Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΧΑΛΚΟΥ: ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΚΙΝΟΥΝ ΥΠΟΨΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Ρωσική Εταιρεία Χαλκού (RCC) και κινεζικές εταιρείες παρακάμπτουν κυρώσεις στις εξαγωγές χαλκού εκμεταλλευόμενες τυφλά σημεία στη φορολογία, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, σύμφωνα με το Euractiv. Συγκεκριμένα ο πυρήνας της επιχείρησης περιλαμβάνει τη μεταμφίεση πρόσφατα παραχθέντων ράβδων χαλκού (που επιβαρύνονται με υψηλότερους φόρους) σε σκραπ χαλκό (που φορολογείται λιγότερο) πριν την εξαγωγή του στην Κίνα.

Ο τεμαχισμός των ράβδων χαλκού επιτυγχάνει αυτή την μεταμφίεση, κάνοντάς τες να μοιάζουν με χρησιμοποιημένα κομμάτια χαλκού. Αυτή η στρατηγική ωφελεί και τη Ρωσία με χαμηλότερους φόρος εξαγωγής σε αυτό που ουσιαστικά είναι νέος χαλκός, αλλά και την Κίνα δίνοντας της πρόσβαση σε φθηνότερο χαλκό για τους κατασκευαστές της, ενώ παράλληλα ενδεχομένως αποφεύγει τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Μέθοδοι Απόκρυψης:

Αρκετές τακτικές χρησιμοποιούνται για να καλυφθεί το σχέδιο:

Τεμαχισμός: Ο φυσικός μετασχηματισμός των ράβδων χαλκού σε μη αναγνωρίσιμη μορφή σκραπ.

Ενδιάμεσος: Η συμμετοχή μιας εταιρείας με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Modern Commodity Trading DMCC) για να αποκρύψει περαιτέρω το ίχνος της συναλλαγής.

Έλεγχος Πληροφοριών: Οι περιορισμοί της Κίνας στην πρόσβαση στην περιοχή Xinjiang, όπου πιθανότατα πραγματοποιείται ο τεμαχισμός, εμποδίζει τον έλεγχο.

Αποδείξεις του Σχεδίου για αποφυγή των κυρώσεων βρίσκονται σε στοιχεία του εμπορείου. Συγκεκριμένα τα στοιχεία των τελωνείων της Κίνας αντικατοπτρίζουν σημαντική αύξηση των εισαγωγών σκραπ χαλκού από τη Ρωσία από τον Δεκέμβριο του 2023. 

Παράλληλα τα στοιχεία από τη Ρωσία αποκαλύπτουν ελάχιστες εξαγωγές θραυσμάτων χαλκού προς την Κίνα κατά την ίδια περίοδο. Τέλος παρατηρείται ξαφνική αύξηση των εξαγωγών συρματόσχοινων. Οι εξαγωγές συρματόσχοινων (το πραγματικό προϊόν) της Ρωσίας προς την Κίνα αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Δεκέμβριο, ενισχύοντας περαιτέρω τις υποψίες.

Πηγή: energygame.gr