Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

ΚΛΙΜΑ: Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΠΙΕΣΕΙ ΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ

Η Γερμανία θα ασκήσει πιέσεις για πολύ αυστηρότερους κανονισμούς για το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μειωθούν γρήγορα οι εκπομπές στις βαριές βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, μια δυνητικά αμφιλεγόμενη κίνηση, καθώς οι ψηφοφόροι στο μπλοκ ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες, σημειώνει το Bloomberg.

Το υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει να ζητήσει αυστηρότερους κανόνες της ΕΕ για την εποπτεία των κατασκευών και των βιώσιμων προϊόντων, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Θα απευθύνει την προσπάθειά του στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα του μπλοκ, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα αργότερα φέτος.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω αντιδράσεων για περιβαλλοντικά θέματα από την ευρωπαϊκή βιομηχανία, τους αγρότες και ορισμένους ψηφοφόρους λόγω ανησυχιών για την αύξηση του κόστους και την απώλεια θέσεων εργασίας. Τα ακροδεξιά κόμματα στην ήπειρο που είναι σκεπτικιστές του κλίματος έχουν κερδίσει έδαφος πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του μπλοκ τον επόμενο μήνα.

Οι Πράσινοι της Ευρώπης πρόκειται να χάσουν περίπου το ένα τρίτο των εδρών τους στην ψηφοφορία. Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ – μέλος του κόμματος των Πρασίνων – στοχεύει να συνδέσει τις νέες απαιτήσεις με ποσοστώσεις για πρώτες ύλες και προϊόντα, σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφόρησε την Τετάρτη. 

Το υπουργείο επιδιώκει επίσης να επεκτείνει τα βασικά εργαλεία της ΕΕ για την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος ορισμένων προϊόντων για τους καταναλωτές.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει επίσης να εξετάσουν εάν θα επεκτείνουν τους τύπους εκπομπών που περιλαμβάνονται στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ και στον μηχανισμό προσαρμογής των συνόρων άνθρακα, αναφέρεται στο έγγραφο. 

Οι λεγόμενες εκπομπές «Scope 3» είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς προέρχονται από πηγές εκτός του άμεσου ελέγχου μιας εταιρείας – όπως η μεταφορά ή η διάθεση – και κάτι τέτοιο θα αύξανε το βάρος για τις επιχειρήσεις, προειδοποιούν οι βιομηχανικές ομάδες.

Στόχος της Γερμανίας να μειωθούν οι ρύποι κατά 65% έως το 2030

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 65% έως το 2030, με τη βιομηχανία της που καταναλώνει άνθρακα και φυσικό αέριο να είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές.

Η κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, αλλά τα μέτρα αυτά στοχεύουν κυρίως στους προμηθευτές, ανέφερε ο Χάμπεκ σε δήλωσή του. Γι’ αυτό η κυβέρνηση «εστιάζει τώρα και στην πλευρά της ζήτησης, διότι χωρίς αγοραστές, ακόμη και το καλύτερο προϊόν είναι άχρηστο», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση προτείνει να αποσαφηνιστεί ποια βασικά υλικά είναι πραγματικά φιλικά προς το κλίμα, με ετικέτες για προϊόντα σε μερικούς από τους πιο βρώμικους τομείς, όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο και τα χημικά. Το υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι ελπίζει να δει πρόοδο προς την κατεύθυνση ενός παγκόσμιου ορισμού του πράσινου χάλυβα στη φετινή διεθνή σύνοδο κορυφής COP29 για το κλίμα.

Πηγή: powergame.gr