Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

ΣΙΜΣΟΝ (ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΕ): "ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΠΑΝΕΛ ΑΠΟ ΚΙΝΑ"

Η ΕΕ χρειάζεται να υποστηρίξει την εγχώρια παραγωγή ηλιακών πάνελ, ωστόσο δε μπορεί να σταματήσει τις εισαγωγές εξοπλισμού, τόνισε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, κατά την άφιξή της στη συνάντηση των υπουργών ενέργειας.

Το κλείσιμο εργοστασίων μεταξύ των λίγων κατασκευαστών ηλιακών πάνελ της Ευρώπης ώθησε τη βιομηχανία να αναζητήσει έκτακτη υποστήριξη από τις Βρυξέλλες - ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένων εμπορικών περιορισμών σε φθηνές κινεζικές εισαγωγές που οι ευρωπαϊκές εταιρείες δυσκολεύτηκαν να ανταγωνιστούν.

Ωστόσο, η Σίμσον απέκλεισε το ενδεχόμενο διακοπής των εισαγωγών, κάτι που, όπως είπε, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της ΕΕ να εγκαταστήσει αρκετή ηλιακή ενέργεια για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Τα περισσότερα ηλιακά πάνελ και εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη εισάγονται από την Κίνα.

"Υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τη βιομηχανία μας, αλλά είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε τα σύνορά μας γιατί χρειαζόμαστε ηλιακά πάνελ".

"Πρέπει να υποστηρίξουμε τον κλάδο μας, αλλά χρειαζόμαστε όλα τα προϊόντα για να πετύχουμε τους πολύ φιλόδοξους στόχους μας", πρόσθεσε.

Πηγή: energypress.gr