλεσε την καλύτερη απόδοση όλων των εποχών για τον ελληνικό ηλιακό τομέα. 

Ωστόσο, όπως σχολιάζουν οι μελετητές της ευρωπαϊκής έκθεσης, η απόδοση αυτή δείχνει μέτρια αν συγκριθεί με τις επιδόσεις της αγοράς το 2023 που συνδέθηκε στο δίκτυο περίπου 1,7 GW νέα ηλιακή ισχύς, προσεγγίζοντας σωρευτικά ισχύ 6,2 GW. 

Όσον αφορά στην παραγωγή ενέργειας, ο καιρός επέτρεψε το 2022 στα ηλιακά φωτοβολταϊκά να συνεισφέρουν περίπου το 13,6% της συνολικής ελληνικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μερίδιο που εκτιμάται γύρω στο 18% για το 2023.

Μάλιστα, ο κ. Ψωμάς υπολογίζει ότι ο νέος στόχος για τα φωτοβολταϊκά που προβλέπει για το τέλος του 2025 το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), θα επιτευχθεί ήδη στα μέσα του 2024. Παγκοσμίως, το 2023 έκλεισε με περισσότερα από 400 GW (γιγαβάτ) νέων εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών ενώ το 2024 εκτιμάται ότι τα νέα φωτοβολταϊκά έργα θα αγγίξουν το 0,5 TW.

Του Χρήστου Κοντογεώργη

Πηγή: energia.gr