Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 21 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2024 ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

Ο Δήμος Αριστοτέλη, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους φορείς «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων» και «Aristotales» που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του δήμου τα τελευταία τρία χρόνια, υλοποιεί το 2024 περισσότερα από 21 προγράμματα και δράσεις υποστήριξης της νεολαίας, του πολιτισμού και της εξωστρέφειας του δήμου, μέσω εκπαιδευτικών και εθελοντικών δράσεων, που συγχρηματοδοτούνται από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Συγκεκριμένα έχουν εγκριθεί και υλοποιούνται ή προγραμματίζονται προς υλοποίηση:

• Εννέα (9) διεθνή προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης με την συμμετοχή 300 νέων και συμβούλων νέων από την Ευρώπη. Οι θεματικές περιλαμβάνουν το περιβάλλον, τον διαπολιτισμικό διάλογο, την ανακύκλωση και επανάχρηση, την μουσική και τα ψηφιακά μέσα.

• Τέσσερα (4) καλοκαιρινά εθελοντικά προγράμματα με την συμμετοχή 60 νέων των κοινοτήτων μας και της Ευρώπης. Οι εθελοντές θα βοηθήσουν στην υλοποίηση αθλητικών δράσεων, εργαστηρίων και δραστηριοτήτων για νέους και παιδιά, φεστιβάλ νεολαίας και υποστήριξη σε ανάγκες των κοινοτήτων.

• Δύο (2) δράσεις εθνικών διαγωνισμών αφήγησης παραμυθιού και φωτογραφίας. Το παραμύθι σχετίζεται με τον ιππόκαμπο του Στρατωνίου, ενώ ο φωτογραφίας αφορά φωτογραφίες που έχουν ληφθεί στα όρια του δήμου.

• Έκδοση βιβλίου μαγειρικής με συνταγές του δήμου Αριστοτέλη με την ονομασία “Aristotasty”, με την συνεργασία εκπροσώπων των 16 κοινοτήτων του Δήμου Αριστοτέλη.

• Συμμετοχή νέων και μαθητών του Δήμου σε προγράμματα ανταλλαγών με Ισπανία και Ιταλία τους καλοκαιρινούς μήνες.

• Πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού σε μαθητές των σχολείων του δήμου.

• Πρόγραμμα διαλόγου μεταξύ των Συλλόγων Γυναικών του δήμου, για ενδυνάμωση, ανταλλαγή απόψεων, πρακτικών και ενίσχυση των δράσεων τους, όπως και την δημιουργία και άλλων συλλόγων στις κοινότητες που το έχουν ανάγκη.

• Καμπάνιες για την προστασία του καρκίνου του δέρματος, όπως και για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα κατά την περίοδο του καλοκαιριού λόγω και της τουριστικής περιόδου

• Φιλοξενία 5 εθελοντών τους χειμερινούς μήνες οι οποίοι θα υποστηρίξουν δράσεις των ΚΔΑΠ, προβολές ταινιών, αθλητικών και εκπαιδευτικών δράσεων και εργαστηρίων, την δημιουργία διαδικτυακού ραδιοφώνου και υποστήριξη των αναγκών των κοινοτήτων.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος σημειώνει:

«Η νεολαία και ο εθελοντισμός, είναι σημαντικά πεδία της δραστηριότητάς μας, την οποία φροντίζουμε να συντονίζουμε με φορείς και ομάδες εθελοντών, πολλαπλασιάζοντας το αποτέλεσμα με τη σύνθεση των δυνάμεων. 

Κοινός και σταθερός στόχος, η διεύρυνση των οριζόντων των νέων μας, αλλά και των πολιτών μας γενικότερα, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η εξωστρέφεια του Δήμου μας και φυσικά, η ενίσχυση της πεποίθησης των νέων μας, ότι μπορούν να είναι πολίτες του κόσμου, παραμένοντας και δημιουργώντας εδώ, στον τόπο τους. 

Εκτός των προγραμμάτων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, έχουν κατατεθεί προς έγκριση και άλλα προγράμματα βάσει των αναγκών του δήμου και των πολιτών, όπως η δημιουργία Συμβουλίου Νέων του δήμου Αριστοτέλη, η ανάδειξη των μονοπατιών, η αποστολή μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού στο εξωτερικό, ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση αναγκών και των δυνατοτήτων χρηματοδότησης σχετικών δράσεων, πάντα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών του του Δήμου Αριστοτέλη.»