Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

ΧΑΛΚΟΣ: Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΤΙΝΑΧΘΕΙ ΣΤΑ 40.000 ΔΟΛ.ΤΟΝ ΤΟΝΟ

Οι τιμές του χαλκού θα μπορούσαν να φτάσουν τα 40.000 δολάρια ανά τόνο τα επόμενα χρόνια, δήλωσε στους Financial Times ο διευθυντής hedge fund Pierre Andurand . Το μέταλλο έχει αυξηθεί σχεδόν 20% φέτος, φτάνοντας το ρεκόρ των 11.000 $ ανά τόνο (5,00 $/λίβρα) αυτή την εβδομάδα.

«Προχωράμε προς τον διπλασιασμό της αύξησης της ζήτησης για χαλκό λόγω της ηλεκτροδότησης του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων, των ηλιακών συλλεκτών, των αιολικών πάρκων, καθώς και της στρατιωτικής χρήσης και των κέντρων δεδομένων», είπε ο κορυφαίος έμπορος στους Financial Times .

Ο Andurand, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs που συνίδρυσε την BlueGold Capital πριν ξεκινήσει την Andurand Capital, διαχειρίζεται περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

«Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να δούμε τιμές έως και 40.000 $ ανά τόνο (18,18 $/λίβρα) τα επόμενα τέσσερα περίπου χρόνια. Δεν λέω ότι θα μείνει εκεί επ' αόριστον. τελικά, θα λάβουμε απόκριση προσφοράς, αλλά αυτή η απόκριση προσφοράς θα διαρκέσει περισσότερα από πέντε χρόνια.»

Σε μια άλλη ανοδική ανάλυση, ο Jeff Currie, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και πιο πρόσφατα επικεφαλής στρατηγικής για ενεργειακά μονοπάτια στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων Carlyle, είπε στο Bloomberg σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ότι ο χαλκός «είναι το εμπόριο με τις υψηλότερες πεποιθήσεις που έχω δει ποτέ».

Ο Currie βλέπει τις τιμές του χαλκού να φτάνουν τα 15.000 $ ανά τόνο (6,80 $ / λίβρα).

Η ζήτηση χαλκού μόνο στον τομέα των μεταφορών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 11,1 φορές έως το 2050, σε σύγκριση με το 2022. Τα ηλεκτρικά οχήματα, για παράδειγμα, μπορούν να περιέχουν περισσότερα από ένα μίλι χάλκινη καλωδίωση.

Επιπλέον, η ζήτηση χαλκού που απαιτείται για την επέκταση του παγκόσμιου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,8 φορές έως το 2050, σε σύγκριση με το 2022.

Μέχρι το 2030, το χάσμα προσφοράς χαλκού προβλέπεται να πλησιάσει τους 10 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του BloombergNEF.

Πηγή: mining.com